18 Nisan 2007

Ye 21 Etkinligi: Meksikan Tako salatasi, Tavuklu ve sebzeli borek

Yemek aski'ndan sevgili Emel bu ayin etkinligini duzenliyor. Kendisine basarilar diliyor ve bir keresinde, Tubitak-Mam'da calisirken, bir proje cercevesinde ziyaret ettigim Bandirma'ya sevgilerimi gonderiyorum. Bandirma, bence Turkiye'nin en guzel sahil kasabalarindan biri.

Ben de etkinlige iki tarifle katilmak istedim. Aslinda, bir suru degisik tarif gecti aklimdan ama en sonunda pratik tariflerle katilmak zorunda kaldim. Su siralar cok yogunum cunku. Neyse, gelelim tariflere, biri Amerika'da yasayanlarin bildigi gibi Meksika'ya ait tavuklu Tako (Taco) salatasi. Takolar, misir unundan yapilmakta ve ilk firsatta, bu takolarin yapilisini da bloguma koyacagim. Salatayi ister guakomole ile isterseniz de yine bir Meksika sosu olan salsa ile servis yapabilirsiniz. Meksikalilar yaygin olarak bunun etlisini ve kiymalisini da yapiyorlar. Tarifi salatalar kisminda bulabilirsiniz.



Bir diger tarif ise, bildigimiz sebzeli, tavuklu borek. Yalnizca sunumu biraz farkli. Eger hep ayni tip borekleri misafirlerinize sunmaktan bunaldiysaniz, guzel bir alternatif olabilir. Umarim begenirsiniz. Tarif, hamur isleri kisminda.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Insan, kendi rahati yerinde iken, baskalarinin dertlerini nasilda hep ikinci plana atabiliyor, gormemezlikten gelebiliyor, o dertlere kulaklarini tikayarak, rahatini, huzurunu kacirmamaya calisiyor. Oysa, onlar da bizim dertlerimiz olmali, olabilmeli.

Gecenlerde, bloglar arasinda ki oyunda guzel bir soz okumustum*: Baskalarinin dertlerini, acilarini ne kadar icimizde hissedersek o kadar insaniz. Dogru. Bunun ikinci asamasi da, baskalarina ne kadar yardim elimizi uzatirsak, o kadar insaniz. Babamin daha cocukken bizlere soyledigi su soz hala kulaklarimdadir. Derdi ki, bahcende yetisen meyva agacinda kuslarin, kurtlarin, boceklerin ve senin komsularinin da hakki vardir. O yalnizca senin meyva agacin degildir.

Su yukarida kurumakta olan agacin resmini iki hafta once, bir is gezisinde cektim. San Diego'nun en yuksek tepelerinden birinde, muhtesem guzel bir manzaraya karsi boynu bukuk durmaktaydi. Ne su vereni, ne besin vereni vardi. O yuksek tepelerde, olumu bekliyordu. Beni o kadar etkiledi ki, resmini cekmeden edemedim.

Sonra donus yolunda asagida ki agaclikli yoldan gectim.

Yemyesil. Cunku etrafi cevrelenmis, koruma altina alinmis. Surekli suyu verilmekte, bakimi yapilmakta. Sonuc, yemyesil, canli, gozumuzu alamadigimiz taptaze agaclar.

Simdi butun bunlari niye anlattim?

Gecenlerde, toplum konularina gosterdigi duyarligindan dolayi kendisini cok taktir ettigim sevgili Aynur bir mesaj gondermis. Van'da ki, Zubeyde Hanim Zihinsel Engelliler Ilkogretim Okulu ogrencilerinin ihtiyaclari icin bir kampanya baslatilmis. Okulla ve ihtiyaclarla ilgili bilgiler asagida. Ayrica Aynur'un blogundan da daha ayrintili bilgi edinebilirsiniz. Ben kampanyayi yurekten destekliyorum. Umit ediyorum ki, memleketimizin bir kosesinde, yardima ihtiyac duyan bu kisilerin seslerine kulaklarimizi tikamaz, yardim elimizi uzatiriz.

OKUL ADI: Zübeyde hanım Zihinsel Engelliler İlköğretim Okulu ve İş Okulu

ADRES:Eski kale yolu 10.Sokak Fevziçakmak İlköğretim Okulu Bahçesi VAN/Merkez

İRTİBATTELEFONLARI: 0 432 217 08 07

İHTİYAÇ LİSTESİ: Rakamlar, harfler şekillerle ilgili zeka geliştirici oyuncaklar,yapboz, 1. sınıf 4. sınıf arası basit hikaye kitapları

*Yaziyi Sevgili Tata'min sayfasinda okumusum. R. N. Güntekin (Acimak adli romanindan)...Ben, insan ruhlarindaki derinligin ancak, onunla ölcülebilecegine kaniim. Evet, dibi görünmeyen kuyulara atilan tas nasil cikardigi sesle onlarin derinligini gösterirse baskalarinin elemi de bizim yüreklerimize düstügü zaman cikardigi sesle bize kendimizi, insanligimizin derecesini ögretir.

30 yorum:

Hesna dedi ki...

Tubacığım Merhaba
Tariflerinin her ikiside çok güzel görünüyorlar. Ben etkinlik için hep son güne bırakıyorum.Ellerine sağlık canım.
Toplumsal konulara duyarlılık konusunda söylediklerine yürekten katılıyorum. Ne kadar duyarlı isek o kadar insanız bencede. Herşeyde bütün canlıların payının olduğu düşünülerek davranılmalıyız. Ama günümüzde duyarlı, bencil olmayan insanlara rastlamak çok zor ne yazıkki. Herkes kendi payına birşeyler yaptığında birçok şeyin düzeleceğine inanıyorum.

Selamlar
Hesna

MUTFAK SAYFASI dedi ki...

Sevgili Tuba, duygularini, düsüncelerini yürekten paylasiyorum. Manevi hislerimizi, degerlerimizi her zaman canli tutmaliyiz. Allahin bize nasip ettigi ekmegi ikiye bölüp paylasmaliyiz.
sonsuz sevgilerimle
suna

aslı dedi ki...

Tubacım, ellerine sağlık etkinlik yemeğin çok güzel görünüyor....sevgiler...

ayseyaman dedi ki...

Tubacım, gönlünün güzelliğini yine sayfana taşımışsın..
Bloglarda yardım amaçlı yapılan herşeye bende gönülden destek veriyorum, sadece gönülde de kalmamasını diliyorum...İnsallah eğitimsiz kimse kalmaz, aç bir çocuk kalmaz, savaşa kimse kalmaz bu dünyada..Ama hayat acımasız olabiliyor, biz de bir küçücük yardım eli uzatabilirsek ne mutlu...
Tubama artık ben bir kaç hafta uğramasam olur :))) şaka şaka...
Buldum mu kafama göre hoş bir sayfa, dolduruyorum kendimce...
Etkinlik tariflerin yine çok güzel, değişik enteresan..:) eline sağlık canım..
Resimlerinin de dili var sanki, sen altına yazmasan bile onlar anlatıyorlar kendilerini..
emeğine sağlık, sevgilerle

Hülya dedi ki...

Canım arkadaşım,tariflerin de çok şık ama ben senin Van Zubeyde Hanim Zihinsel Engelliler Ilkogretim Okulu hakkında ki örneklemene bayıldım.Gerçekten çok ama çok tesir etti bana;)Halbu ki aynı yazıyı ben de vermişken seni hayranlıkla okudum ve ağaçlarına ibret alarak baktım...

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Tuba'cigim,
Ellerine saglik, ne degisik ve guzel olmuslar.
Resimler de harika. Ellerine saglik.
Yardim icin bende elimden geleni yapmaya calisacagim, en azindan Aynur'un rica ettigi gibi sayfamda basmaya calisacagim.
Sevgilerimi gonderiyorum, ailene selamlar.

Adsız dedi ki...

Tubacım hem güzel yemekler yapmış hem güzel bir yardım eli uzatmışsın.. ihtiyacı olanlar hepimizin elinde olanlardan.. çok teşekkürler canım bu düşünceli hareketin için..
yemekler de harika olmuş.. ellerine sağlık..

Adsız dedi ki...

tubacığım hem tarifler hemde duyarlılığın için teşekkürler canım

Tatli Hatiralar dedi ki...

cok ince hassas alicenap duygular .. arada duymakta fayda var, kendini ve bencilligini yasayan bi yuzyilin evlatlari olarak . komsusu acken tok yatan bizden degildir demiyor muydu peygamberimiz , ac ve yoksullarin en itildigi kakildigi bir toplumda ?
sevgilerimle ..

Adsız dedi ki...

merhaba..bu kadar duyarlı oldugun için seni tebrik ediyorum..maalesef insan bazen gözünün önündekileri göremiyor..oysa sen kıyıda kalmış bir ağaç için bile üzülüyorsun..inş. kurtulur o ağaç.belki bir mucize olur.selamlar..

Unknown dedi ki...

Tuba,
kizim supersin,ikiside muthis ama ilki tam benlik..Ben burada taco belle giderim esimle arada.Ama sadece cheese ve sebzeli yeriz..saol cnm,

Adsız dedi ki...

Tuba'cım etkinlik yemeklerin çok güzel görünüyorlar. Ellerine sağlık. Resimlerde harika. Duyarlılığın içinde tşk. Sevgiler..

Minik Kus dedi ki...

Merhaba Tuba,
ITU'lu arkadasimi ziyaret edeyim dedim. Bir baktim hem guzel tarifler, hem de bir yardim kampanyasi var. Insallah hepimiz duyarli olup, yardim edebiliriz. Kim bilir, Allah korusun ama, bizim de zihinsel engelli bir cocugumuz olabilir ya da cok sevdigimiz bir yakinimiz, ve biz de yardima muhtac kalabiliriz. Tesekkurler, sevgiler...

Sinem Keleş dedi ki...

Tubacığım ziyaretin için teşekkür ederim, Minik Kuş'un yorumundan anladığım kadarı ile başka bir ortak yönümüz daha var:) Tariflerin de çok değişik, ellerine sağlık...

Neslihan dedi ki...

Tuba merhaba, pişti olmamışız:) neyseki, taco tarifinden faydalanacağım. Listeme ekliyorum sayfanı, sevgiler
Neslihan

serinmavi dedi ki...

Canım ellerine sağlık,çok güzel görünüyor her iksi de.
bahsettiğin konu hakkkındaki duyarlılığa da teşekkür ediyorum.Hepimiz bu tür konularda duyarlı olmalıyız.Selam ve sevgiler....

Selen dedi ki...

Tubacığım,
Ellerine sağlık, bir süredir uğrayamamıştım. Ben de taco'yu kıymalı yaptım geçenlerde. Hazır pakette taco, baharat karışımı ve salsa sosu aldım. Gerisini de kendim hallettim. Bloguma da koydum hatta. Bir ara da tavuklu deneyeceğim. Bu arada taco yapımını ben de merakla bekliyorum.
Salatada biz normal yufka kullansak olur mu sence yoksa milföy mü kullanmak lazım?

Bu arada toplumsal konulara duyarlılığın için de tebrikler canım. Bizi bu konuda bilgilendirdiğin için de teşekkürler.
Sevgilerimle

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Merhaba Tuba,
Yemek görüntüleri her zamanki gibi çok iştah açıcı. Ellerine sağlık. Özellikle börek sunumu çok hoşuma gitti.
Ağacın görüntüsü ise içimi burktu resmen. Ne güzel anlatmışsın. Keşke herkes bu fikirleri paylaşsa...

sevdamavisi dedi ki...

Tubacığım,
hem tariflerin hem de içimi ürparten yazın çok güzel. o kadar haklı ve içe dokunan bir yazı ki ve o kadar çok az insan var ki başkalarının derdini içinde hisseden. Bu yüzden acı çeken biri olarak insanlardaki bu eksiklik beni kahrediyor bazen. Belki dünyayı değiştiremeyiz ama bir güzel söz bile başkalarının hayatını değiştirebilir. "Söz vardır ilaçtır, söz vardır zehirdir"

sevgiler

Adsız dedi ki...

:)bugün cuma

yüreklere attığın taşlar dalga dalga yayılmış
:)))) mutluluğum kat kat artı
aynur

HULYA dedi ki...

Tuba'cığım,
Etkinlik yemeğin gerçekten harika.Ama şimdi biz bu Tacoları nereden bulacağız İzmir'de?Ben bir kere denemiştim ama pek olmamıştı sanırım.Senin tarifini sabırsızlıkla bekliyorum.
Aynur'un bahsettiği okul için birşeyler biriktirmeye başladım bile.Bu konuya değindiğin için otistik bir çocuk annesi olarak çok çok teşekkürler.

munevver dedi ki...

Tuba,salata da börek de çok güzel eline sağlık.Takonun yapılışını ben de bekliyorum.Zaman zaman bu blog işinde karamsarlığa düşsem de,böyle farklı kültürlerin yemeklerini görünce.toplumsal olaylarda duyarlılık yaşayanları görünce mutlu oluyorum.Ben de sayfamda yer vereyim.
Sevgiyle,Nane Limon

Adsız dedi ki...

canım salatada börekde harika....ellerin sağlık.....

kuzeybebek dedi ki...

ASLINDA TEŞEKKÜR ETTİM AMA YİNE GÖNDERMEYİ BECEREMEDİM GÜZEL KALBİN HEP BAKIMLI VE SEVGİ İLE SARILI OLSUN Kİ DİYER BAKIMA MUHTAÇLARA UZANMAYA GÜCÜ OLSUN UMARIM BU YORUM GİDER

ev perisi;) dedi ki...

Dostluklara mesken bu yürek; aşka değil,sevgilinin gözlerine değil dostun sözlerine merhabasına muhtaç bu yürek! merhaba ey dost yürektesin!

Unknown dedi ki...

Sevgili Tuba;

Ben bu ayki etkinliğe katılamadım iş yoğunluğundan. Sen döktürmüşsün yine maaşallah. Yaz günlerinde annemler yazlığa gidince yapılacak pratik yemekler listeme alıyorum böreği. Sonra yazın da çok hoş olmuş duyarlılık üstüne. Kendine iyi bak. Selamlar...

MorKoyun dedi ki...

sevgili Tuba, sonunda pencerenden iceri ziplayip ne var ne yok bakabildim, gorduklerimi cok sevdim:) yemek yapma zevkim yerine dondugunde mutlaka deneyecegim iki uc tarifi not ettim:) sevgiler..

*Ra dedi ki...

Tubacığım ben buraya yorum bıraktım ama gelmedi mi acaba?

Tuba dedi ki...

Cok yogun bir zamanda bu tarifleri hazirladim Hesna'cigim. Katilmadan da edemedim:))

Sevgili Suna, keske herkes boyle dusunseydi. O zaman dunyada hic savas olmazdi herhalde.

Tesekkurler Asli'cigim.

Olmaz oyle sey Yaman Ayse'm. Ben bekliyorum seni her zaman. Yardim konularinda da daha ciddi bir seyler yapmak lazim diye dusunuyorum, bazi projeler var kafamda. Bilmem, bakalim yapabilecek miyim. Hepimizin isin ucundan tutmasi lazim. Cok tesekkurler ve gelmemezlik etme sakinnn:))

Herkesin biraz daha iyi oldugu bir alan var iste be Hulya'cigim. Ben de senin gibi pasta yapamiyorum mesela:))). Senin pastalara heyran heyran bakiveriyom:))

Benden de sana ve ailene kucak dolusu sevgiler Aybike'cigim.

Sevgili Aysegul, Seda'cigim tesekkur ediyorum..

Haklisin Tatli Hatiralar, bir baska deyisle cenneti de cehennemi de bu dunyada yaratan biz insanogluyuz aslinda. Doymak bilmeyen hirsimiz ne yazik ki.

Sagolasin Suheyla'cigim...

Taco bell'i ben de cok severim Gulenay:))

Tesekkur ediyorum Ebru'cugum..

Minik Kus, Dedigin gibi hersey insanlar icin, hepimiz icin. Yarin ne olacagi belli degil. Allah kotu yazi yazmasin.

Sinem'cigim nedir diger ortak yonumuz merak ettim ITU'lu olmamiz mi? Yoksa yemek yemeyi sevmemiz mi?:)))

Tesekkurler Neslihan, ben de seni seve seve ekledim..

Tesekkurler Oya'cigim, sana da kucak dolusu sevgiler..

Selen'cigim, demek Turkiye'de takoda satiliyor. Hic bilmiyordum. Helal olsun valla:)) Hangi salatadan bahsettigini anlayamadim? Tarifine mutlaka bakacagim. sevgilerle,

Burcin, borek sunumu guzel bir alternatif cayin yanina:))

Sevda'cigim, cok guzel demissin. Insanlari degistiremezsin, ama kendini degistirebilirsin. O yuzden o seni uzenleri oldugu gibi kabul etmeye ve hayatina da mumkun oldunca az sokmaya calis (abla tavsiyesi:)), sevgilerimle,

Simdide paketleri hazirlayip, gonderme zamani, degil mi Aynur'cugum.

Sagolasin Munevver'cigim. Gecen hafta sonum cok yogundu. Ama bu hafta sonu yapip, arayi fazla acmadan bloga koymayi planliyorum, sevgilerimle..

Sagolasin Leziz...

Tesekkurler Kuzey bebek (yada annesi Aynur:))

Sukran'cigim, senin su siirlerine de bayiliyorum. Cok tesekkurler..

Sevgili prenses, Bloguna gelip gidiyorum ve hep ayni. Kendi kendime "bu kiz cok yogun yine" demistim zaten. Sevgilerimi gonderiyorum,

Sevgili Mor Koyun, kapida acikti, kapidan geliverseydin ya:)). Ziyaretine cok tesekkur ediyorum ve yine bekliyorum. Sevgilerimle,

Rabia'cigim, senden gelen tek yorum bu. Uzuldum simdi. Ne yazmistin acaba?

Selen dedi ki...

Tubacim yahu,
Ben senin böreğin resmine bakıp salatayı düşünmüşüm de o yüzden o şekilde yazmışım. Kastettiğim: tavuklu börekte kullandığın Phillo dough yufkası yerine Türkiye'deki normal yufkaları kullanabilir miyiz? Tam karıştırmışım yani tarif ve malzemeleri birbirine :))