16 Mayıs 2007

Amerika'da, Meksikan yemekleri ile Turk usulu dogum gunu




Hafta sonu bir arkadasimizin dogum gunu kutlamasi icin Old Town’ da idik. Old Town, San Diego’ya ilk gelenlerin kurduklari yerlesim yeri. Aslinda San Diego’nun gercek yerlileri Kumeyaay kizilderilileri. Kaynaklara gore de, bu topraklarda ki varliklari 9000 yil oncesine kadar gidiyormus. Sonra 1769 yilinda Ispanya’dan gelenler nedeniyle Kumeyaay’lar da daglara gitmek zorunda kalmislar!

Old Town ise, 1820’li yillarda kucuk bir Meksikan kasabasi olarak kurulmus. Bugun ise, o gunlerden kalma binalar restore edilmis olarak, bir acik hava muzesi gibi korunmakta. O binalarin bazilari muze, bazilari restaurant ve bazilari da alisveris dukkani olarak hizmet vermekte.
Lafin kisasi, Amerika’da, bir Meksikan restaurantinda Turk usulu dogum gunu yaptik. Margaritalarimizi icip, Fajitalari, Burritolari, Enchiladalari yedikten sonra, Mariachi’lerle dogum gunu sarkimizi soyledik. Mariachi’ler, bizim filmlerde gordugumuz, su elllerinde kemanlari ile, pencere camlarinin altinda serenat yapan insanlar. Meksika’da hala cok populerler. Burada ise restaurantlarda muzik calmalarinin yani sira, partilerde de gidip program yapmaktalar.

Meksikalilarin Burritolari ile bizim Tantunilerimizin, Chesee Enchilada ile peynirli gozlemelerimizin benzerligi ve onlarin da bizim gibi fasulye ve bulgur pilavini yemeklerin yaninda servis yapmalari beni hep sasirtmistir. Birbirleri arasinda, onbinlerce kilometre uzaklik olan bu iki ulkenin yemekleri arasinda ki bu benzerlik tamamen dogal olarak mi olusmus, yoksa bilmedigimiz baska etkiler mi vardi acaba?

Tavuklu Burrito (hazir) ve Tavuklu Fajita (hazir)


Cheese Enchilada (benim yaptigim) ve Peynirli gozleme (benim yaptigim)

Yemekten sonra ise, benim yaptigim cikolatali peykeki (cheesecake) yedik. Ebru peykeki cok sevdigi icin, dogum gunu pastasina donusturulmus bir peykek (cheesecake) oldu. Uzerinde ki dizayni aslinda cok uzun sure once Dessert kitabimda gormustum ve yapmaya niyet etmistim. Fakat ben yapana kadar, pek cok blog arkadasim benden once davranmislarJ). Merak edenler icin, keki daha once yaptigim New York usulu peykek tarifi ile yaptim. Uzerine bir paket dark cikolatayi benmari usulu eritip doktum. Cikolata erirken, hazir kremayi, torbaya koyup, en ince uc taktim. Cikolatayi doker dokmez, krema ile yuvarlak cizdim. Sonra kurdan ile ortadan kenara dogru cizdim. Ortasinda ki sari cicegi daha oncede bahsettigim Wilton candy melts ile yaptim.

26 yorum:

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Merhabalar,ziyaretinize sevındım hemen iadeye geldim.Sayfanız çok hoşmuş.Arkadaşınızın dogum gunu kutlu olsun.Sizi musadenizle linklerime eklemek istiyorum.Her zaman bekliyorum.

Tuba dedi ki...

Tesekkur ederim Ozay'cigim. Cok memnun olurum, ben de hemen ekliyorum. Artik takip etmem daha kolay olacak. Sevgilerimle,

Adsız dedi ki...

Tuba' yaptığın her şey çok güzel görünüyor .. bebek pastana bayıldım. 23 Nisan pastana da yemeklerine de ... Eşimin bir arkadaşı San Diego'da yaşıyor.. Onlarda 23 Nisan kutlamaları için Ünversitenin hazırladığı programa gittiklerini söylemişlerdi.. Kendi kültüründen kopmadan yaşamak galiba en doğru olan .. Arkadaşımız bu konuda çok dikkatli oğluna Türkçe öğretiyor ...sanırım 20 yıldır orada ama Türkçe yi aksanlı konuşmuyor :))

sevgiler

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Tuba merhaba
Çok hoş bir doğum günü kutlaması yaşamışsınız arkadaşınıza nice yaşlar
Peykek muhteşem görnüyor
Ellerine Sağlık

Adsız dedi ki...

Sevgili Tuba, beni ziyarete gelmene çok memnun oldum.Seni tanıdığım için.Siteni çook beğendim, neredeyse hepsini okudum, tam benim sevdiğim tarz hem yemek hem gezi. Sayende yepyeni şeyler öğrenip, yeni yerlere gittim.
Siteni her gün uğradıklarım arasına ekliyorum izninle. Sık sık görüşürüz.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Tuba ne güzel bize bilmediğim yerleride anlatıyorsun görmediklerimizi gösteriyorsun sağol arkadaşım cheesecake süper zaten elelrine sağlık

Unknown dedi ki...

Ohh ohhh ne güzel bir pasta bu ve ne kadar ilginç onca benzerlik...

Adsız dedi ki...

Tuba senin hikayelerini okudukça içim açılıyor..farklı mekanları yaşamları burdan takip etmek çok güzel...çok güzel fotoğraflar ve harika yemekler... daha ne denir..
arkadaşının doğumgünü kutlu olsun..
sevgiler..

Aybike Ceylan dedi ki...

Tuba'cigim,
Ne desem ki, sen baya bir pastaci olsun, ne kadar guzel suslemissin. Old Town'i bizde cok severiz, senin sayende San Diego'ya yeniden gelmis gibi oluyorum,sagol.
Ellerine saglik bu arada, hersey nefissss.
Ailene cok selam.

Minik Kus dedi ki...

Tuba abla, ellerine saglik. Cok guzel bir goruntu olmus. Peykek tabirini ilk defa senin blogunda okudum, peynirli kek'in kisaltmasi herhalde degil mi? Meksika yemekleri ile benzesiyor bizim bazi yemekler haklisin ama nedense bana hep agir geliyor, ozellikle de peynirli soslari. En cok yemek oncesi getirdikleri nacho (veya tortilla) ile aci salsa soslarina bayiliyorum. Siz Meksika'ya bayagi yakinsiniz, belki ordaki restaurant'lar daha guzel yapiyordur Meksika yemeklerini. Biraz ucunza oldu yorumum, malum kac zamandir gelemedim ziyaretine. Sevgiler...

ayseyaman dedi ki...

Tuba'cım sen neler neler resimlemişsin böyle, Fajita'ya bayılırım. Özellikle Don Pablos'a gideriz Fajita yemeğe, oranın ortamını da seviyorum. Genelde karışık alırım ben, hepsini yiyemediğim için ertesi günkü öğle yemeğim bile çıkar.
Canım arkadaşının da doğum günü kutlu olsun. Doğum günü pastası harika, ellerine sağlık. Cheesecakenin çatlamış bile olsa üzerindeki çikolata örtmüştür tüm kusurları..:) Şaka şaka sen bu işi biliyorsun, öyle şey olmaz, inanmam. Bana verdiğin püf noktaları için de teşekkürler canım.
Sevgilerle

Leziz Sofralar dedi ki...

merhabalar sevgili Tuba öncelikle harika bir pasta olmus ellerine saglik görüntüsüne bayildim ve arkadasinin dogum günüde kutlu olsun canim her zaman görüsmek dilegiyle sevgiler...

hatice dedi ki...

Sevgili Tuba,
bu harika yerleri ve yemekleri bizimle paylaştığın için tşk..
arkadaşının doğum günü kutlu olsun...çok şanslı, bu güzel pasta
için de senin ellerine sağlık..sevgiler...

Tuba dedi ki...

Nur merhaba, arkadasinizi cok merak ettim, mutlaka taniyorumdur, adini soyleyebilir misin, yada cocugunun adini? Biz de evde hep Turkce konusuyoruz, cocuklarimda burada dogmalarina ragmen, hic aksansiz turkce konusurlar. Sevgilerimle,

Tesekkur ederim sevgili Burcu...

Sevgili Muge, kalp kalbe karsiymis derler ya, ben de senin sitene bayildim, yemek tariflerin tam benim damak tadima uygun. Cok sevindim, senin de benim sitemi begenmene. Gorusuruz artik, sevgilerimi gonderiyorum..

Sagolasin Seda'cigim, iyi ki varsin ve iyi ki boyle guzel yazilarinla beni motive ediyorsun. Coook cok sevgilerimle,

Tesekkur ediyorum Prenses. Ne buyuk benzerlikler degil mi? Sevgilerle,

Begendigine, sana pozitif enerji verdigine cok sevindim sevgili Aysegul. Cok sevgilerimi gonderiyorum.

Tesekkurler sevgili Aybike. Bloglar sayesinde uzaklar yakin oldu, gidilmeyen, gorulmeyen yerler kalmadi:))

Sevgili Minik Kus, bizim buralarda her iki lokantadan biri neredeyse Meksikan:)) Oyle olunca da bayagi bir rekabet var tabii. O yuzden mecburen guzel yemek yapiyorlar:))

Sevgili Ayse, ben Don pablos amcayi ben buralarda hic duymadim. Ama soyledigine gore guzel bir yere benziyor. Bir dahakinde peykekin ustune bir sey dokmeden sirf sana gonderecegim:)))

Sevgili Seval, begenmene sevindim. Yine beklerim, cok sevgilerimle,

Hatice'cigim, sagolasin guzel yorumuna, begenmene cok sevindim. Sevgilerimle,

Adsız dedi ki...

merhaba Tuğbacığım, nefis bir doğum günü geçmiş. Öncelikle doğum günü sahibi nice nice yıllara sağlıklı ve mutlu yaşasın...

Ayrıca o chhescake'in üzerinde olan şekile bayılıyorum ben de ne zamandır yapacağım bir türlü ya cesaret edemedim bozulacağından korktum ya da olmadı bir şekilde...

Çok merak ettiğim bahsettiğiniz yeri. Benzerlikler ilgimi çekti... Ama pek güzel bir gün olduğu belli..

Her gününüz böyle mutlu huzurlu geçer umarım.

Sıcacık sevgiler...

Yasemin dedi ki...

selam tuba :) iadeyi ziyaret yapayim dedim siteni cok begendim :) bu arada sen peykek yaptin bende peykek kurabiyeleri yaptim :) bi bak bakalim begenecekmisin.. simdiden afiyetler olsun... seninde ellerine saglik..

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Tuba
müsadenle ben de seni linklerime ekliyorum. Amerikan tariflerine bakıyorum da, 1 cup kaç ml ölçüye denk geliyor. 1 su bardağı=200 ml, 1 cup= ? ml
Peykek üstü süslemen çok güzel, bende yapmak istiyorum ilk fırsatta böyle bir pasta üstü,
sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba Tuba, öncelikle arkadaşının doğumgünü kutlu olsun. Meksika yemekleri ile benzerlik şaşırılmayacak gibi değil, geçmişte ortak bir yerlerde yaşanmış olabilir. Ya da kız alıp vermeler, esirlik v.b. gibi nedenlerle kültürler biribirine karışmış olabilir.Hemen senaryoyu yazdım ben:) Senin cheese kekinde nefis görünüyor ellerine sağlık.
Sevgiler ve iyi haftasonları dilerim.

*Ra dedi ki...

Tubacığım her yazını büyük bir keyifle okuyorum canım. Peykekin de harika. Peykek üzerinde uzman kişisin. Sevgilerimle.

Özlem dedi ki...

Tuba' cığım pastan muhteşem olmuş. Bu süslemeyi cesaret edemediğim için hiç yapmadım. Sen öyle güzel yapmışsın ki beni de heveslendirdin :) Ellerine sağlık, sevgiler.

Hülya dedi ki...

Verdiğin bu deteylı bilgilerle hiç görmediğim yerlerin orada yaşayan bir tanıdık tarafından yorumlanışı bana çok iyi geliyor...
Farklı kültürleri bize bu şekilde aktarıyor olmanı çok seviyorum...Sağol Tuba'cığım...
Pastan pek bir güzel yine.Profesyonelce olmuş...
Şu Wilton şekerler.Linkini sormuştım bir ara.Gerçi cevap verdin mi bakıcam şimdi.Ama sorumu görmediysen bana şekerlerle ilgili bir detay geçer misin?Vaktin olunca tabiii....
Sevgiler...

munevver dedi ki...

Tuba,arkadaşının yeni yaşı kutlu olsun.Bulunduğun çevreden bilgiler de veriyorsun, ne güzel.Yapılanlar çok güzel görünüyor.Özellikle peykekin.. İyi günler..
Sevgiyle,Nane Limon.

Unknown dedi ki...

Merhaba Tuğba ziyaretine geliyordum ama yorum bırakmak bugüne kısmetmiş. Cheescake'inde harika görünüyor. Üzerindeki çikolataylada nefis bir tadı olduğuna eminim. Sevgiler..

Adsız dedi ki...

tuba canım şahane kurabiyelerine yorum yazacaktım ama başarılı olamadım,ben de bu karışık meksika türk mutfağına yazıyorum yorumu..yani kurabiyeler şahane görünüyorlar.ben de senin gibi hindistan cevizine bayılırım ve bu tarifi denemek istiyorum mutlaka..ayrıca ekledigin bütün tarifler şahane.selamlar ..

Hülya dedi ki...

Tuba'cığım,etkinlik kurabiyelerini Hülya'da gördüm.A aaaa dedim ne kadar yaratıcı kimmiş bu kurabiyelerin sahibi derken bir de bu kadar tanıdık birini görünce çok sevindim.Süper olmuş kurabiyelerin pek sevdim;)
Ha bu arada nedense üst posta yorum bırakamadım.Oyüzden buradayım;)
Sevgiler...

Tuba dedi ki...

Zerrin'cigim bence dene sende, eminim mutlaka yapacaksindir. Bu kadar becerikli birinin yapamamasini dusunemiyorum, Kibris'a sevgilerimle,

Sevgili Yasemin, peykek kurabiyelerini gordum ve hayran kaldim dogrusu, ellerine saglik canim, sevgilerimle,

Pinar'cigim, hafta sonu bloguma ekledim olculeri. Hatirlattigin icin cok tesekkur ederim. Cok sevgilerimle,

Lale'cigim, yazdigin senaryoya nasil guldum anlatamam:)). Belki de haklisindir, kimbilir, binlerce yil once? Sevgilerimle,

Tesekkur ederim Rabia'cigim. Begendigine cok cok sevindim. Gaziantep'e sevgilerimle,

Ahh Ozlem'cigim, ben yapiyorsam, sen hayli hayli yaparsin. Saka mi ediyorsun yoksa? Sevgilerimle,

Hulya'cigim, kusuruma bakma, soruyu atlamisim. Ama gecen gun link ekledim, kelimelere. Umarim yardimci olur. Canim, ben sana gelirken de getiririm. Cok sevgilerimle,

Munevver'cigim cok tesekkur ediyorum. Benden de kocaman sevgiler,

Begendigine sevindim Selda'cigim. Yine bekliyorum, cok sevgilerle,

Sevgili Suheyla ve Hulya'cigim, yorum birakmak icin gostermis oldugunuz gayret beni inanin cok sevindirdi. Siz yazana dek, hic bir seyin farkinda degildim. Sagolun, varolun. Kurabiyelerimi begenmenize de cok sevindim. insallah bir gun sizlere yapmak da kismet olur. Coook sevgilerimle,