Bu ayki etkinliklerden birini Mahzun Prenses'imiz duzenliyor. Kendisine simdiden basarilar diliyorum. Etkinlige cilek ve elma pestili ile katiliyorum. Pestil, Amerika'da fruit rolls-up olarak geciyor. Ozelliklede anaokulu veya ilkokula giden cocuklarin gozde yiyecekleri arasinda. Tabii evde tamamen dogal olarak, hic bir katki maddesi eklemeden yapilmis olanlarin yerini ise hic biri tutamaz.
Annemle, babam her yaz Sahilkoyu'nde ki o meshur asmadan cevizli sucuk/cevizli pestil yaparlar. Uzumler koca legenlere toplanir ve sonra babam cizmelerini giyerek, uzumleri sira haline getirir. Sonra uzum sirasi, bahcede yakilan odun atesinin uzerinde, buyuk kazanlarda kaynatilir. Sonra cevizlerin ipe dizilmesi, pestilin dokulmesi, vs. asamalari ile tum islem iki uc gun surer. Oldukca yorucu bir is oldugundan, akrabalarin yardimi ile annemler bu isi yaparlar. Sonra yapilan cevizli sucuk/pestil Amerika'ya , Tuba'ya kadar gonderilmek uzere yola cikar:)). Ne yazik ki ben daha o cevizli sucugun hic bir asamasina katilamadim. Ama telefonun obur ucundan yapilanlari, saati saatine takip ettim:)). Insallah bir gun kismet olur da, bu ayine:)) ben de katilir ve fotograflarini da blogumdan yayinlarim.
Ben ise evde herkesin cok rahatlikla yapabilecegi, cocuklarimizin okula goturebilecekleri, veya da curumeye yuz tutmus meyvalarin kurtarilmasi amaciyla yapilabilecek pestil yapimiyla, geleneksel kis hazirliklarimizi yaptim. Bu arada kis dedim ama, San Diego'da hala yarim kollu tisortlerle dolasmaktayiz:)).
Afiyet olsun.
18 yorum:
Tubacım
aradığım pestil tarifini vermişsin! geçenlerde bir kurabiye tarifi görmüştüm, içinde pestil vardı ama pestilin nasıl yapıldığı yazmıyordu, rengarenk pestillerdi içimde kalmışlardı. Şimdi senin tarifi görünce çok sevindim. hemde sadece meyve ve biraz şekerle hazırlamıssın, ellerine sağlık...
En kısa zamanda özellikle çileklisini denemek istiyorum, sonuçtan seni haberdar ederim..
tekrar tarif için teşekkürler
öptm
sevgilerle :))
Bizim oralardada dut cok oldugundan dut pestili yapilir.Ne lezzetlidir hele arasina kayisi cekirdegini saripda yemesi yok mu of of.Yine benim memleket hasretim depresti ya neyse kendine iyi bak arkadasim.Gorusmek uzere.
Tubacım ne güzel görünüyorlar. ben hiç yemedim çilek ve elma pestili. bizim oralarda üzüm pestili yapılır bi onu bilirim :)
çok merak ettim tadına bakabilseydim keşke :))
canım bişey rica etsem.. linklerinde bana yer vermene çok sevindim yalnız adresimi değiştirir misin,eski adresim borulce.blogcu.com
yeni adresim
http://borulceden.blogspot.com
daha sık görüşmek dileğiyle :)
sevgiler..
Merhaba,
Pestiller harika görünüyor gerçekten. Tarif için teşekkürler, çünkü hem denemesi hem de yemesi zevkli olacak.
Ellerine sağlık.
Sevgilerimle.
Tubacım benim için kesinlikle süper tarifler vermişsin. Ben pestile bayılırııım:).
Daha önce ben de çilek ve elma pestili yemedim, şimdiye kadarki favorim erik pestiliydi ama sanırım bu tariflerden sonra evde yapılmış bir elma pestilinin yerini başka hiçbir pestil tutamayacak benim için:).
Tarif için teşekkürler canım:).
Sevgiler..
aslı
tarçın ve cevizle birlikte elma pestilini bu akşam deneyeceğim. harika bir fikir.
Her iki pestilden de yemedim ben hiç. Üzüm pestili biliriz biz. Onu çok severim. Senin yaptıkların da çok güzel görünüyor. Eline sağlık Tubacım:)
Sevgilerimle...
Tarifler cok ilginc geldi.Evde kalmis ve degerlendirilmeyi bekleyen meyvalar icin birebir.Tesekkürler Tubacim.
Merhaba öncelikle ziyaretin için teşekkür ederim.Pestiller harika görünüyor uzun zamandır yemediğimi hatırlattın bana.Ellerine sağlık sevgilerimle.
Pestiller çok güzel görünüyor Tuba'cığım,teşekkürler psylsştığın için,sevgiler...
Tuba'cığım,
Maya'cığım da bayılıyor bu Amerikan işi pestillere. Evde pestil yapmak kadar güzeli var mı hiç.
Tuba'cigim,
Ne marifetlisin. ben cocukken yemistim pestil, sonrada yemedim hic, ellerine saglik. Sevgiler guzel ailene, happy thanksgiving:)
Tuba, bu pestillerin yapımı da çok kolaymış. Tadı nfis olmalı, tahmin edebiliyorum.
Sevgiyle,
Nane Limon
Sevgili Tuba,
Herkes ne güzel anlatmış nasıl pestil yaptıklarını. Özendim vallahi. Bizim evde ise hiç pestil yapma geleneği yoktur. Tariflerinle birlikte, bu geleneği başlatan kişi ben olacağım sanırım! :)
Ellerine sağlık.
Sevgiler...
Elazığlı olduğumuz için pestil çok severim ellerine sağlık rahmetli babaannemi anımsadım sayende :) Bende beklerim canım sevgiler
www.edasuner.com
Tuba'cığım,
Harika bir tarif vermişsin.En kısa zamanda deneyeceğim.Çilekle bile oluyorsa böğürtlen ve benzeri meyvelerle de olur sanırım.Ellerine sağlık.Sevgiler
Tubacığım çok sağlıklı ve çok doğal şeyler hazırlamışsın.Aklıma takıldı ne kadar dayanıyor ve saklama koşulları nasıl bildirirsen sevinirim.
Ellerine sağlık.sevgiler...
Sevgili Tuba,
cevizli sucuğun tarifini sabırsızlıkla bekliyorum.. En az kalorilisinden olsun lütfen :))
Yorum Gönder