10 Nisan 2007

Toros Corbasi ve Klasikler

Amerika'ya doktora sonrasi arastirma icin geldigim ilk zamanlarda, universitede ki profesorlerden biri, iki gun ust uste ayni tip ekmek yemeyi sevmedigini, o yuzden alisverise gittiginde, hep cesit cesit ekmekler aldigini soylemisti. Bu soz bana cok degisik gelmis olacagindan, uzerinden neredeyse 10 sene gecmesine ragmen hala aklimdadir. Cunku biz Turkiye'de yasarken, her gun baska ekmek alma luksumuz yoktu. Firindan cikan beyaz ekmegi alirdik, bir de sonradan kepeklisini cikarmislardi. Ama Amerika'da yasayanlar bilir, markete gittiginizde, bir sira boylu boyunca, yuzlerce cesit ekmekle doludur. Hangisini alacaginizi sasirirsiniz. Durum boyle olunca, profesor de her gun farkli ekmek yemek istemekte gayet hakli oluyor:))

Simdi ise, farkli bir corba yaptigimda aklima hep o soz gelir. Ekmek icin olmasa da, corbalarda degisiklik yapmayi seviyorum. Bunda, her gun yuvaya gitmeden once, kahvaltida yalnizca corba icmek isteyen Mervis hanimin da epeyi bir katkisi var sanirim:)). Belki o yuzdendir, corba arsivim digerlerine gore azicik daha kalabalik. Bugunku corba tarifi de, ilk defa yaptigim ve cok severek yedigimiz Toros corbasi .

Gecen hafta sonunun yemeklerini esim ve kizim yapti. Her ne kadar klasik tarifler olsalarda, tavuklu pilav ve cacik her zaman sofralarimizin bastacidir. Hele de esim ve kizim yapinca, tadi daha da bir guzel mi oluyor nedir:))


Salataya portakal veya mandalina ve kuruuzum, ceviz konuldugunu yine Amerika'ya geldikten sonra kesfettim. Baslarda tatli ve tuzlu karisimini cok yadirgasam da, sonralari bu salatayi pek bir sever oldum. Belirli bir ismi yok. Bunu disarida yemek istediginizde her restaurant, salataya ufak tefek eklemeler yapip, kendi isimleriyle sunuyorlar. Ben ise portakalli ve cevizli salata diye isim taktim. Yesil salata malzemesi yerine ayni salatayi, taze ispanak yapraklari kulanarak da yapabilirsiniz. Eger degisik bir salata ariyorsaniz, bu guzel bir alternatif olabilir.

Kisin sofralarimizdan asla vazgecemeyecegimiz bir tad ise
zeytinyagli pirasa. En kolay yapilan yemeklerden biri ve bir o kadar da saglikli. Bazilari, pirasaya sogan koysalarda ben, pirasanin zaten sogan ailesinden oldugunu dusundugum icin, sogansiz yaparim.

Gecen hafta sonu mutfagimizda pisen ve 24 saatten az bir surede tuketilen bir baska guzelde, Ispanakli ve kiymali borek oldu. Cocuklara ispanak yedirmenin bir baska yolu da, sanirim ispanakli borek.

Cuma aksami ise, komsum da asure
partisi vardi. Butun hatunlar toplanmisti. Kacirmam mumkun degildi tabii:))) Her ne kadar yogun bir hafta olsa da, yorgunluk filan demeyip, kosa kosa asure yemege gittim:)). Sicak cay ve asure ve bolca kahkaha ile tum haftanin yorgunlugunu atmak dogrusu cok iyi oldu. Donerken bir de eslerimiz icin birer tane de asure elimize tutusturuldu. Asure zamani gecti, ama Allah kabul eder insallah.
Dogrusu asure de super olmustu.

20 yorum:

limoncicegi dedi ki...

Aşure partisi valla güzel fikir, ben daha çok işyerine geitirp iş-aşure yapmıştım, ama bu fikiri de tuttum, biraz uzun sürse de pişirmesi...afiyet olsun

ufukmutfakta dedi ki...

Tuba, merhabalar.
Tabiiki sayfanı ziyaret ediyorum. Ayrıca çok da beğeniyorum. Her zaman yorum bırakamıyorum ama her yeni yazını okuduğuma emin olabilirsin. Son yaptıklarında çok leziz şeyler bence. Ellerine sağlık. Sevgiyle kal.....

Adsız dedi ki...

Hangisine bakacağımı şaşırdım canım ya...Ne kadar güzeller böyle..ellerine sağlık eşininde kızınında senin de...Oyuna katıldım çok güzel bir etkinlik oldu.Teşekkürler:)

Selam ve sevgiler...

Ceylan dedi ki...

Klasikleriniz çok güzelmiş Tuba..Ziyaret teklifine uyup hemen amerikaya uzandım! DÜnyanın pek çok kösesini gezdim ama hala Amerika'ya gelemedim iyi mi! Üstelik de 3.5 yıl Coca-Cola'da çalıştım ama denk gelmedi işte ! Haftaya kocam iş için oralarda ama sana uzak bir köşede...Biz de doğum için İstanbul'a gidiyoruz inşallah..Senin 2 kızın mı var? Kaç yaşlarındalar? Blogunun ilk günlerine dönüp baktım, ülkesinden uzak blogcuların benzer başlangıçları oluyor..Bol bol ziyaretleşiriz artık..Sevgiler !

Bir Derin Masalı dedi ki...

Tuba' cığım yemeklerin hepsi enfes görünüyor. Artık Türkiye' de de senin profösörün ki kadar çok çeşitli ekmek var. Cevizlisinden tut ta, zeytinli, haşhaşlı, üzümlü, ayçekirdekli, sütlü, şekerli binbir çeşit ekmek var. Ama şu aralar Türkiye'de kendi ekmeğini kendi evinde şu yeni çıkan muhteşem ekmek makinalarıyla yapmak moda...:)) Seni tanıdığıma çok memnun oldum. Ben de isteirm ıspanaklı pideden.:) Ispanaklı, pırasalı, pazılı börekler favorimdir çünkü. Öpüyorum kendine çok iyi bak...

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Tuba,
Yine muhteşem yemek ve görüntülerle çıkarma yaptın bakıyorum hım. Vallahi ağzım sulandı bakarken. Tavuklu pilavı ne zamandır yapmıyorum iyi oldu aklıma getirdin. Cacıkta mis gibi görünüyor.. Ellerinize sağlık hepinizin.
Sevgiler,

kuzeybebek dedi ki...

bazen gidiyor yorumlarım bazen gitmiyor bende sana metiyeler dizdim uzun uzun ama baktımki yok hiç biri bakalım bu sefer ne olacak ben geçen bölüm kaçırdık sılayı ondan bu suskunluk

Unknown dedi ki...

Sevgili Tuba ne güzel anlatmışsın tariflerini yine sıcacık.

Çalışma alanının ne olduğunu çok merak ettim. Sakıncası yoksa benimle paylaşır mısın?

Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Tuba'cığım,
Haftanın güzel geçtiğini gösteriyor resimler..))
Profesörün söylediklerine ben de takıldım şimdi..Hakikaten bizler bu konuda çok yoksun kaldık..Bende ilk Almanya'ya gittiğimde o kadar ekmek çeşidini gördüğümde neye uğradığımı şaşırmıştım..Bence çok haklı o kadar ekmek çeşidi varken hergün aynı ekmeği yemek kayıp olur diye düşünüyorum..))
Aşureler ne kadar güzel gözüktüler ordan..Yapanların ellerine,tadanlara da afiyetler olsun..Çorbanın tarifini de sabırsızlıkla bekliyorum..
Diğer yapmış olduğun tüm yemekler de nefis gözüküyorlar..Çok marifetlisin canım nazar değmesin sana..
Güzel bir hafta sonu diliyorum..
Sevgiyle kalın..Gül/d.tadı

canan kufer dedi ki...

tubacigim,
kendi blogumda sana cevap verdigim gibi, hepsi harika amaaaaaaaaaaaa...asurelere öldüm. simdi 10 degil 15 kase yiyesim geldi.
sevgiler,
canan

Adsız dedi ki...

canım ne güzel fikir..aşure zamanı etraf o kadar çok aşure oluyor ki..bence böyle değişik bir zamanda yemek daha hoş.afiyet olsun.selamlar.

aslı dedi ki...

Tubacım ellerine sağlık,hepsi birbirinden güzel ...Ziyafet varmış vallahi cacık şahane,ama aşurelere diycek yok....Sevgiler....

Adsız dedi ki...

tuba ne güzel yemekler yenilmiş üzerine birde aşüre daha ne ister insan :)

LaMa dedi ki...

Ganne'de dedikodumu yaparken yakaladim seni, kostum geldm hesap sormaya :P
baslattigin yeni oyuna katilmaya calisacagim,
Gorusmek uzere

Adsız dedi ki...

harika yemekler ,ellerine sağlık..
sevgilerle...
www.denizesintisi.com

*Ra dedi ki...

Tubacığım, o aşurelerden bir kap da bana alıp gelseydin ya. Çok canım çekti.
Ben de Utkuya ıspanak yedirmek için börek yapıyorum. Bu sabah sırf bu börek uğruna geç kalıyordum işe. Utkudan kalan kırıntılarla yapabildim böreği. Yaparken kendisi çiğden yufkaları aşırdı.Pişmiş halinin daha lezzetli olduğunu anlatamadım.
Yine nefis mamalar yapmışsın. Ben de çorba meraklısıyım. Utku sayesinde tabi.
Öpüyorum sizleri. Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Resimlerin hepsi bir harika.Eminim tadları daha da güzeldir.Özellikle boydan boya bir masa dolusu aşureye bayıldım.Çok severim herhalde ondan onlara takılıp kaldım.Diğerlerin de çok nefis olduğuna eminim ama.Canım biz 1992 yılının yazında kalmıştık.Siz ne zaman gittiniz? Klima filan icadından kalma gibiydi ama yine de çok eğlenmiştik.Peçeteler, kokteyl kaşıkları, sabunlar filan hep otelin eski adını taşıyorlardı.Aynı şekilde her tarafta UN askerleri ve vasıtaları vardı.

Hülya dedi ki...

Ben de sizin bu partilerinize bayılıyorum;)Ne güzel toplanabilmek için bir sürü sebebiniz oluyor;)Çorbanın tarifini de bekliyorum;)

Tuba dedi ki...

Sevgili Limon cicegi, Iste asure de guzel bir fikir ama, bizim buralarda pek kimsenin anlayacagini sanmiyorum:))

Ziyaretine cok sevindim Ufuk'cugum. Her zaman beklerim. Guzel yorumlarina da tesekkur ediyorum. Sevgilerimi gonderiyorum,

Guzel yorumuna cok tesekkurler Oya'cigim. Cevaplarini severek okudum. Iyi bir oyun oldu, hepimiz birbirimizi biraz daha iyi tanidik. Bir de o klasik Turk misafirperverligimiz yine kendini gosterdi:)) sevgilerle,

Ceylan'cigim, biz nasilsa buradayiz gorunuyor. Esinin bu tarafa geldigi bir seferde sen de pesine takil gel:)) Iki kizim var, Allah bagislarsa:12,5 ve 3,5 yaslarindalar. Sana iyi yolculuklar diliyorum.

Merhaba Hande'cigim, hosgeldin. Tesekkur ederim guzel yorumun icin. Cok sevindim, olsun tabii ki cesit cesit ekmek. Valla bizim Turk hanimlarimiz yemek konusunda en onde gittikleri icin, ekmek makinalarina hic sasirmadim. Eminim 365 kupon getirene gazeteler de veriyordur:)) sevgilerimle, yine beklerim..

Sagolasin Burcin'cigim. Aile boyu, imece usulu bir calisma oldu iste:)) sevgilerimle,

Aynur yaaaa, askolsun. Hem o kadar methiyeler duzdun bana, hem de bir daha yazmadin:)) Merak ettim simdi. Sila'yi seyrettin mi? Neyse birazdan seni ziyarete geliyorum..

Sevgili Prenses, "sicacik" kelimesini cok sevdim, umarim gercekten oyledir. Ben de muhendis tayfasindanim. Insaat ve Cevre muh. olarak calisiyorum. Yeterli midir acep:))

Sagolasin Gul'cugum, sen de cok guzel motive ediyorsun. Valla iki gun geciktim tarifi vermekte, kusura bakmayin lutfen. Yine cok yogun bir is haftasi idi. Cok sevgilerimi gonderiyorum,

Canan'cigim, biz de uzun sure bu asureleri bekledigimiz icin, cok yorgun olsam da kostura kostura gittim valla. Iyi de oldu, hem muhabbet hem de asure:)) sevgilerimle,

Dogru diyorsun Suheyla'cigim, niyet iyi olduktan sonra, ne zaman yaparsan yap, degil mi? sevgilerimle,

Tesekkurler Asli'cigim, Seda'cigim, eee asure bu, ne diyeyim:))

Ohhhh, yaptik valla dedikodunu Lama:)). Allah gunah yazmasin, ne yapalim:)) Cevaplarini ben de merakla bekleyecegim, sevgilerle,

Tesekkurler Ebru...

Rabia'cigim, keske sen de olsaydin da, katilsaydin, ne iyi olurdu. Anneligin isinden once geliyor, taktir ediyorum seni valla. Coook sevgilerimle,

Hulya'cigim, biz de 1993 yilinda gitmistik. Dedigin gibi her sey fil tarihinden kalmis gibiydi. Sanki uyuyan guzelin sarayina (simdilerde cok okuyorum da bu masali:)), girmis gibiydik. Cok esrarengiz gelmisti:)) sevgilerle,

Ne yapalim Hulya'cigim, arkadaslarimizi, komsularimizi akrabalarimizin yerine koyuyoruz iste. Sevgilerimle,

Nukhet dedi ki...

Ay ben o asurelere bittim. Bir iki kase yemek icin neler vermezdim. Toros corbasi da degisikmis. Su corba konusunda ki arsivini ben bir karistirayim bakayim, benim evdeki kucuk canavartda corbaya bayilir, Ellerine saglik.