Hazir sirasi gelmisken, mihlama ile ilgili bir animi da eklemeden edemeyecegim. Bir kac yil evvel annem bizi ziyarete geldiginde, onu San Diego'nun guzel Italyan lokantalarindan birine goturduk. Baslangic yemegi olarak da, polenta diye, icinde degisik peynirler olan bir cesit istedik. Yemekler geldi, polenta olarak da karsimiza bizim artik her gun yemekten biktigimiz mihlama gelmesin mi? Dursun'un fikrada silahini cekip, fasulyeyi vurdugu gibi, biz de polentayi vurmadik tabii, ama anacigimin dilinden de kurtulamadik; ona koca San Diego'da yedire yedire yine muhlama yedirmistik:))
Sumur: Misir ekmeginin uzerine minci peyniri (tuzlu lor peyniri) konulur ve uzerine de eritilmis nefis ev yapimi tereyag gezdirilir. Sicak sicak yenilir. Yukarida ki sumuru, dayimin gelini Aynur yapti. Misir ekmegi odun atesinde kuzinede pisti. Tereyagini yine kendisi evde yapti. Cayin yaninda, nefis bir sofraydi dogrusu!
Blogumda ki diger Karadeniz yemek tarifleri ise su sekilde:
KUYMAK
Bu yemege misir unu kuymagi da derler. Karadenizin caliskan kadinlari, sirtlarinda 50 kilo agirligindaki cay sepetlerini tasiyip, fabrikaya teslim ettikten sonra, o yorgunlukla eve gittiklerinde oldukca kolay olan bu yemegi yapar, cayla beraber veya da yayik ayrani ile beraber yerler.
Tariflere, uzerlerine tiklayarak ulasabilirsiniz.
Blogumda ki diger Karadeniz yemek tarifleri ise su sekilde:
KUYMAK
Bu yemege misir unu kuymagi da derler. Karadenizin caliskan kadinlari, sirtlarinda 50 kilo agirligindaki cay sepetlerini tasiyip, fabrikaya teslim ettikten sonra, o yorgunlukla eve gittiklerinde oldukca kolay olan bu yemegi yapar, cayla beraber veya da yayik ayrani ile beraber yerler.
Evlenene kadar, her hafta mutlaka ama mutlaka karalahana yemegi bizim evde pisirilirdi. Belki o kadar cok karalahana yedigimden yada bu kokuyu asla burnumdan silemedigimdendir:)), evlendigimden beri bir kere bile karalahana yemegi yapmadim. Gecenlerde annemi arayip, tarifini istedigimde annem neredeyse saskinligindan telefonun obur ucunda bayiliyordu. Tarifi aldim, yaptim ve sizler icin de buraya koydum. Tarih: 1.Subat.2007
karalahananin corbasina derler. Bunun icin bir kudalinizin olmasi lazim. Malum eskiden, hele de karadeniz de, mikser, robot ne gezerdi. Insanlarda agac dallarindan kudal yaparlardi ki, karalahanayi cirpabilsinler. Tarih: 1.Subat.2007
DEDEMIN DEDESININ SERANDERI:Tabii simdi bu resim icin ne alaka diyebilirsiniz. Ama madem ki konu Karadeniz, eklemeden edemedim. Bu serander, en az 100 yillik. Dedemin dedelerinden kalma. Karadeniz'de kimse tarlasini satmadigi gibi, dedelerinden kalma evlerini, hatta seranderlerini bile yikmazlar. Gidip, tarlasinin baska bir kosesine yenisini yaparlar, ama atalarina saygisizlik olur diye dusunduklerinden eskileri asla yikmazlar. Cocuklarina, torunlarina da hep ayni bilinci asilarlar.
Tariflere, uzerlerine tiklayarak ulasabilirsiniz.
26 yorum:
Tuba bizi götürdüğün mini Karadeniz turu için çok teşekkürler. En çok istediğim şeylerden biri uzun bir Karadeniz seyahati. İnşallah bir gün olur. Bu arada bende senin ve ailenin bayramını kutluyor, nice bayramlar diliyorum. Sevgilerimle....
Tubacığım önce geçmiş bayramını kutlarım.Ayrıca etkinlik için çok güzel tariflerin var.Ellerine sağlık..sevgiler..
BAYRAMIN KUTLU OLSUN
Mıhlama inanılmaz iştah açıcı görünüyor. Ellerine sağlık. Sen hangisini yapsam acaba diye düşünürken, ben Karadeniz yemekleri konusunda hiçbirşey bilmediğimden bu etkinlikte sınıfta kaldım :(
Bayramını kutluyorum. Sevgiler
Tuba'cim seni alkisliyorum.Yani masallah her etkinlige guzel tariflerinle katiliyorsun.Sen ne zengin bir bacimizsin yaw:)
Hayirli bayramlar dilerim canim.
Operim.
Tubacigim artik komsunada bir teker peynir gonderirsin dimi?Bende deneyebilirim ozaman.Slmlar.
birbirinden leziz mis gibi mamalar ellerine saglik
Ah ben o muhlamaya bayılırım. Ellerine sağlık Tubacığım.
harika goruntu ellerine saglik canim.
Annenle olan anina hala guluyorum fikra gibi gercekten sevgiler
Tuba´´cigim, ellerine saglik canim. Nerede olursak olalim mutfak kültürümüzü de birlikte götürüyoruz.
Mutfagi cok zengin olan bir bölgemiz Karadeniz.
Birbirine benzer, fakat isimleri farkli lezzetleri ile...
Sevgilerimle Sonja
Tuba´´cigim bende Gürcü Yemekleri blogumda katildim etkinlige sevgiler Sonja...
selam bu kadar karadeniz yemegi oldugunu düşünmemiştim ne güzel şeyler yapmışsınız. elinize saglık..
tubacım zaten özledim memleketimi birde bu resimleri görünce bir hoş oldum:(hiçbiryere benzemez karadeniz.
ayrıca cnm yemeklerinde bir harika olmuş.kahvaltıya bende çok sık yaparım.tabi annemin yaptığının tadı bir başka olur.bende biraz gönlünü alır ona yaptırırım genelde:)ellerine sağlık hemşerim.şimdilik hoşçakal.
Sevgili Tuba,
Her zaman ki gibi özenli ve lezzetli tarifler ile katılmışsın etkinliğe..
Kucak dolusu sevgiler
Tubacığım,
ben de mıhlama deneyecektim ama gecikmişim. hiç karadeniz yemeği yapmadığım için de nasıl olurdu bilemiyorum. ellerine sağlık çok güzel olmuş yemeklerin. sevgiler
Tuba'cigim,
Ellerine saglik, her bir birbirinden leziz olmus.
Tebrik ediyorum peynirleri getirme cesaretine, vallahi biz pek birsey getirmiyoruz ki korun tasi gibi bizi bulmasinlar diye. Ama hepde aklimda bir dolu sey kaliyor "keske getirseydim" diye.Neyse, ellerine saglik, sana ve ailene sevgilerimi gonderiyorum.
Tuba'cığım,
Canım konu tam senlik hakikaten. Bunlar ne güzel tarifler böyle. Ben de bir karadenizli eşi olarak kara lahana yemeğini artık çok güzel yapabildiğimi söyleyerek övüneyim:)) Eline sağlık canım.
Sevgilerimle...
Bil-mukabele canım...
Tariflerde resimlerde çok güzel.
Sevgiler...
Tuba'cığım;
Seneler önce bir kez deneme şansın oldu mıhlamayı.Rize Pazarlı olan dayımın damadının getirdiği özel peynir ve tereyağla yapılmıştı.O günlerde midemden rahatsız olduğum için yerken tereddüt etmiştim biraz yağlı görünüyordu çünkü.Ama hiç dokunmadığı gibi hafızamdan da hiç çıkmadı o muhteşem lezzet.Tekrar yiyebilmeyi çok isterdim.Keşke sen de İstanbulda yaşıyor olsaydın:))
Mıhlama kadar dedenin 100 yıllık seranderi ilgimi çekti.Çok hoşuma gitti uzun uzun bakıp düşündüm.Hiç görmediğim yemyeşil karadeniz yaylalarında 3 gün geçirmek istedim sayende.
Sevgilerimle...
Tasindim!!! Tuba'cim Blogspota gectim.Arkadas listemede seni ekledim.Beklerim
Yeni adresim:
www.birdilimbirtutam.blogspot.com
Merhaba Tuba ben muhlamayı hep merak etmiş fakat cesaret edip deneyememiştim ama sizin tariflerinizi görünce denemeye kararverdim. Ellerine sağlık çok güzel olmuş sevgilerimle.
Tuba'cığım
Ne yaptın sen, gecenin bu saatinde ağzımı nasıl sulandırdı bu resimler...En sevdiklerimi yapmışsın..Annenle yaşadığınız anı da çok hoş :)
Sevgiler
ben bi kere denedim mihlamayi, cok seviyordum, arkadastan da tarifi alinca bi heyecan yaptim hemen . esim bi daha yapma, peynirler ziyan olmus dedi. neden olmadi hic bilmiyorum, cok igrencti gercekten .. amerikada da epeydir hic kimse bi yapmadi ki soyle doya doya yesek .. sana geleyim bari, kabul eder misin ? bayilirim ben mihlamaya :)) sevgilerimle :)
Çok güzel yemekler bunlar.Etkinliğe bilir bilmez bir yemekle ben dekatıldım ama bu konuda üstadlar sizsiniz...
Ben asıl Serander işine takıldım.Trabzon'dayken görmüştüm bunlardan bende...
Tuba
Yoresel mutfaklari takip etmeyi cok seviyorum. Verdigin tariflerde ve bilgilerde harika. Ellerine saglik.
Yorum Gönder