24 Mart 2007

Nafiye teyzede Aksam Yemegi

Bu aksam yazmak geldi icimden, sayfalarca yazmak. Gecenin sessizliginde ozledigim kendi sesimi bir yandan dinlerken, yazmak istedim. Gunduz misafirlerim vardi. Her zaman enerji verir bana, misafir agirlamak. Iste guzel bir gun gecirmenin keyfi icinde, gecen hafta sonu gittigimiz bir aksam yemegi davetini anlatmak istiyorum.

Aslinda herkesin bir hikayesi vardir tabii. Ama kabul etmeliyiz ki bazilarimizin yasam cizgisi digerlerimize gore biraz daha farkliliklar gostermekte ve buda o yasam hikayelerini daha ilginc yapmakta. Iste bu farkli yasam hikayelerinden biri de Nafiye teyzeye ait, yani sabahin kor bir vaktinde, evdekilere gorunmeden asagidaki hanim gobegi tatlisini bizler icin yapan 78 yasindaki Nafiye teyzeye.

Nafiye teyze, Yunanistan’da dogmus, hayatinin ilk ceyregini Yunanistan’da, ikinci ceyregini Turkiye’de gecirdikten sonra, 50’sinden sonra Amerika’ya gelmis, ingilizce ogrenmis ve cektigi tum sikintilari bahcesindeki limon, incir, portakal agaclari, kamelyalari, husnuyusuf cicekleri, artik unu San Diego disina tasan fusyalari, gardenyalari, kasimpatilari, domatesleri ve biberleri ile unutmaya calismis.

Ilk cocuguna hamileymis, ikinci dunya savasi patlak verdiginde. Ahirdaki samanliklarin icinde yatmislar haftalarca, dusmandan kacmak icin. “Bugday basaklarini ellerimizle ogutur, tanelerini yerdik, midemizin acligini bastirmak icin” diyor, 60 yil onceki olayi daha dun yasiyor gibi, heyecanla. “Kocami, kardesimi alip kursuna dizmeye goturmusler, a bre bana soylemediler, hamileydim”. Herkes olum haberini beklerken, bir de bakmislar ki, dusman salivermis onlari, cunku savas bitmis. Ucundan donmus Nafiye teyze. Buyuk kayiplar yasamaya cok az kalmisken, Yaradan merhametini gostermis, ona ve dogmamis cocuguna bagislamis kocasini. Sonra Nafiye teyze, toplamis butun her seyini, satmis tarlasini, davarini, anavatana gocmus. Cocuklarini orada cok iyi yetistirmis.

Ikinci gocu, kizi ile Amerika’ya olmus. Yalniz birakamamis kizini gurbet ellerde. 50 yasindan sonra ingilizce ogrenmis, Amerikali arkadaslar edinmis, basinda yazmasiyla vatandaslik sinavina girip, ingilizce sorulari cevaplamis ve 70’inde bir de Amerikan vatandasi olmus. “Bir tek Kaliforniya’nin baskentini hatirlayamadim” diyor. “Sakramento idi, biliyodum ama unutmusum iste” diyor, sanki buyuk bir hata yapmis gibi cekinerek.

Iste bu da Nafiye teyzenin yasaminin kisa bir ozeti. Yunanistan’da baslayan, Turkiye uzerinden Amerika’ya uzanan ve kimbilir nerede bitecek olan bir hikaye. O mavi gozlerinde, tum yasadiklarini bizlere de seyrettiren, benim, senin, onun babaaanesi gibi dunya tatlisi bir nine.

Gelelim Nafiye teyze, kizi, torunu ve torununun esinin bizler icin hazirladigi birbirinden nefis yiyeceklerden bazilarina:

Patlican salatasi: Tarife, uzerini tiklayarak zeytinyaglilar kismindan ulasabilirsiniz.

Kozlenmis Kirmizi Biber salatasi: Tarife, uzerini tikladiginiz taktirde zeytinyaglilardan ulasabilirsiniz.

Fava:Tarife, yazinin uzerini tiklayarak, zeytinyaglilardan ulasabilirsiniz.

Kozlenmis biberler (Nafiye teyzenin bahcesinden):

Tavuk ve Kofte Barbeku:

Yaninda da, taaaaa Italya'lardan, ozel ciftlikten getirilen muhtesem bir kirmizi sarap.....

Benim ise katkim, frambuazli peykek (raspberry cheesecake) ile oldu.

26 yorum:

hatice dedi ki...

Sevgili Tuba,
hiç bilmediğimiz ne çok hayatlar var..Nafiye teyzeninki gibi kendisine senin aracılığınla sevgiler..yemeklerse muhteşem, barbekü yapmayıda özlemişiz doğrusu...
Frambuazlı paykeki bütün cesaretimi toplayarak deniycem:) umarım seninki kadar güzel yapabilirim ...ellerine sağlık..

Adsız dedi ki...

hayat bazen insanları ne kadar farklı yerlere savuruyor ama nafiye teyze bu yaşına rağmen yılmamış hayata tutunmuş Allah uzun ömürler vesin bahçesine bile özendim :)

Hülya dedi ki...

Bu yaşanmışlıklar beni çok etkiliyor Tuba.Yani bir vakit Nafiye Teyzeyle yatar,Nafiye Teyzeyle kalkarım artık.Sonra samanlıklarda başakları ellerimle ovarım ki tanelerini yiyebileyim.Ben bir vakit o olurum artık.Güzellikler ve huzur hep onunla ve sizlerle olsun.Yaşamında çaba olan insanlara hayranlığım çok büyük...

sevdamavisi dedi ki...

Tubacığım çok güzel bir sofra, ne ararsan var. Afiyet olsun bizsiz yediniz hepsini de:))) Sevgiyle kal canım.

Sanem dedi ki...

Tuba'cim bu ne guzel hikaye. Sofraya zaten denecek birsey yok ama Nafiye teyzeyi cok sevdim. Hanim gobegi tatlisi ise nefis gozukuyor, onun agzindan tarifi olsa ne guzel olur.. Cok tesekkurler paylastigin icin..
Sevgilerimle ve selamlarimla
S.

Unknown dedi ki...

Çok hoş bir hikaye ve nefis tarifler. Dilim tutuldu resmen. Hep böyle hikayeler anlat bize olur mu?

Sevgiler

Aybike Ceylan dedi ki...

Tuba'cim senin diline ve yazina, Nafize teyzeninde ellerine saglik. Ne guzel bir sofra olmus her haliyle.
Iyi haftalar, sevgiler

hayat dedi ki...

Tuba'cığım, Allah nazarlardan korusun nafiye teyzeyi yemekler harika olmuş. İkinizinde ellerinize sağlık.Benim annemin adı da Nafiye onun için kendime yakın hissettim ve azmine bayıldım keşke hepimizde olsa. Canım senin aracılığınla Nafiye teyzeye saygı ve sevgiler.

Uzaklara sevgilerimle...

Hülya dedi ki...

Oyun oynasak biz de.Annen kızar mı?

Safran dedi ki...

Tubacığım zevkle okudum, ellerine yüreğine sağlık hem senin hem Nafiye teyzenin... Sevgilerimle...

limoncicegi dedi ki...

Kimler kaldı eski zamanlardan, savaş temalı ile büyüyen bizler; yaşasakda çok dinledik... şimdi savaş deyince, f16larla yapılan bombalar geliyor akıllara, çekilen dert tassa kimsenin bildiği yok. Çok selam edip teyzeme, öpüyorum ellerinden.. keşke fotosunu da koyabilsen

Yelda Özyurt dedi ki...

kozlenmis kirmizi biber icin cok guzel bir alternatif sundun bana. Ellerine saglik..

munevver dedi ki...

Tubacığım,bayılıyorum böyle yılmayan,gayretli insanlara.Nafiye teyzeyi çok sevdim.Ona selam ve sevgilerimi söyler misin?
Sevgiyle,Nane Limon

aslı dedi ki...

TUBACIM ELLERİNE SAĞLIK NAFİYE TEYZENİN SENİNDE YÜREĞİNE ÇOK GÜZEL BİR HİKAYE.....NAFİYE TEYZEVE SANA BOL BOL SEVGİLER

Nilüfer dedi ki...

Tuba'cığım, Allah Nafiye Teyze'ye uzun sağlıklı ömürler versin. Nice güzel günler görsün. Yediklerinizi yapanların ellerine sağlık...
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Tuba iyi ki içinden yazmak, anlatmak gelmiş. Biz de bu güzel hikayeyi okuma keyfini yaşadık böylece. Yemekler çok güzel görünüyor. Ağzınızıntadı hiç bozulmasın. Sevgiler,

http://bakinnepisirdim.blogcu.com

Adsız dedi ki...

Tuğbacığım, bir yaşamı ne güzel anlatmışsın... Ne kadar etkileyici... Ağzına, kalemine, sağlık...

Soframı inanılmaz leziz görünüyor. herşey mükemmel...

Sımmsıcak sevgilerimle...

*Ra dedi ki...

Tubacığım,
Tarihte Nafiye teyze kadar şanslı olamayan binlerce insan var. Nafiye teyzemiz ailesi ile birlikte yaşıyor, ne mutlu ona. O kadar zorluğa göğüs germiş, yılmamış, çocuklarına güzel bir gelecek sunmuş. Aslında örnek insanlarımız olmalı, Nafiye teyze gibileri.
Senin katılımın olan peykeke de şaşmadım. :))
Ellerinize sağlık...
Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Herşey çok güzel görünüyor canım...Nafiye teyzeye selam ve hürmetler.Bende hatırat okumayı ve dinlemeyi çok severim...Her zaman ilgimi çekmiştir.

Şu yukarıdaki tatlının tarifi varmı? veya adı ne yazsan :)


Selam ve sevgilerimle :)

umran dedi ki...

ne guzel anlatmissin nafiye teyzenin hayatini.ders alinacak cok sey var.azmine hayran kalmamak elde degil.selamlar arizonadan

Adsız dedi ki...

Nafiye teyzenin ellerine sağlık, ne güzel şeyler hazırlamış, yeyenlere de ayrıca afiyetler olsun :)

Hülya dedi ki...

ÖZELİNE MAİL ATTIM.BİR BAKAR MISIN?:)

Adsız dedi ki...

çok etkilendim okurken.. bize bu yaşımızda yaşadıklarımzı bile ağır gelmeye başlamışken böyle hikayeler güç veriyor insana...Allah uzun ömürler versin Nafiye teyzeye.. harika bir de sofra donatmış ellerine sağlık..

Not:bu arada sitemde çay davetindeki eklerin tarifini sormuştun canım.. onlar hazır geldi.. ama ben ço kgüzel bir profitrol tarifiyle gelicem kısa zamanda..

eliff dedi ki...

Bu anlamlı duygu yüklü güzel yazıyı yazana ve hikayenin sahibine sevgiler..

Tuba dedi ki...

Sevgili Hatice, eminim peykeki benden bile guzel yapacaksin. Haklisin, bilmedigimiz pek cok hayatlar var. Bazilari ise, bizlere ornek olacak hayalar degil mi? sevgilerle,

Kader iste Seda'cigim, nasil bir cizgimiz var bilemiyoruz, bugunden yarina hic bir seyinde garantisi yok. Bahcesi gercekten cok guzel. Limonlar yerlere dusuyordu:))

Aslinda herkesin hayatinda bir caba var Hulya, kimi kucuk kimi buyuk. Kalp kirmadan bu mucadeleleri surdurebiliyorsak ne mutlu bize, degil mi?

Valla yedik Sevda'cigim. Bir ara "keske Sevda'da burada olsaydi" dedim ama ne yapalim ki yoktun:)))

Sanem'cigim, haklisin aslinda ben de dusunmedim degildi. Ama teke tek kelimeleri yazmak icin, minik bir teyp filan lazimdi ve o da yoktu yanimda. Baska sefere artik:)), sevgiyle.

Prensesim ben de hikaye cooook. Bizi takip etmeye devam edin:)).

Tesekkurler Aybike, sana da guzelliklerle dolu bir hafta diliyorum.

Hayat'cigim, Nafiye teyze gibi insanlar galiba eski toprak oluyorlar. O kusagin cogu zaten oyle, degil mi? Benden de sana kucak dolusu sevgiler,

Sagolasin Safran'cigim, begendigine sevindim, sevgilerle,

Sevgili Limon cicegi, biz buralarda eglence olsun diye yazarken, dunyanin bir yerlerinde, yine bir suru insan, anne, cocuk aci cekmiyor mu? Allah herkesin yardimcisi olsun, sevgilerimle,

Sevindim Yelda'cigim,

Ben de sevgili Munevver, ben de. Bu insanlardan biri de benim gozumde sensin. Sevgiyle kal,

Sevgili Asli,Nilufer,Burcin, Zerrin tesekkur ediyorum ayri ayri, ve cok sevgilerimle,

Haklisin Rabia, baktigimizda herkesin ailesinde de var boyle insanlar. Insan sayisi kadar, farkli yasam cizgileri. Sanslisi da, sanssizi da, payimiza duseni yasayip gidiyoruz iste. peykeke tesekkurler:))

Oya'cigim, tarifi bu gece koyacagim. sevgilerle,

sevgili Umran, Nazife cok cok tesekkurler, San diego'dan sevgilerle,

Haklisin Aysegul, ama ben suna inaniyorum, insan mecbur kaldiginda herseye katlanabiliyor. Eklerin tarifini bekliyorum valla, cunku su siralar aklima ek vurdu:))

Elif'cigim, tesekkur ediyorum, sana ulasmaya calistim ama kimligin veya blogun gozukmuyor, keske blogunun adresini de verseydin, sevgilerle,

ArMeda dedi ki...

Tubacım herşey çok leziz görünüyor Nafiye teyzeninde ellerine sağlık sizede afiyetler olsun sevgiler...