2 Aralık 2006

Kabak Cicegi Dolmasi ve Amerika'da Sokak Pazari



Sokak pazarlarini oldum olasi sevmisimdir. ITU'de calisirken, persembe gunleri Etiler'de ki sosyete pazarina gitmeye bayilirdim. Sonra okula gitmedigim gunler Sali pazari, annemle gitmeyi en cok sevdigim yerlerden biriydi. Simdi sokak pazarlarinin kaldirildigini duydum, umarim yanlis duymusumdur. Cunku bence bu cok yanlis bir uygulama. Ustelik neden? Avrupa Birligine girmek icin mi? Oysa, diger ulkeleri bilmem ama, Ingiltere ve Italya'da da sokak pazarlari var.

Aslinda, sokak pazarlarini yazmak gibi bir niyetim yok. Butun yaz bloglar arasinda kabak cicegi dolmasini okuyarak gecirince, hic kabak cicegi dolmasi gormemis ve yememis biri olarak "ne melem bir seydir su kabak cicegi dolmasi"diye merak ettim . Sonra Egeli arkadaslar da epeyi bir meth edince ve hatta sokak pazarlarinda satildigini da soyleyince, gecen hafta sonu yolumuz Rancho Bernardo Winery'de ki sokak pazarina dustu. Saticiya yarim kilo istedigimi soyleyince, agzi acik kaldi. Herhalde hayatinda hic kimseye bu kadar cok kabak cicegi satmamisti. Esime "abla bununla ne pisirecek abi" diye dayanamayip sordu (abi ve abla kismi uydurmaca tabii). Eve gelir gelmez yaptim dolmayi. Cok cok guzel, cok sik ve cok zarif bir yemek bence. Ama tabii teker teker o cicekleri doldurmak, bohca gibi sarmak buyuk bir sabir istiyor. Tarifini merak edenler zeytinyaglilarda bulabilirler.

Kabak ciceklerini aldiktan sonra, simdi muze haline getirilmis olan bu eski sarap yapim yerini de gezmeden edemedik tabii. Eski, paslanmis sarap yapim aletlerinden, sarap ficilarindan, eski arabalardan, traktorlerden olusan guzel bir muze idi. Asagida ki tabelada cok hosuma gittigi icin resmini cekmeden edemedim "open when open".


11 yorum:

Hülya YILMAZ dedi ki...

kabak çiçeği dolmasını ilk kez Şirince'de yemiş ve orada bol bol da meyveli şaraplardan içmiştik. Ardından da Efes'de Sultan's of the Dance'ı izlemeye gitmiştik.
Senin yaxında da kabak çiçeği dolması var, şarap var beni oralara götürdü.
"open when open" ı çok tuttum:)

Tuba dedi ki...

Kiskandim seni valla Hulya. Zaten dunya harikasi olan Efes'de bir de Sultan's of the Dance muhtesem olmali.

Damak Tadı dedi ki...

Selamlar,
Sayfanız çok güzelmiş,aramıza hoşgeldin..
Kabak çiçeği dolması hiç yemedim bu yüzden tadını bilmiyorum.Fakat oradaki sokak pazarlarını biliyorum ve her gittiğimde de gitmeden edemiyorum.
Paylaşımların için teşekkürler..

Sevgilerimle..Gül

kuzine dedi ki...

Merhaba;
Birkaçkez yazmayı denemedim, sanırım gönderemedim.
Profiliniz kapalı olduğu için bloğunuza ulaşamadım.
Ben Artvin Hopa'lıyım, ama hiç orada yaşamadım.Bilirsiniz ne kadar uzak olunursa olunsun her karadeniz evinde o kültür yaşatılır.
Bloğunuzu henüz okuma fırsatı bulamadım ama buram buram memleket özlemi kokusu var.
Tekrar yazacağım, sevgilerimle.

MUTFAK SAYFASI dedi ki...

merhaba tuba
araya araya adresini buldum. Bana yorum birakmissin ama site adresi birakmamissin. Su an sayfani geziyordum, amma velakin kizlar okuldan geldiler öglen yemegini benim ellerimden bekliyorlar. Acele etmem gerek. Kabak cicegi dolmasini (Izmir´e gelin gelmeme ragmen )izmirlilerden degilde Yasar Kemalin bir romanindan ögrendim. Ve o zaman bu zaman hala deneyemedim. Kitapta öyle güzel anlatiliyorki, nerdeyse insanin cani cekiyor...Bende bulundugum cevrede arastirayim ama mevsimi gecmek üzere sanirim. Yine görüsürüz...kizinada gecmis olsun
mutfaksayfasi.blogspot.com
suna

Unknown dedi ki...

Merhaba Tuba, Blogun çok güzel olmuş. Özellikle başlık kısmı çok güzel görünüyor. Seni linklerim arsına ekledim bile:)
sevgiler
Derya

Tuba dedi ki...

Merhaba Gul,
Sayfama hos geldin. Bundan sonra da hep beklerim. Senin siten de benim yakin takip ettigim ve cok sevdigim siteler arasinda. Sevgilerle,
Merhaba Kuzine, siteni kendime o kadar yakin buluyorum ki. Ayni yemekler, ayni Karadeniz kulturu. Haklisin ne kadar uzak olsak da, orada yasamasak da bir parcamiz olmus degil mi? benim hic Karadeniz'e gitmemis kizlarim bile televizyonda ki karadeniz filmlerine bayiliyorlar. Anneanne geldiiii diye tv seyretmeye kosuyorlar. Tekrar beklerim, sevgiyle kal.
Merhaba Suna'cim, bilmem sen duydun mu, derler ki "hamarat hanimlarin kizlari olurmus"!!Belki de zugurt tesellisi:)) Ama ben kendimi kizlarim oldugu icin cok sansli hissediyorum. Eminim sen de oylesindir. Kizlarini optum, saglik dileklerin icin cok tesekkurler canim. Yine beklerim, sevgilerle,
Derya'cim hosgeldin siteme. Ayrica beni linklerinin arasina ekledigin icin cok tesekkur ederim. Bu kadar genc yasta ve bu kadar becerikli olmana inanamadim. Sitende ki yemekler bir harika. Her zaman beklerim, sevgilerle ve okul hayatinda basarilar diliyorum.

Unknown dedi ki...

Tubacim bir hatirlatma yapmak istiyorum.Sana yorum yazicam ara ara bulamadim.Sonra ozelimdeki mailden buldum.Bizlere gonderdigin yorumlarda cikan Tuba ismine tikladigimizda senin bloguna ulasamiyoruz.Yani profilin kapali sanirim.Eger bileekse sozum yok ama farkinda degil isen duzelt.Cunkki belkide yorum biraktigin kisiler sana ulasamiyorlardir...haberin olsun cnm...

Oya Kayacan dedi ki...

Hoşgeldin bloglararası yemek yarışına! Ne de guzel masmavi bir yer açmışsın ve de çok mutluyum gitgide yaklaştığımız için dünyanın o ucundan bu ucuna. Hasret ağır basar bilirim ama, oralardan da tarifler yap bize.

Adsız dedi ki...

Merhaba ,

Siteni ziyaret ediyorum, ben izmirli oldugum icin herhalde :) Kabak cicegi dolmasini cok iyi bilirim .. Bizde cok yapilirdi ellerine saglik fakat amerikada nerde buldun ?
Sevgiler..

Tuba dedi ki...

Gulenay'cim sagol arkadasim hatirlatman icin. Hatayi duzelttim. Artik herkes bana ulasabilecek umarim:))Sevgilerle,

Oya'cim hosbulduk. Tesekkur ederim blogum icin guzel sozlerine. Tabii ki buradan, hatta Meksika'dan bile yemek tarifleri olacak. Daha yeni basladik di mi?:)) Sevgiyle kal,

Merhaba Hale'cim, bak bugun de yine Ege'den mis gibi Zeytinli ekmek var. Aslinda ayni soruyu ben de kendime sordum. Bu adamlar kabak cicegi ile ne yapiyorlar diye? Cevabini bilmiyorum, ama arkadaslarima sorup, yazacagim siteye, yine beklerim, sevgilerle,