24 Ocak 2007

Sarmisakli Bulgur koftesi (Fellah Koftesi)

Sevgili Ayla'dan sarmisakli bulgur koftesinin tarifini istemistim. Hic usenmemis,
teker teker benim icin yazmis. Hem bir suru zaman harcayarak yapti, hem de yine
bir suru zaman harcayarak yazdi. Onun emegine saygi gosterip, yazisini oldugu gibi
ana sayfaya koymak istedim. Sevgili Ayla, Mersin'li. Yemek yapimi konusunda, tam
bir bas asci. Yukarida resmi gorulen ve gunde yedigimiz sarmisakli bulgur koftesi nefis
olmustu, eminim baska hic bir yerde bu kadar muhtesemini yeme sansim bir daha
olmayacak. Iste ustanin elinden Sarimsakli Bulgur Koftesinin (veya Fellah Koftesi) tarifi:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Sarimsakli Bulgur Koftesi :

Akdeniz yoresinin sicak yaz gunlerinde soguk olarak yendigi gibi,
sicak olarak ta servis yapilir.

Koftenin ici:
2 Bardak ince bulgur.
1/4 Bardak irmik
1/4 Bardak un
1 Tatli kasigi kimyon
1 Yemek kasigi domates
1/4 Yemek kasigi biber salcasi (varsa)
1 Tatli kasigi tuz
1/2 Tatli kasigi karabiber

Pisirmek icin;
2-3 Litre tuzlu su – Buyuk boy tencere.

Sos:
1/2 Bardak zeytin yagi
1/2 Demet maydanoz
6-7 Dis Sarimsak (ortadan buyuk boylarindan).
2 Buyuk boy limonun suyu
1 Tatli kasigi nane kurusu

Koftelerin hazirlanisi:
Bulgur bir bardak ilik su ile islatilir, bulgurlar yumusayincaya kadar yogrulur. Irmik,
tuz, kimyon, karabiber, domates, biber salcasinin yarisi ilave edilir. Bulgur ve irmik
iyice ozlesinceye kadar yogrulmaga devam edilir, sonra un ilave edilir ve arada azar
azar ilik su ilave edilerek yogrulur.

Karisim iyice ozlesip top haline gelmesi kolay hale gelince, koftenin hamurundan biraz koparilarak, iki elin ortasinda, dondurulerek cubuk haline getirilir. Bu uzun parcadan
findik buyuklugunde koparilarak kucuk parcalara ayrilir. Kucuk parcalar avuc ortasinda
top haline getirilir ve en sonunda ustune bastirilarak yassiltilir. Bu yassiltma esnasinda
eger koftenin kenarlari parcalanmiyorsa karisim iyi ozlesmis demektir. Eger parcalanirsa,
biraz daha yumayincaya kadar yogrulmaga devam edilir. Yassiltilan kofteler bir tepsiye
dizilir ve uzerine un serpilerek yapismalari onlenir. Bir tencerede su tuz ilave edilerek
kaynatilir. Kaynayan suya kofteler atilir, kofteler su yuzune cikmaga baslayinca kepce
ile alinir. (Ben makarna tenceresinde pisiriyorum, pistiginden emin olunca ic tencereyi cikartinca suyu suzuluyor) Uzerine hemen soguk su gezdirip daha cok pismesi engellenir. Haslanan kofteler buyukce bir kaba konur, uzerine sosu dokulerek servis yapilir.

Sos'un hazirlanisi:
Kizdirilmis zeytinyagina salcalarin artani ve sarimsak ilave edilerek kavrulur, sonra limon
suyu, biraz karabiber ve nane kurusu ilave edilip, karistirilir ve atesten indirilirek, hemen koftelerin uzerine gezdirilir. Kofteler sosla karistirildiktan sonra, dogranmis maydanozlar koftelerin ustune dokulerek suslenir.

Kucuk notlar: Sarimsak sayisi, zeytin yagi miktari tamamen istege bagli. Cok sarimsakli sevenler daha cok, az sevenler ise daha az sarimsak koyabilirler. Sosu koftelerle
karistirdiktan sonra, zeytin yagini biraz daha soguk olarak ilave edebilirsiniz. Her yemegi
kendi olculerime gore yaptigim icin, tam miktarlari vermek zor oluyor. Kendi damak
zevkinize gore ilaveler veya azaltmalar yapabilir, daha lezzetli hale getirebilirsiniz.

Afiyet olsun. Ayla Rafferty ve Annem Naciye Candan
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

10 yorum:

damak tadı dedi ki...

Tuba'cığım,
Tatlım çok nefis bu köftelerin şimdi nasıl canımız çekti bir bilsen..))Ellerine sağlık afiyetler olsun..

Ben ilk kez bu köfteyi sende tanıdım çok da hoşuma gitti..Bulguru çok sevdiğimden değişik alternatifleri görünce çok mutlu oluyorum.Tekrar teşekkürler paylaşımın için..

Sevgiyle kal tatlım..

serinmavi dedi ki...

Çok nefis görünüyor.Adana'da fellah köftesi deniliyor buna sanırım. Bir defa yemiştim.Ellerine sağlık arkadaşının :)

Selam ve sevgilerimle

Aybike Ceylan dedi ki...

Enfes gorunuyor, firsat buldugum ilk anda denemeye calisacagim.
Arkadsinizin ve sizin ellerinize saglik.

Safran dedi ki...

Of of Tuba! Bunlar en sevdiğim yemekler, ne güzel bir site bu böyle...Ellerine sağlık, bundan böyle görüşmek dileğiyle, içten sevgiler...:)

Gazoz Agaci dedi ki...

Benim eşim de İskenderunlu. Onlar da bu tarifin çok benzerini yaparlar, "fellah köfte" derler onlar. Tek farkı, sosuna bol domates rendesi koyar öyle pişirirler. Öyle de çok güzel oluyor, deneyin tavsiye ederim.

http://www.gazozagaci.blogspot.com/

süheyla dedi ki...

ben bayılırım bu köfteye ne güzel ayrıntılı bir tarif..hemen deneyeceğim.selamlar..

Tuba dedi ki...

Gul, canimiz derken ofis arkadaslarini da katiyorsun galiba:))

Fellah koftesi hi? Sagolasin SerinMavi paylastigin icin.

Sagolasin Aybike, denersen lutfen bana da haber ver. Gerci Texas'a gelmem cok zor olur ama:))

Sagolasin Safran.

Gazoz agaci, dogrusu ben bu yemegi yapmaya pek cesaret edemem.

Tesekkurler Suheyla,

Ayla dedi ki...

Bak ben unutmusum bu kofteye Fellah koftesi dendigini, annemde bende hatirladik. Hani eskiden Fellah demek ayip olur du bizim oralarda da ondan sarimsakli kofte denirdi. Fellah'in ne oldugunu bilmiyenler icin aciklama yapalim, Guney'de Alevi Arap'lara verilen isim Fellah'tir, ama aslinda Arap'ca da Fellah, isci, ciftci, calisan emek demektir. Herkese afiyet olsun. Taze domatesli yapmak ta iyi fikir Gazoz Agaci, hic denememistim ama domatesi cok sevdigim icin bir daha ki sefere denerim. Sevgiler, afiyet olsun. Ayla

limoncicegi dedi ki...

Başlığını görünce tamam dedim, bu da bizim oraların toprağından veya suyundan :)) Bulgur işi nasılda lezzetlidir yeni tadlarla. İlginç olanı diğer adını da bilmen. Fellah kelimesini pek kullanıldığını görmemiştim, benim içinde geçmişe küçük kaçış oldu. Ellerine sağlık

nino dedi ki...

iste yapmak icin gunlerdir tarif baktigim mama :) umarim becerebilirim :) elerine saglik