29 Kasım 2006

Gul Tatlisi


Gul'e davet icin ne getireyim diye sordugumda bana "Merve tatlisi getir. Onun ellerinin degdigi bir sey olsun" dedi. Ben de minik kizim Mervis ile oturdum Gul Tatlisi yaptim. Hem gorunusu, hem de tadi harika oldu.

Malzeme:

Yarim bardak sivi yag, yarim bardak eritilmis margarin, 5 yumurta, 1 kabartma tozu, alabildigine un, yarim paket cilek jolesi

Surubu:

2 bardak seker, 1,5 bardak su, yarim bardak gul suyu

Yapilisi:
  • Tum malzemeyi karistirip kolay acilir bir hamur elde edin.
  • Hamuru yufka gibi acin.
  • Cay bardagi ile kucuk yuvarlaklar yapin ve el becerinize gore dort tane yuvarlak ile bir gul yapin.

  • Bunlari yaglanmis tepsiye dizin ve 180 derecede pisirin.
    Diger yandan tum malzemeyi karistirarak surubu hazirlayin.
  • Soguk gullerin uzerine, sicak surubu dokun ve bir gece bekleyin.



26 Kasım 2006

Baklava

San Diego'da en guzel baklava yapanlardan biri de Gulbin. Bugune kadar belki yuzun uzerinde baklava yapmis. Kim yemek daveti verse ondan getirmesi istenilen sey baklava. Iste baklavalar diyarindan Gulbin'in tarifi ile baklava:

Malzeme: 1 paket hazir baklava yufkasi (fillo dough), 1-2 bardak dovulmus ceviz veya findik, 5 kasik kadar tereyag

surubu: 2 bardak seker, 1.5 bardak su, bir kasik limon suyu
Yapilisi:
  • Tereyagini eritin.
  • Yufkalarin her iki katina tereyagi surun.
  • Goz karari yufkalari uc esit parcaya ayirip, 2 ara katina ceviz veya findigi koyun.
  • Yine ara katlara tereyag surmeye devam edin.
  • Baklavayi kesin ve 180 derecede pisirin.
  • Diger tarafta seker, su ve limon suyu ile surubunu hazirlayin.
  • Kesinlikle biri sicak, biri soguk olarak surup dokulur. Tercihan da baklava soguk, surup sicak.

Zeytinyagli Borulce

Malzeme:
Borulce, 1 domates, 1 kuru sogan, 1 kasik salca, sarmisak, siviyag
Yapilisi:
  • Borulceleri haslayip, suyunu suzun.
  • Bir tencerede dogranmis sogani siviyagda kavurun.
  • Uzerine dogranmis domatesi, salcayi, sarmisagi ekleyin ve kavurun.
  • Borulceleri ve tuzunu ekleyin.

Kabak Salatasi

Malzeme:
Kabak, yogurt, ceviz, 1 kasik sivi yag
Yapilisi:
  • Kabaklarin kabuklari soyulur, yikanir, rendelenir.
  • Bir teflon tavaya bir kasik siviyag konulur ve kabaklar kisik ateste, kapak kapanarak pisirilir.
  • Pisen kabaklar yogurt ve cevizle karistirilir.

Istenilirse mayonez de konulabilir.

Havuc Salatasi

Malzeme:
Havuc, yogurt, ceviz, 1 kasik sivi yag
Yapilisi:
  • Havuclarin kabuklari soyulur ve rendelenir.
  • Teflon bir tavaya bir kasik siviyag konulur.
  • Tavanin kapagi kapatilip, kisik ateste pisirilir.
  • Daha sonra yogurt ve ceviz ile karistirilir.

Istenilirse, yogurt yerine mayonez ve yogurt karisimi da konulabilir. Gul burada pancar tursusu ile servis yapmis ve cok da guzel olmus.

Makarna Salatasi

Malzeme:
1 paket makarna, yesil biber, kirmizi biber, yesil sogan, dereotu, kekik, maydanoz, tuz, limon, zeytinyagi
Yapilisi:
  • Makarnalari haslayip, suyunu suzup, soguk su ile yikayin.
  • Butun malzemeleri yikayip, kesin.
  • Tum malzemeyi birlestirip, limon, yag, tuzunu ekleyin ve iyice karistirin.

Mayali Hamurdan Peynirli Pogaca


Bu tarif Ankara'dan ziyarete gelen ve San Diego'da ki neredeyse tum cocuklarin halasi haline gelen sevgili Ebru'dan.
Malzeme:
1 bardak sulu yogurt, 1 bardaktan 2 parmak az sivi yag, yaklasik 5 bardak un, maya, tuz, seker, peynir, maydanoz
Yapilisi:
  • Mayayi azicik suda erit (eger kuru maya ise).
  • Peynir ve maydanozu bir kapta karistirin.
  • Tum malzemeyi karistirip, hamur yapin.
  • Icine peynirli karisimi koyup, firinda 180 derecede pisirin.

Doldurulmus Hindi

Bu hindinin tarifi taaa Izmir'den geldi, Seckin'in kizkardesi Serpil'den. Biz de sukran gunu afiyetle yedik. Cok cok guzel olmustu.

Malzeme:
1 bardak mercimek, yarim bardak bulgur, hindinin cigerleri, 1 sogan.
Yapilisi:
  • Hindinin cigerleri, vs. kucuk kucuk kesilir ve bir tencerede pisirilir.
  • Diger tarafta kucuk dogranmis soganlar yagda kavrulur.
  • Mercimek, bulgur eklenir ve hafifce pisirilir.
  • Bu karisima hindinin cigerleri ve suyu eklenir.
  • Hepsi hindinin icine doldurulur.
  • Hindinin uzeri tereyagi ile yaglanir. Tepsinin uzeri aluminyum folyo ile kaplanir ve 200 derecede pisirilir.

23 Kasım 2006

SUKRAN GUNUMUZ KUTLU OLSUN...

Amerika'ya ilk gocmenler 1620 yilinda gelmis. Ilk yil 102 kisiden 46'sini soguktan, kitliktan, vs. kaybetmisler. 1621 yili ise bolluk ve bereket icinde gecmis ve gocmenler, bunu buyuk bir eglence duzenleyerek kutlamak istemisler. 91 yerliyi de (Wampanoag kizilderilileri) aralarina katarak 3 gun suren bir festival yapmislar. Bu kutlamalar sirasinda yerlilerin avladiklari geyikleri de yemisler. Daha sonra ki yil kutlama yapilmamis. 1623 yili ise cok kurak gecince yine hep beraber yagmur duasi toreni yapmislar ve ertesi gun buyuk bir yagmur yagmis. 1789 yilinda sukran gunu resmi olarak ilan edilmis. Bu surecte, yerlilerin sefi Massasoit ile gocmenlerin arasi iyi iken, daha sonra yerine gecen sefin oglu Metacom (Philip) ile gocmenler surekli savas halinde bulunmus. Oyle ki Wampanoag'larin soylari tukenme asamasina gelmis. 1990 yilinda ki sayimlara gore 2,000 kadar Wampanoag Amerika'da yasamakta ve bunlarin buyuk bir cogunlugunun Massachusett'de oldugu bilinmektedir.


Gunumuzde ise Sukran Gunu, sahip olduklarimiz icin Yaradan'a sukur etmekle gecen bir gece. Genelde de hindi, patates, pancar gecede mutlaka bulunmasi gereken yiyecekler. Bunun nedeninin de o zamanlar gocmenlerin en cok tukettikleri yiyecekler oldugu dusunulmekte.


Ben bu gece, basta cocuklarim olmak uzere, sevdiklerim hayatta ve saglikli oldugu icin tesekkur ettim. Hos bunun icin bu geceyi beklemeye gerek yok ya. Zaten surekli yaptigimiz bir sey. Ama ne demisler "gonul sohbet ister, kahve bahane". Biz de bu gece sevgili Gul'de idik. Gul ve Murat cifti, uzun yillar New Jersey'de yasadiktan sonra San Diego'ya bir kac yil evvel gelmisler. Gul'un soyledigine gore, New Jersey'de ki Japon arkadaslari senelerce onlari her sukran gununde evlerine davet edermis. Buraya tasindiktan sonra da Gul, artik kendi sukran gunu davetlerini vermeye karar vermis. Her sene evini, sukran gununde ozellikle ogrencilere veya yalniz yasayanlara veya da sevdiklerine acarmis. Bu gece toplam 7 Turk ailesi idik. Coluk cocuk, cok guzel bir gece gecirdik. Yemekten sonra uzun uzun saz ve ud esliginde, turkulerimizi, sarkilarimizi soyledik. Tekrar cok tesekkurlerimizle sevgili Gul ve Murat..Sofranizdan ekmeginiz, yureginizden sevginiz ve masanizdan misafiriniz eksik olmasin...Ne diyeyim, en kotu gunumuz boyle olsun ve Allah nazardan saklasin. Ve iste gecenin menusu:
  • Bulgur ve mercimekle doldurulmus Hindi,
  • Yalanci Doner,
  • Kestaneli ic pilav,
  • Makarna salatasi,
  • Zeytinyagli borulce,
  • Yesil salata,
  • Kabak salatasi,
  • Havuc salatasi,
  • Sebzeli kek,
  • Mayali hamurdan peynirli pogacalar,
  • Baklava,
  • Kabak tatlisi
  • Gul tatlisi


Tarifler artik yarina..veya obur gune...

21 Kasım 2006

MANTAR SOSLU BIFTEK



Malzeme:Yarim kilo biftek, 250 gr mantar, 2 yesil sivri biber, 2 domates, 5-6 dis sarmisak, kekik, 1 kasik salca, 2 kasik siviyag, 1 bardak su
Yapilisi:

  • Sarmisak, yesil biber, mantar ve domatesleri kucuk kucuk dograyin.

  • Hepsini 1 kasik yagda hafifce kavurun, uzerine 1 bardak su, 1 kasik salca, kekik ve tuzunu koyarak kisik ateste pisirin.

  • Diger tarafta tavada biftekleri bir kasik siviyag ile teflon tavada kisik ateste kizartin.

  • Daha sonra uzerine sosunu dokerek servis yapin.

Hem kolay, hem nefis, hem besleyici, hem de isten yorgun argin gelenler icin birebir son dakika yemegi degil mi? Afiyet olsun...

YOGURTLU CORBA

Bu corbanin cok cesitleri var ve hepsi de yorelere gore, kisilere gore cok degisik isimler almakta. Aslinda yogurtlu corba pirinc ile yapilmakta. O yuzden benim burada tarif edecegim biraz Erzincan corbasina da benzemekte. Ama dedim ya, kucuk degisikliklerle o kadar farkli isimler almakta ki. Neyse bizim evde hepsi de aninda tuketilmekte. Bu tarifin ozelligi de icinde hem nohut, hem de kofte olmasi.

Malzeme:

200 gr kiyma, 200 gr nohut, 1 kasik un, 1 yumurta, 1 bardak yogurt, 200 gr eriste, nane, 1 kasik salca, 2 kasik tereyag, tuz

Yapilisi:
  • Kiymalari kucuk kucuk kofte yapin. Soyle bir kasiga 4-5 tane gelecek sekilde.Buzdolabina koyup 2-3 saat bekletin.

  • Nohutlari (ben konserve kullandim), aksamdan islatip, sabah kaynatip, suyunu suzup, kabuklarini cikarin.

  • Bir tencereye 4-5 bardak su koyun ve kaynayinca icine kofteleri atin. Bir 10-15 dak. pisirin.

  • Daha sonra icine eristeleri ve nohutlari atip, beraber eristeler pisene dek bekleyin. Gerekirse kaynar su ilave edin.

  • Diger yanda bir bardak yogurdu, 1 kasik un ve yumurta ile iyice cirpin (Oda sicakliginda olmasina da dikkat edin).

  • Yogurtlu karisimi pismekte olan corbaya yavas yavas bir yandan karistirarak yedirin.

  • Tuzunu ekleyip, bir kac dakika daha pisirin.

  • Diger tarafta bir tavada tereyagini, salca ve nane ile kizdirin ve pismekte olan corbaya ekleyin ve guzelce karistirin. Corbaniz servise hazirdir.

19 Kasım 2006

CARDAK KEBABI (Bursa)

Malzeme: yarim kilo kusbasi et, 1 corba kasigi tereyag, 1 buyuk sogan, 1 bardak yogurt, 3 adet yufka (ucgen sekilde parcalara ayrilmis), kirmizi biber, sivi yag

Yapilisi:
  • Soganlari uzunlamasina ince kesin ve etlerle birlikte bir duduklude yumusak hale gelene dek pisirin.

  • Daha sonra pismis etleri, bir catal yardimiyla iyice parcalayin.

  • Ucgen kesilmis yufkalarin ucuna bu karisimdan birer kasik kadar koyarak, sigara boregi sarar gibi sarin.

  • Teflon tavada bir kasik yag ile borekleri kizartin ve servis kabina alin.

  • Uzerine yogurdu dokun.

  • Bir tavada erittiginiz tereyagda kizdirdiginiz kirmizi biberli sosu uzerine dokup, sicak sicak servis yapin.

KREM KARAMEL

Bu tatliyi yapmaktan hep korkardim. Nedense cok karisik gelirdi. Bir gun bu tatliya olan askim agir basti ve korkumu yenip tatliyi yaptim. Iyi ki de yapmisim. Dunyanin en kolay ve bir o kadar da guzel ve hos gorunumlu tatlilarindan birisi. Siz de benim gibi hala yapmaya cesaret edemeyenlerdenseniz, iste butun detaylar...
Malzeme (6 kisi icin): 6 yumurta, 1 bardak + 2 yemek kasigi seker, 1 bardak sut, 1 vanilya ve 2 kasik su.
Yapilisi:
  • Yumurta, sut ve 1 bardak sekeri mikser ile iyice cirpin.

  • Bir teflon tavaya 2 kasik seker ve 2 kasik suyu tavanin kapagini orterek yakin (Kati, yogun bir sivi elde edeceksiniz).


  • Firin kaselerinin dibine bir kahve kasigi bu sekerli sividan koyun.

  • Uzerlerine yumurta/sut/seker karisimini ekleyin.


  • Kaselerin hepsini ici su dolu bir tepsi icine yerlestirin.

  • Firinda 180 derecede pisirin.

  • Pistikten sonra ters cevirip servis yapin. Isterseniz findik, fistik, vs ile servis yapabilirsiniz.

17 Kasım 2006

KAMPANYA 1: Amerika'dan Turkiye'ye Kitap Kampanyasi
Amerika'da milyonlarca az kullanilmis ingilizce kitap bulunmakta. Bu kitaplarin Turkiye'ye ihtiyaci olan okullara, kutuphanelere gonderilmesi projesine katkida bulunmak ister misiniz?
Eger corbada benim de tuzum bulunsun diyorsaniz lutfen bana yazin: tuba94@yahoo.com
Her turlu destege, oneriye, ozellikle ogretmenlerimizin ilgisine cok ihtiyac var.
Tesekkurler..
Tuba

15 Kasım 2006

KUYMAK (Trabzon)


Bu yemege misir unu kuymagi da derler. Farkettim ki Karadenizli olmama ragmen henuz hic karadeniz yemegi koymamisim. Acaba cok iyi bildigimden kotu gunler icin mi sakliyordum ne?

Malzeme: 1 bardak misir unu, 2 bardak su, 200 gr beyaz peynir, 3 yemek kasigi tereyagi, tuz

Yapilisi:
  • Misir unu, iki bardak su ile dolu tencereye konulur.

  • Uzerine peyniri ve tuzu da ilave edilerek, kaynayana dek surekli karistirilir.

  • Diger tarafta tereyag eritilir ve kuymagin uzerine dokulur.
Resimde gorulen misir unu kuymagi, canim annemin kesani ile sunulmakta. Kesan karadeniz de bayanlarin basortulerinin uzerine taktiklari buyuk ortuye deniliyor.
ARNAVUT CIGERI

Malzeme: yarim kilo ciger, un, sivi yag, 1 buyuk sogan, maydanoz
Yapilisi:
  • Cigerleri kusbasi kesin, ve her tarafini iyice unlayin.

  • Kizgin yaga atarak, kizartin.

  • Diger tarafta soganlari ince, uzun kesip, tuzla iyice ovun.

  • Daha sonra yikayip, suzdugunuz soganlari servis kabina alin.

  • Cigerleri ve maydanozlari da ayni kaba koyarak servis yapin.
Yarin da is yerinde toplanti var. Bol sogan kokusu ile modern Turk kadinini nasil temsil edebilecegim acaba:))

14 Kasım 2006

Bir site acmak, bir dukkan acmak gibi,
insan merakla bekliyor,
kim elinde cicegiyle dukkana hayirli olsun
demeye ugrayacak diye..
Sagolsun, can arkadaslarim, isten gucten, coluktan cocuktan,
zaman ayirip, destek mesajlari birakmislar.
Tum mesaj birakan arkadaslarima tekrar cok cok cok tesekkur ediyorum.
Sitemi ziyaret eden, tanimadigim, adlarini, yasantilarini, dertlerini, sevinclerini bilmedigim, sessizce ugrayip giden herkese, dunyanin bu kosesine de ugradiklari icin cok tesekkur ediyorum. Ve umarim hep gelirsiniz ve tanismak da kismet olur diyorum.
Tuba

13 Kasım 2006

BIFTEK SARMA

Malzeme: 1 kilo kadar biftek, 250 gr mantar, 250 gr ispanak, 250 gr peynir, 1 kasik salca, kekik, sarmisak, tuz, su Yapilisi:

  • Ispanaklari kucuk kucuk dograyin.

  • Bir kapta peynir, ispanak, mantar, kekik ve tuzu karistirin.

  • Bifteklerin bir ucuna bu karisimdan bir kasik koyarak, sarin.

  • Tepsiye (ben yine guvecimi kullandim) sirayla dizin.

  • Bir kapta salcayi, bir kasik suyla karistirip, sarmisak ve kekik (eger varsa biraz da peynir) ilave edin.

  • Karisimi tepsideki bifteklerin uzerine dokun.

  • 200 derecede pisirin.

12 Kasım 2006

SAN FELIPE (Meksika)

Hafta sonunda cuma gunku tatili de katarak arkadaslarla bir San Felipe kacamagi yaptik. San Felipe Amerikan sinirina iki saat uzaklikta Meksika'da bir balikci kasabasi ve ozellikle yazin Amerikalilarin ilgi gosterdikleri bir tatil yeri. Bizim icin ise, Turkiye'de ki tatil yerlerini iyi bilen kisiler olarak belki beklentilerimizin yuksek olmasi nedeniyle, biraz hayal kirikligi oldu. Yine de Meksikan yasam tarzini gormek acisindan iyi olabilir diye dusunuyorum. Bir diger guzel tarafi da ucsuz, bucaksiz, temiz ve dingin denizi idi. Yemeklere gelince, kasaba icinde her tarafta, hatta bizde ki gibi sokak ustlerinde taco, burrito, carne asada, carnita gibi Meksikan yemeklerine

rastlamak mumkun. Ama Amerika'da cok daha iyisini bulabilecegimiz Meksika yemeklerinden ziyade, bir balikci kasabasi oldugu icin baliklara ilgi gosterdik. San Felipe'nin ana caddesinde yuruyus yapaken, hayatimda gormedigim irilikte ki karidesleri gorunce satin almadan duramadik. Aksama kocamin yaptigi nefis karides-balik barbeku, tecate biralari ve arkadas sohbetimiz ile dogrusu keyfimize diyecek yoktu. Yukarida ki pastane ise (panaderia) neredeyse butun sokaklari arsinlayip ekmek bulabildigimiz tek yerdi.

9 Kasım 2006

BIRYAN (Nevsehir)

Malzeme: 1 sogan, 1 kilo kusbasi et, 2 su bardagi pirinc, 3 kasik tereyag, 1 kasik siviyag, su Yapilisi:

  • Soganlari ince ince kes, yagda pembelestir.

  • Uzerine kusbasi etleri koyarak, azicik da su ilave ederek etleri pembelestir.

  • Daha sonra bir firin tepsisine, (ben guvecimi kullandim) pirincleri koy, uzerine etleri yerlestir.

  • Pirincler kapanana dek sicak su ekle ve firinda 180 derecede pisir.

  • Pistikten sonra uzerine eritilmis tereyagi gezdir.

Zaten cok lezzetli olan bu yemegi guvecte, agir agir pisirmek bence lezzetini daha da artirdi. Afiyet olsun...

7 Kasım 2006

DOVGA CORBASI (Azerbaycan)


Malzeme: 2 kasik un, 2 kasik pirinc, 2 su bardagi yogurt, 1 yumurta, 4-5 bardak su, 1 bardak haslanmis ve kabuklari soyulmus nohut, ispanak, dereotu, 2-3 kasik tereyag, nane, tuz. Yapilisi:
  • Un, yogurt, yumurta ve suyu bir tencerede iyice kaynayana dek karistirin.

  • Kaynayinca uzerine pirincleri, nohutlari, ispanagi, dereotunu ve tuzunu ilave edip, pisirin.

  • Diger bir tavada yag ve naneyi kizdirin. Pisirdiginiz corbanin uzerine gezdirin.

GUVECTE PASTIRMALI BORULCE

Malzeme: 1 buyuk sogan, 200 gr pastirma, 300 gr kusbasi et, 2 su bardagi borulce, 1 kasik domates salcasi Yapilisi:

  • Bir sogani kup seklinde dograyip, zeytinyaginda pembelestirin.

  • Uzerine kusbasi etleri ilave edip, yagda hafif cevirin.

  • Uzerine bir kasik salca ilave edip, karistirin.

  • Guvece etleri, soganlari, borulceleri ve ayrica minik dogranmis pastirmalari koyun.

  • Tuzunu ilave edin, bir bardak su ekleyip, 180 derecede 40 dak kadar pisirin.

6 Kasım 2006

MAYONEZ, MAYONEZLI YESIL SALATA


Malzeme: 2 kasik un, 1 limon, 1 yumurta sarisi ve istediginiz kadar sivi yag (ben daha saglikli diye kanola kullaniyorum).
  • 2 kasik unu biraz su ile muhallebi gibi pisirin

  • Yumurtanin sarisi ile bu muhallebiyi mikserin en yavas programi ile iyice ayni yone dogru iyice karistirin. Yumurta ve muhallebinin oda sicakliginda olmasina dikkat edin.

  • Iki kasik kadar sivi yag ekleyip tekrar ayni yone dogru karistirin.

  • Yagi surekli azar azar ekleyerek, mayoneze yedirin ve hep ayni yone dogru karistirin.

  • Istediginiz kadar mayonezi hazirladiktan sonra, miktara gore yarim veya bir limon suyu ekleyip, tekrar ayni sekilde karistirin.

MAYONEZLI SALATA

Malzeme: Rende kasar peyniri, yesil kivircik salata, kizarmis ekmek parcalari ve mayonez Yapilisi:

  • Kivircigi incecik kesip, yikayip, hic suyu kalmayacak sekilde suzun.

  • Peynirini, tuzunu, mayonezi ekleyip, iyice karistirin.

5 Kasım 2006

PEMBE DOGUM GUNU


Hafta sonu Mervisimizin dogum gununu kutladik. Aslinda dogum gununu babaanne ve dedemizin gelisi sebebiyle ertelemistik. Ama kismette olmayinca olmuyormus. Saglik sebebiyle gelisleri ertelenince, biz de bu hafta sonu dogum gununu yaptik.

Turk, Amerikan ve Meksikan karisimi bir dogum gunu oldu. Yemeklerimiz ve misafirlerimiz Turk, zip zipimiz ve pizzalarimiz Amerikan, ve piñatas (pinyata)'miz Meksikan idi.
Yemek menumuz, pembe dogum gunu pastasi, milfoy hamurundan sosisli borekler, peynirli borekler, nohutlu yesil salata ve hazir pizzalardi.
Pastanin pandispanyasi icin pastacinin tarifini kullandim. Yalniz benim kullandigim tepsi daha buyuk oldugu icin tarifi iki katina cikardim ve cikolata yerine vanilya kullandim. Malzeme: 10 yumurta, 2 su bardagi seker, 2 su bardagi+4 corba kasigi un, 12 corba kasigi yogurt, 1 su bardagi sivi yag, 2 kabartma tozu.
Guzel, yumusak bir kek oldu. Keki bir bicakla kesip ara katina cilekli puding ve uzerine hazir susleme kremasi kullandim.

NOHUTLU YESIL SALATA: Malzeme: Bir buyuk kivircik lahana, 2 havuc, pismis-ayiklanmis bir bardak nohut, iki yesil salatalik tursusu, hazir kizarmis ekmek parcalari, dereotu,tuz, yag, limon. PEYNIRLI BOREKLER: Buna ister peynirli borek, ister cheese enchilada deyin. Cunku bunun icin hazir pismis yufkalar (flour tortilla) kullandim. Bizde ki pismis gozleme yufkalari gibi. Icine bolca peynir doldurup, rulo yaptim. Kalan peniri de sut ve yumurta ile karistirip, uzerine doktum. Sicakken nefis oluyor. Ustelik oldukca da pratik.
OYUNLAR: piñatas (aciklamalari artik yarina) ve zip zip


Çocuklugum
Çocuklugum, çocuklugum...
Uzakta kalan bahçeler
O sabahlar, o geceler,
Gelmez günler çocuklugum.
Çocuklugum, çocuklugum...
Gözümde tüten memleket.
Artik bana sonsuz hasret,
Sonsuz keder çocuklugum.
Çocuklugum, çocuklugum...
Habersiz ölen kardeşim,
Mezari bilinmez eşim,
Her bir şeyim çocuklugum.
Çocuklugum, çocuklugum...
Bir çekmecede unutulmuş,
Senelerle rengi solmuş,
Bir tek resim çocuklugum...
1936
Ziya Osman Saba

2 Kasım 2006

GUVECTE TAVUK SARMA

Malzeme:4-5 tane kemiksiz tavuk gogsu, rende kasar peyniri, dereotu, sut, 2 kasik un

Yapilisi:

  • Tavuklari ince dilimler haline getirin, iclerine dereotu ve peynir karisimini koyup, sarin.

  • Guvece sirayla yerlestirin. Uzerine artan peyniri serpin.

  • Iki kasik un ile bir bardak sutu karistirip, uzerine dokun ve 200 derecede pisirin.
BADEMLI, UZUMLU PILAV

Ilk ogrendigim yemek karniyarik idi. Cok severdim cunku. O zamanlar 11-12 yasinda filandim. Hani sanatcilarin kucukken ayna karsisinda sarki soylemesi gibi. Ben de yemek yapmayi cok cok cok seviyordum. Annemde izin verirdi hep. Hemen hemen her yemegi yapabildigim halde pilav yapamazdim, beceremezdim. Annem kulaklari cinlasin, hic bir zaman olcu kullanmazdi. Pilav icin olcusu de "iste kasigi batir dusmuyorsa yeteri kadar su eklemissindir". Ne ekledigim pirincle ne de suyla o kasigin bir turlu dik durmasini saglayamadim.

Annemin pilav konusunda tesviki ise suydu "pilav yapmasini bilmeyen, yemek yapmasini bilmez". Ta ki bir gun birinden 1'e 1.5 olcu kullandigini ogrenene kadar pilav yapamadim. Iste benim gibi herseyi bildigini sanip ama pilav bilmeyen varsa mucize numaralar: 1 ve 1.5. Yani 1 bardak pirinc icin 1.5 bardak su. Ve pilavin bir diger sirri da tereyag alabildigine, mis gibi kokulu. Sonra gerisi size kalmis. Ekle ekleyebildigini. Havuclu, nohutlu, bezelyeli, misirli, safranli, fasulyeli, etli, uzumlu, mantarli, tavuklu, vs. vs.

KABAK TATLISI (Silifke)
Bayram ziyaretinde komsum Ayla'nin annesi Naciye Candan teyze bana silifke yoresine ait kabak tatlisinin tarifini vermisti. Ben de gecen gun yaptim ve dun hep beraber yedik. Ayni kendilerinin yaptigi gibi olmus diyerek bana on puan verdi (on uzerinden:)). Malzeme: Yarim kilo bal kabagi, 1-2 bardak toz seker, 1 bardak sut Yapilisi:
  • Kabaklarin kabuklarini soyup, kesin ve yikayin.
  • Bir tencerenin icine koyup, uzerine toz sekeri ekleyin.Kapagini kapatip pisirin.
  • Kabaklar iyice yumusayinca bir catal ile ezin ve uzerine bir bardak sut ekleyip, pisirin.
  • Daha sonra servis yapip, uzerini istediginiz gibi susleyin.