30 Mart 2007

Benim yemek davetim

Gecen hafta sonu misafirlerim vardi. Misafir agirlamayi da, misafirlige gitmeyi de cok severim. Neyse ki esim de sosyal biri de, bu davetler hic problem olmuyor. Gerci mutlaka hafta sonu bir gunumuzu ailecek gecirmeye hep ozen gosteririz. Sosyal olmanin iyi tarafi ise, insanin bu tip toplantilarda hep yeni bir seyler ogrenmesi. Hep suna inanirim: eger arkadaslarin gittikten sonra kendini iyi, enerji dolu hissediyorsan onlar senin icin dogru kisilerdir. Ne yazik ki boyle hissetmedigim insanlarda cok oldu hayatimda. "Bu sozuyle ne demek istedi, nicin oyle dedi" diye taktigim, gunlerce dusundugum. Uzun zamandir boyle insanlarla gorusmelerimi ise ya minimumda tutuyorum yada tamamen hayatimdan cikardim. Dogrusu herkese de ayni seyi oneriyorum. Milyarlarca insanin yasadigi bir dunyada sizi huzursuz eden kisiler varsa etrafinizda eger, onlar sizin icin dogru insanlar degillerdir. Ve hayat, her anini keyifli cikarmamizi gerektirecek kadar kisa.

Neyse, gelelim menuye: Corbamiz, sulu kofte idi ama bulgurlu sulu kofte. Ana yemegimiz dalyan kofte. Yalniz bu sefer Rustik'ten fikri alarak yufkali dalyan kofte yaptim. Dalyan kofte ITU'de okurken, surekli verdikleri bir yemekti. Davette arkadaslarimizdan ogrendigim kadariyla, orduda da, hastanelerde de surekli verilirmis dalyan kofte.

Zeytinyaglilar arasinda, dolma oldugu icin pilav yapmadim. Onun yerine is arkadaslarimdan birinden ogrendigim, cam fistikli, kirmizi biber soslu cubuk (fettucino) makarna ve cocuklar icin de sosisli makarna yaptim. Benim calistigim yerde tek bayan muhendis benim. Diger is arkadaslarim erkek oldugu icin, tarifler de erkeklerden geliyor:)). Gecenlerde bir digeri de, yemek

tarif kutusunu getirdi bana. Icinde taaa anneannesinin (belki taa 1950 yillarindan kalma) el yazisi ile yemek tarifleri bile vardi. Dogrusu esimi, icinde yemek tarifleri olan cicekli bir kutu tasirken dusunemiyorum:)). Amerika'da benim gordugum kadariyla, bayanlardan daha cok erkekler yemek yapmaya merakli oluyorlar. Belki de baska careleri olmadigindan:))
Gelelim zeytinyaglilara ve salatalara: Amerika'da oyle
Turkiye'de ki gibi, miniminnacik yesil biber bulmak hic mumkun degil. Hormonlandiklari icin hepsi, bir tane biber ile herhalde dort kisilik bir aile doyar:)) Dolayisiyla biberleri de tane ile satarlar. Bu resimde gordugunuz kavunici biberler ise, bizim karsilasabilecegimiz en minik biberler oldugundan gorunce dayanamayip hemen aldim. Burada dogrusu hic mutevazi olmayacagim:)), zeytinyagli dolmayi nefis pisiririm. Komsumun kocasinin dedigi gibi, zeytinyagli dolmada malzemeden calmayacaksin, yani uzumunu, fistigini, baharatini bol koyacaksin. Isin sirri da bu iste.
Adi Amerikan salatasi midir, yoksa Rus salatasi midir, 40 yildir hala ogrenemedigim bu salatayi annem herhalde daha ben
emeklerken bile yapiyordu. O kadar cok yapilirdi ki, annemin her hanimlar gununde mutlaka bu salata olurdu:)).
Zeytinyagli patlican ise, demesem kimse firinda pisirildigine inanilmayacak kadar guzel oldu. Yalniz bir hata yaptim!. Patlicanlar miniminnacikti ve kabuklarini soymaya gerek duymadim. Ama soysaymisim, hic olmazsa goruntusu daha guzel olacakti.

Salatam, Sezar salatasi idi. Yesil marullara parmesan peyniri (Turkcesini bilmiyorum) koyunca isim birden Sezar oluveriyor:)).

Kabak Boregini ise, sevgili Ayla getirdi. Cok beceriklidir coook. Elini hangi ise atsa, basarir. Hem muhtesem guzel bir yuregi vardir, hem cok caliskandir, hem de nefis yemekler yapar.
Gelelim tatlilarimiza: Ilk defa kepekli unla kek denedim. Cok da guzel oldu. Bilmiyorum beyaz una gore ne kadar daha saglikli, ben daha cok degisiklik olsun diye yaptim. Resimde de goruldugu gibi, kakaoyla karisik.

Sevgili Arzu ise kaymakli kadayif yapmisti. Hemserimdir o benim. Tipik bir Karadeniz kadini. Acaip becerikli, acaip caliskan, ve ozu sozu dogru, mert biridir. Ustelik de ayni liseyi bitirdik ve taaa Amerika'larda bile bulduk birbirimizi.


Sofralarinizin ardindan, yuzunuzde gulumseme birakan dostlariniz hayatinizdan eksik olmasinlar.

34 yorum:

Adsız dedi ki...

tubacığım gerçekten birbirimize benzer yönlerimiz var seninle :) bizde eşimle karar almıştık bizi üzen veya rahatsız eden kişileri hayatımızdan yavaş yavaş çıkardık beraber eğlenebildiğimiz dost olabilen insanlarla daha çok görüşüyor daha mtutlu oluyoruz.Gelelim harika davet sofrana herşeyi özene bezene hazırlamışsın belli ellerine sağlık yiyenlerede afiyet olsun hep neşeli sofraların olsun...
sevgiler

aslı dedi ki...

tuba cım vallahi ellerine sağlık,hepsi bibirinden güzel olmuş...arkadaşlıklar konusunda sana katılıyorum biraz geç oldu ama bende artık beni huzursuz edenlerle görüşmemeye özen gösteriyorum....arkadaşlarınında ellerine sağlık bu arada ...sevgiler....

Aybike Ceylan dedi ki...

Tuba'cigim,
Ellerine saglik, gene cok guzel bir sofra hazirlamissin. Hepsi birbirinden lezzetli gorunuyor.
En cok su yufkali rulo kofteye takildim, "tam super olmus".
Sevgilerimi yolluyorum, iyi pazarlar.

Sanem dedi ki...

Tuba! Eline saglik, baska da bir sey demiyor, aynen geri gidip resimlere bir daha bakiyorum ;) Ayrica arap saci pisiricem bugun, snein tariflerine bir goz atmak istiyorum gelmisken..
Sevgiler

tata dedi ki...

Tam bana göre bir davet olmus bu, sevdiklerinle, güzel sohbetlerle, güzel yemeklerle... Allah hep gönlüne göre versin.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba Tuba,
canım resimlere ve yazındaki irili ufaklı anahtar kelimelere bakmaktan hiç birşey okuyamadım. Yazmışsım bla bla blaa resimler yazıların içinde bir yerde kocaman ITU, bir yerde zeytinyağlılar, sosyal, 1950, parmesan. Aptal ettin kızın benii.:)Bir nisan, he he! eline sağlık canım herşey nefis görünüyor. Benden sonra yorum yazacak arkadaşlar gerekli iltifatlara boğacaklardır seni..:) öptm, sevgilerle

Tatli Hatiralar dedi ki...

dostlar konusunda ne kadar dogru soylemissin :) yanlis gidiyorsa bisiler, cok da zorlamamak, tadini kacirmamak lazim :) dogru insanlarla , guzel mekanlarda guzel sohbetler esliginde yine boyle zevkli lezzetli sofralarda bulusmaniz (bulusmamiz) temennisiyle :)

Kübra dedi ki...

Tuba'cığım ziyaretine geldim. İstanbul'dan USA'e gelmek epey bir zaman aldı. Sofran harika görünüyor, ellerine sağlık . Keşke olumsuz insanları hayatımızdan çıkarmak kolay olsa, bazı insanları çıkarmak imkansız oluyor.
Öpüyorum, sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhabalar Tubacım. Güzel bir hafta başlangıcı olsun senin için. Ellerine sağlık ne kadar güzel bir sofra hazırlamışsın. Herşey birbirinden enfes.
Canım blogerler beta sistemine geçtiğinden beri biriki eksikliğim var çok inceleme şansım olmadı kusuruma bakma linkini ekledim bloğuma.
Hergünün neşe içinde geçsin.
Sevgiler.......

limoncicegi dedi ki...

tubacim okurken bile yoruldum :)) Ne kadar cok yemek-salata-tatli yapmissin. Bunlari yaparken umarim cok yorulmamissindir. Arkadaslar konusunda da sana katiliyorum, annem hep 50 yasina gelip elediginde , elek bos ise, niye yasadin ki ! der hep.

Pasta Cafe dedi ki...

Sofra harikaaa :))) Ellerine sağlık.
Sevgiler.....

Zeynep B. dedi ki...

oh ziyade olsun ! Masallah iyi tuketim olmus anlasilan :)

Parmesan'in turkcesi yok herhalde TUba, parmesan=parmesandır bizim buralarda da.

Defne dedi ki...

Ah, o davette ben de olsaydım! :))Herşey çok hoş, ellerine sağlık. Keyfiniz daim olsun canım arkadaşım.
Sevgiler.

MUTFAK SAYFASI dedi ki...

Sevgili Tuba
hersey nefis, sen cok iyisin. Allah; senin gönlüne göre insanlari karsina cikarsin insAllah.
Sevgilerimle
suna

Selen dedi ki...

Tubacığım,
Sen neler yapmışsın böyle yahu.. Valla bir senelik tarif var bu yazında. Şımartıyorsun bizi..Harikasın.
Ben Balıkesir'deyken yazdığın tüm yazılardaki sofralar ve tarifler harika canım. Ellerine sağlık.
Sevgiler

Unknown dedi ki...

Sevgili Tuba;

Bir gün beni de böyle bir sofrada ağırlayacağının hayalini kurmak istiyorum nedense...

Her şey süper görünüyor ve bana sanki çok çok özel dostlarını ağırlamışsın gibi geldi, pek bir enerjik buldum anlatımını...

Sevgiler

Gazoz Agaci dedi ki...

Merhaba Tubacım,
Sofran çok güzel görünüyor.
Dostlar konusunda çok haklısın. Zamanla insan nasıl da eliyor bazı insanları. Geriye dönüp bakınca, onları ardında bıraka bıraka insan da güçleniyor, kendisini buluyor gibi sanki.. Az olsunlar ama öz olsunlar değil mi ;)
Ellerine sağlık tekrardan..
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Tuba'cım dediklerine sonuna kadar katılıyorum. Bende senin gibi düşünüp daha az görüşmeye çalışıyorum. Yemekler içinde ellerine sağlık, Ayşe'nin dediği gibi irili ufaklı yazılardan benimde beynim döndü okurken, sevgiler...

Adsız dedi ki...

Canım Tuğbam,

misss gibi bir sofra olmuş... Ellerine sağlık. Herşey birbirinden güzel..

Bu sırada senin somon tarifini denedim. İnanılmaz leziz oldu. Daha önce teşekkür ettim mi bilmiyorum ama tarif süpper geldi...

Sıcacık sevgiler...

Tijen dedi ki...

Hiç anlamam ben de böyle sofralar istiyorum. Bak Muhtar'cığım şımarttı beni Tuba'cığım, oralarda da şımarmaya hazırım doğrusu. (Sen de diyeceksin ki ne şımarık bir kadın!)
Ellerine sağlık.
Tijen

Tuba dedi ki...

Seda'cigim, tesekkur ediyorum, ben de seni nedense kendime cok yakin hissediyorum. Umuyorum ki yazin tanisma imkanimiz da olur, cok sevgilerimle,

Merhaba Asli'cigim, ayni fikirde oldugumuza sevindim. Tesekkur ediyorum, sevgilerle,

Aybike'cigim gercekten super oldu yukali rulo. Denemeni tavsiye ediyorum, misafirler bayildilar valla! Sevgilerimle,

Sanem'cigim ne diyeyim fotograflari begendigine sevindim:)) Guzel bir rezene tarifim var, ovunmek gibi olmasin:)). Sevgilerimle, kolay gelsin.

Kismet Tata'cigim, bakarsin bir gun beraber yemek de nasip olur. Belli mi olur? Sevgilerimle,

Sana da Yaman Ayse'm, sana da Nisan 1:)) Demek begenmedin:((. O zaman ben de eski duzene doneyim bari. sevgilerimle,

Aynen katiliyorum Sevgili Tatli Hatiralar. Kismet, bakarsin bir gun olur, belli mi olur, ikimizde Amerika'da olduktan sonra?

Kubra'cigim, ziyaretine cok sevindim. Haklisin bazi insanlari cikarmak imkansiz ama hic olmazsa gorusmeyi min. da tutabiliriz degil mi? Canim, sevgilerimle,

Sevindim Bahar'cigim, seni kaybetmek beni uzerdi. Ben de sana gonlunce guzel bir hafta diliyorum, sevgilerimle,

Annen ne guzel soylemis sevgili Limon ciegi, aynen katiliyorum ona. Yemeklere gelince, o kadar zevkle pisirdim ki, hic yoruldugumu anlamadim bile. Sevgilerimle canim,

Ozlem'cigim, cok tesekkurler canim, benden de sana sevgiler,

Zeynep'cigim, iyi bir bilgi oldu bu. Tesekkurler ve sevgilerle,

Defne'cigim, canim, bakarsin belki yolunuz duser buralara bir gun. Belki tekrar ziyaret etmek istersin eski gezdigin yerleri. Eee o zaman da, boyle bir sofrada beraber yemek de yiyebiliriz. Canim, her sey kismet degil mi? Yeter ki biz isteyelim, cok sevgilerimle,

Amin Suna'cigim, ne guzel dua etmissin (annem de bizim icin hep boyle dua ederdi). Hepimizin karsisina iyi insanlar cikar insallah. Cok sevgilerimle,

Sagolasin Selen'cigim, begendigine sevindim, cok cok sevgilerimi gonderiyorum,

Sevgili Prenses, yemek yapmayi cok sevdigim icin benim icin butun sofralarim ozel. Insallah bir gun seni de agirlayacagim ve sana da guzel guzel yemekler pisirecegim. Hic mi ziyaret etmeyeceksin beni? Sevgilerimle,

Sevgili Gazoz Agaci, aynen katiliyorum. Az olsunlar da, iyi olsunlar, cok cok sevgilerimle,

Ebru'cugum, Nisan 1:)) Degisiklik olsun dedim, hep ayni hep ayni. Kova burcuyum ya:)) Sevgilerimle,

Zerrin'cigim canim, tarifi begenmene cok sevindim. Afiyetle, agiz tadiyla yiyin. Cok sevgilerimle,

Tijen'cigim, askolsun, asla demem. Sen yeter ki gel, sana cok daha guzel sofralar hazirlayacagim. Soz verdin bak, bir daha ki sefere buradasin, unutmam ben:)) Cook sevgilerimle,

Adsız dedi ki...

sofraya bakarken bayıldım herşey mükemmel olmu eline sağlık

sevdamavisi dedi ki...

Tubacığım,
Ne güzel bir sofra kurmuşsun, gözlere şenlik. Maalesef biz yiyemediğimiz için bakmakla yetiniyoruz. Ellerine sağlık. sevgiler

loungetime dedi ki...

Cumartesi günüde benim büyük günüm 7,8 çift toplanıyoruz 2,3 haftada 1 -yemekli ve sıra bende neler yapsam derken sizin bloğa vardım.
Ellerinize sağlık hepsi güzel olmuş.

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Davetlilerin şanslıymış çok güzel yemekler hazırlamışsın ellerine sağlık.
Sevgiler…

Hülya dedi ki...

Tubacığım,mailime dönmemiş olmanı haftasonu yoğunluğuna veya yahoo da olabilecek bir probleme bağlıyorum:(Başka birşey düşünmeye de yüreğim elvermiyor zaten:(

Adsız dedi ki...

çok güzel görünüyor herşey...ellerine sağlık canım.ne kadar hamaratsın sen ...Maşaallah diyelim :)

Selam ve sevgilerimle

Adsız dedi ki...

canım ben geri döndüm sen süper şeyler yapmışsın ve lezzet ötesi bir şeyler olmuş resmen

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Tubacim hersey dört dörtlük. Ellerine saglik.

Bu arada tasindim, yeni linkimi eklersen sevinirim. Ziyaretime beklerim sevgiler Sonia...

http://sonja-varol.blogspot.com/

Yemekbahane dedi ki...

Tubacım merhaba,
Ellerine sağlık.Her şey çok güzel ve lezzetli gözüküyor.
Sevgiler
Müge

Adsız dedi ki...

Tubacığım öyle güzel şeyler yapmışsın ki, hangisine bakacağımı şaşırdım. Ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

Merhaba Tuba,
Ellerine sağlık, herşey çok güzel görünüyor. Ayrıca düşünce tarzını da çok benimsedim. En iyisi öyle yapmak.
Sevgilerimle,

Nukhet dedi ki...

Tugbacim

Gercekten bu kadar cok yemegi yiyebildiniz mi? Ama insanlari zor durumda birakiyorsun anlasilan. Bir suru guzel cesit ile dolduruyorsun sofrayi sonra d akim ne yiyecegini sasirip kaliyor eminim. Ellerine saglik.

Tuba dedi ki...

Bu hafta pazar gununden beri hastaydim. Soguk alginligi ve bogaz agrisi mahvetti beni. Ise de gidemedim. Merve'de evdeydi ve ben ona bile bakamayip, butun gun yattim. O yuzden ancak, gelen yorumlari onaylayabildim ve hic bir arkadasimin bloguna bakamadim, lutfen kusuruma bakmayin.

Sevgili Sevda, Lounge time, Perihan, Hulya, Oya, Aynur, Sonia, Muge, Nazife, Burcin, ve Nukhet, sevgili arkadaslarim, degerli zamanlarinizi ayirip mesaj biraktiginiz icin cok cok tesekkur ediyorum. Motive eden, guzel yorumlariniz icin cok sagolun. Hayatinizdan sevgi eksik olmasin.