31 Ekim 2006

DIGER MILLETLER NELER YIYIYOR?

Insan hayatinda bir donem bir baltaya sap olmak mucadelesi ile geciyor. Sonra evlilik ve cocuklar ayri bir sayfayi olusturuyor. Iste kendini kanitlamak bir baskasini. Bunlarin hepsi bitince, artik 30'lu yaslarin sonuna gelince, hayattan biraz da zevk almaliyim, hayati yasamaliyim diye dusunmeye basliyorsun. Veya da bunlarin hepsi yalniz benim icin gecerli. Simdilerde ise, "acaba baska milletler ne yiyiyor, kacirdigim bir sey var mi" diye dusunmeye basladim. Neyse ki yokmus.

Bugun is yerinde potluck parti vardi. Potluck Amerika'da cok yaygin bir terim. Eger evinize milleti cagirmak istiyor, fakat herkese yemek yapmak icin de zaman harcamak istemiyorsaniz, o zaman -sizi bize davet etmek istiyorum ama potluck-demeniz yeterli. O zaman cagirdiginiz kisi, bir sey pisirip veya alip getirmesi gerektigini bilir. Aslinda bizim kulturumuze tamamen ters bir olay. Ama eger calisiyor ve sizin gibi calisanlardan olusan samimi bir arkadas gurubunuz varsa disarida yemek yemeye guzel bir alternatif olabiliyor. Boylece ev sahibi de cok yorulmamis oluyor. Neyse, parti aslinda benim gecen yil baslattigim bir olaydi. Herkes evinde surekli yaptigi bir yemegi getirecekti. Amerika icinde pek cok kulturu barindiran bir memleket oldugu icin bu parti de hemen uluslararasi yemek partisine donustu. Iste evde pisen yemeklerin listesi:

Sushi (Japon)

Picadillo (Kuba)

Haggis (Iskocya)

Chicken Enchilada (Meksika)

Chili Con Carne/Aci biber soslu et (Meksika)

Curry Chicken/Korili Tavuk (Sri Lanka)

Gyros/Doner (Yunanistan- Ama ben bunun aslinda Turk oldugunu ve doner dendigini soyledim)

Greek Salad/Yunan salatasi (Yunanistan)

Kek (Amerikan usulu)

Bademli Jole (Cin)

Baklava (Turkiye)

30 Ekim 2006

CADILAR BAYRAMINI KUTLUYORUZ
2000 yil once simdi ki Irlanda, Ingiltere ve Kuzey Fransa topraklarinda Keltler yasarlarmis ve onlar icin yeni yil 1.Kasim'da baslarmis. Bu gun yazin ve hasat sezonunun bittigi ve insanlarin en cok obur dunyaya goctugu soguk kis gecelerinin baslangiciymis. Keltler, 31 Ekim gecesi (yeni yildan onceki gece) ruhlarin geri gelerek tekrar yasam kazanacaklari beden aradiklarina inanirlamis. Bu sebeple evlerindeki isiklari sondurup, sessiz, karanlik bir hale burunurlermis. Daha sonra en cirkin kostumleri giyerek, hortlak, cadi kiliklarina girerek, ortaliklarda dolasir, atesler yakarlarmis, -ve bu sekilde ruhlari kacirmayi amaclarlarmis. Bu kutlamalarin oldugu geceye Samhain denilirmis.



Daha sonra Romalilar Keltlerin bu geleneklerini devam ettirmisler. 800 yillarinda hristiyanlik Keltlerin topraklarina da yayilmis. Papa Boniface IV, 1 Kasim'i Azizler Gunu (All-Hallows-Eve) olarak ilan etmis. Daha sonra ki yillarda bu 2 Kasim'a kaydirilmis. Gunumuzde ki Halloween kelimeside iste buradan All-hallows, All-hallowmass, All-hallows Eve kelimelerinden gelmektedir.


Halloween'in Amerika'ya gelisi ise, 1840'larda, kitlik nedeniyle Amerika'ya gocen Irlandalilar ile olmustur.Yani aslinda, asil kutlanilan, bundan yuzyillar once Irlandalilarin inandiklari bir mitolojiden baska bir sey degil. Gunumuzde ise bu gun, magazalarin kostum, seker ve aksesuar satmak icin ticari bir amac haline getirdikleri gun olmustur.Bu gunde, cocuklar ellerine kova, torba, bakrac ne bulurlarsa alir, kostumlerini giyer ve kapi kapi dolasarak seker toplarlar. Insanlar ise evlerini suslerler -resimlerde goruldugu gibi.

Yine bu hafta hemen her tarafta kostum yarismalari duzenlenir (kostum satislari artsin diye herhalde).

29 Ekim 2006

29 Ekim Cumhuriyet Bayramimiz kutlu olsun. Basta Ulu Önder Atatürk olmak üzere Cumhuriyetimizi kuran tüm sehitlerimizi ve gazilerimizi saygi ile aniyorum.

AYLADA AKSAM YEMEGI

AYLA'DA AKSAM YEMEGI

Ayla'nin bahcesinde muhtesem San Diego manzarasina karsin aksam yemegi yedik. Yemekler harikaydi. Menumuz:
Humus,
Patates salatasi (Turk ve Amerikan karisimi),
domates salatasi,
tavuklu ve nohutlu pilav,
somon baligi ve
benim bahcemden rokalar.
Aslinda bilinen tadlar olmasina ragmen, her yigidin yogurt yiyisi farklidir diyerek, tarifleri eklemeden edemedim..(tarifler asagida).





Tatlilarimiz ise: Irmik helvasi (benim yaptigim) ve kabak tatlisindan olusmaktaydi.


HUMUS
Malzeme: Yarim kilo nohut, yarim bardak kadar haslanmis nohutun suyu, 6 limonun suyu, 2 su bardagi tahin, 6-7 dis sarmisak, kimyon, sumak, tuz, kirmizi biber, 2-3 yemek kasigi tereyag
Yapilisi:

  • Aksamdan islatilan nohutlarin suyunu suzup, haslayin, kabuklarini cikarin ve mikserden gecirip, pure yapin.

  • Cukur bir kapta uzerine tahini, limon suyunu, suyu, tuzu, sarmisagi ilave edip, iyice karistirin ve servis tabagina alin.

  • Bir tavada tereyagini eritip, uzerinekirmizi biber, sumak ekleyip, servis tabagindaki humusun uzerine dok.


SOMON BALIGI Malzeme:Limon, tereyag ve somon baligi Yapilisi:

  • Somon baligi firin tepsisine konur, uzerine eritilmis tereyagi ve ayrica zeytinyagi gezdirilir, limon parcalari ile suslenir ve 180 derecede pisirilir. Guvecte yapildiginda da tadi harika oluyor.


PATATES SALATASI (Turk ve Amerikan karisimi) Malzeme: 6-8 tane patates, 3 tane yumurta, maydanoz, limon, zeytinyag, tuz, mayonez, hardal Yapilisi:

  • Patatesler, yumurtalar haslanip, kabuklari soyulur, kucuk dogranir ve bir kapta karistirilir.

  • Maydanozlar dogranip, eklenir.

  • Limon, zeytinyag, tuz, hardal, mayonez eklenip, karistirilir,

  • Siyah zeytinlerle servis yapilir.


DOMATES SALATASI Malzeme: Domates, salatalik, sogan. maydanoz, zeytinyagi, tuz, limon, sumak Yapilisi:

  • Domates ve salataliklar halka seklinde kesilir.

  • Soganlar uzun kesilip, tuz ile ovulur ve su ile yikanip acisi alinir.

  • Maydanozlar dogranir ve butun malzeme bir kapta karistirilir.

  • Zeytinyagi, tuz, limon, sumak eklenerek, servis tabagina alinir.


IRMIK HELVASI Malzeme:1 bardak irmik, 2 bardak seker, 3 bardak sut, 3 tepeleme kasik tereyag, beyaz fistik, hindistan cevizi. Yapilisi:

  • Tereyagini bir tavada eritip, uzerine irmigi dokun.

  • Buyuk bir sabirla irmikler koyu bir renk olana dek surekli karistirin.

  • Diger tarafta bir tencerede sut ve sekeri kaynama kivamina getirin.

  • Irmiklerin uzerine surubu dokup, tavanin kapagini kapatin ve ilik ateste arada bir karistirarak surubu cekmesini bekleyin.

  • Hindistan cevizi ile susleyerek, servis yapin.

Sofralari guzel ve unutulmaz yapan, ev sahibinin tatli sohbeti tabii ki. Tesekkurler Ayla'cim ..

27 Ekim 2006

BAYRAM ZIYARETLERI

Bayramda ilk ziyaretim komsumun annesine oldu. Ayla'nin nefis boregini ve baklavasini tattik.



AYLA'NIN BOREGI

  • Yufkalari ucgen kesip, iclerine tereyag surun.
  • En ucuna harcini koyun ve kenarlarini icine katlayarak, rulo sarin.
  • Tepsiye dizip, uzerine sut dokun.

BAYRAM YEMEGIMIZ

Bayramda dernegimizin duzenledigi yemege katildik. Belki en az 200 kisiydik. Gecenin en guzel anlarindan biri, kardeslerimiz Ahiskali Turklerle tanismamizdi. Yemekler Afgan mutfagindandi. Agiz tadimiza cok yakin ve gayet lezzetliydi. Iki cesit pilav, salata, borek, tavuk izgara ve sebzeli tavuk, uzerine de mis gibi Turk baklavalarini yedik.


24 Ekim 2006

MANTI

Her ne kadar mantimatik kullansam da, her ne kadar becerikli, minik bir yardimcim olsa da manti yapmak tek basina cok zor bir is. Gerci sevdiklerimizin yuzunde ki mutluluk ve heyecan yine de tum yorgunluga degiyor.

Malzeme:
Hamuru:
Istediginiz kadar un (Annem her bir yufka icin bir avuc un der - o her seyi bilir:) ), Su, Tuz
Ici:
Kiyma, sogan, kimyon, tuz, maydanoz (Maydanoz ve sogani mikserden gecirip, tum malzemeyi karistirin).
  • Elinize yapismayacak bir hamur yaptiktan sonra, hamuru kesip kucuk parcalara ayirin. Uzerlerine islak bir bez koyup, kurumamalarini saglayin.
  • Mantimatigin buyuklugu kadar actiginiz yufkayi, mantimatigin uzerine yerlestirip, ic malzemesini koyun.
  • Actiginiz diger bir yufkayi uzerine koyup, oklava ile iyice bastirin.
  • Butun mantilari, mantimatikten bir gazetenin veya temiz bir ortunun uzerine bosaltip, kurumalarini bekleyin.

  • Bir tencerede suyu kaynatip, icine kurumus mantilari atin, bir kasik zeytinyag ilave edin.
  • Mantilar pisince bir kaba cikarin, uzerine sarmisakli yogurt dokun.
  • Diger tarafta bir tavada erittiginiz tereyagini, bir kasik salca ve kirmizi biber ile iyice kizdirip, yogurdun uzerine dokun.
  • Isterseniz nane, kekik ile servis yapin.

23 Ekim 2006

San Diego'da Bayram Sabahi

Her mutlulugun, her yasantinin bir bedeli var iste. Bu da bizim yasadigimiz hayatin bedeli belki de. Dun annemleri aradigimda, cocuklar, torunlar hep beraber bayram kahvaltisi yapiyorlardi. Biz ise bu sabah, bir is gununde, bayram kahvaltisini Starbucks'da yaptik, cekirdek ailemizle, ana-babalarimizdan uzakta, ama onlarin saglikli olduklarinin, hayatta olduklarinin, kalplerinde yerimiz oldugunun mutlulugunu yasayarak... Gurbette ki gunlerimizin bir gun bitecegi ve tekrar onlarla mutlu anilar paylasacagimizi umut ederek...

Herkese hayirli, baris dolu, mutlu bayramlar, sevdikleriniz ve sizi sevenlerle beraber...
Tuba

21 Ekim 2006

PATATESLI KOFTE

PATATESLI KOFTE

Bu ayki yemek etkinligini annemin mutfak kokusu ustlendi (patates ye-16). Ben de hem corbada biraz benim de tuzum bulunsun, hem de taze blogumu gorucuye cikarip biraz reklam yapmak icin iki tarifle katildim: Patatesli Kofte ve Sutlu Patates Corbasi.
Malzeme:
6 - 8 tane irice patates
Koftesi icin:
250 gr dana kiyma,
250 gr kuzu kiyma,
1 irice sogan,
sarimsak,
1 kasik salca,
kuru ekmek veya galeta unu,
tuz, karabiber, kimyon.

  • Patatesleri soyup, yikayip, iclerini oyun.
  • Butun kofte harcini karistirin.
  • Iclerini oydugunuz patatesleri koftelerle doldurun.
  • Patatesleri tepsiye dizip, diger tarafta hazirladiginiz salcali sosu patatesler kapanana dek tepsiye ekleyin. 200 derecede pisirin.

SUTLU PATATES CORBASI

Patateslerin icinden cikan malzemeyi atmaya kiyamadim. Onlarla da sutlu patates corbasi yaptim. Bu corbayi ilk defa seneler once ITU'de okurken, arkadaslardan biri iftar sofrasi icin hazirlamisti. Kismette bugun yapmak varmis...

Malzeme: 1 bardak sut, 2 kasik un, 2-3 kasik tereyag, nane, patates

  • Patateslerin kabuklarini soyup, yikayip, mikserden gecirin.
  • Kaynamakta olan suyun icine atarak iyice pisirin.
  • Bir bardak sutde iki kasik unu iyice karisitirip, corbaya ilave edin, tuzunu ekleyin.
  • Eger mumkunse, butun corbayi bir mikserle iyice cirpin. Yoksa da caniniz sagolsun.
  • Diger tarafta margarini eritin, icine naneleri atip biraz kizartin. Kaynamakta olan (veya sicak olan) corbanin uzerine dokun.

KABAK BOREGI

KABAK BOREGI

Malzeme: Bir paket hazir yufka (fillo dough), Yarim kilo kadar kabak, Toz seker, 250 gr tuzsuz tereyagi, Irice cekilmis ceviz
Yapilisi:

  • Yufkalarin bir kenarina rendelenmis kabaklari koyun,
  • uzerine bolca (kabak epeyi seker kaldiriyor, ben bir yufkaya yaklasik yarim kepce seker koydum) sekeri ilave edin.
  • Cevizleri de ayni sekilde ekleyin.
  • Rulo halinde sarip, yaglanmis tepsiye dizin, 180 derecede pisirin.



19 Ekim 2006

TAVUKLU MAKARNA

TAVUKLU MAKARNA

Bugun isten cok yorgun geldim. Evde de yiyecek pek bir sey yoktu. Hemen pratik bir tavuklu makarna yaptim. Toplam harcadigim zaman her halde ancak 30 dak. idi. Ustelik cok da guzel oldu.

Makarnalari bir tarafta haslarken, diger yanda kusbasi kestigim tavuklari br tavada bir kasik zeytinyaginda hafif pisirdim. Sonra makarnalarla beraber tepsiye bosaltip, peynir ve ayrica makarnanin suyundan koydum. Hepsini karistirip, firinda bir on dakika pisirdim. Benim kizlar sevmiyor ama uzerine feslegen ve kirmizibiber de gayet guzel olur tahmin ediyorum.

Hayirli kandiller...

17 Ekim 2006

PEYNIR TATLISI



PEYNIR TATLISI

Siteye cok sevdigim bir tatli ile baslamaya karar verdim: Peynir tatlisi. Cok cok sevdigim bir tatli. Eger peyniri seviyorsaniz, bu tatliya da bayilacaksiniz.
Malzeme:
1 lb. lor peyniri (Amerika'da iseniz ricotto cheese'de olabilir)
1 yumurta
1/2 bardak toz seker
2 yemek kasigi margarin (eritmeden)
1 yemek kasigi kabartma tozu
bir paket vanilla
1 bardak un (veya aldigi kadar)
Surubu:
2 bardak seker
2 bardak su
yarim limon
Yapilisi:
  • Hepsini tahta kasik ile karistirip, hamur yapin ve yaglanmis tepsiye dokun. 375 derece firinda yaklasik yarim saat kadar pisirin. Cikarinca uzerine soguk surubunu dokun.

Tarifte yok ama ben cok sevdigim icin uzerini hindistan cevizi ile susledim.



Minik Kizim,
Dogum gunun kutlu olsun... Dunyanin tum mutluluklari ve guzellikleri, seninle beraber, tum dunya cocuklarinin olsun.
Annen.

15 Ekim 2006

Merhaba

Bu gurbetten gonderilen ilk sayfa... Baslangiclar her zaman en zor kismi olusturur. Belki uzun olabilirdi, belki daha anlamli yazilabilirdi veya yemek, tatli tarifi ile bir baslangic yapilabilirdi. Ama oyle veya boyle, zaten ilk oldugu icin "acaba soyle mi olsaydi?" sorusu hep olacakti. . Neyse,

Ilik bir Ekim aksaminda, San Diego'dan herkese, ozellikle dunyanin dort bir yanina yayilip hasret ceken memleketimin insanlarina selamlar...

Umit ediyorum ki, yakinda ben de bu sayfalarimda olacagim...

Tuba