14 Ekim 2009

MUTLU YILLAR TUBA'NIN PENCERESINDEN


Bugun blogumun 3 yili dolmus. Tam 3 yil bloguma emek vermisim. Yemek yapmisim, fotografini cekmisim, tarifini ve fotografini yayinlamisim.

Hobi olarak baslamisim. Ama zaman zaman bu hobi, asil islerimin onune gecmis. Bazen gece yarilarina kadar blogumla ugrasacagim diye ertesi gun uykusuz kalmisim ve ise uykusuz bir halde, surunerek gitmek zorunda kalmisim.

Blogum sayesinde, evde bir oda neredeyse yemek kitabi ve yemek tarifi ile dolmus. Yemek kitaplarinin pek cok sayfasi katlanmis, cunku ileride o tarifler yapilacak diye planlanmis. Evdekiler hayatlarinda yemedikleri kadar degisik (bazen garip) yemek yemisler. Evin en kucuk cocugu bile "anne fotografini cektin mi" diye emin olmadan yemek yemege baslamamis. Evin kocasi, karisinin bu yemek hobisinden fena etkilenmis. O da balik yemekleri, saglikli yemek kitaplari alarak, bu yemek macerasina katkida bulunmaya baslamis.

3 yil olmus, ama bu hobinin heyecani hic azalmamis.

Araya onemli isler girmis, zaman zaman blog bu yeni gorevler yuzunden sekteye ugramis. Ama yemek bloglarina ilgi, tariflere olan merak hic ama hic azalmamis.

3 yil once blog acildiginda etrafta olan insanlarin bazilari birer ikiser bu sevdadan vazgecmisler. Yada tarif vermeyi daha uzun araliklara yaymislar. Surekli, yeni yuzler gelmis. Sonra bu yuzlerin bir kismi kaybolmus. Kaybolan, blogu birakan arkadaslar ozlenmis, merak edilmis. "Kisa bir ara veriyorum, tasiniyorum, gelecegim" diyen arkadaslarin yollari gozlenmis, ama o arkadaslar gelmemis. Ne yaptiklari hep merak edilmis, ama onlar aramamis, sormamis, izlerini kaybettirmek istemisler...

Bazi bloglar hep dostca yaklasmis. "Oyle alcak daglari ben yarattim, buralarin kralicesi benim" gibi havalara girmemis, gelmis, yorum birakmis, ona gidilemediyse, bir yorumla birakmamis, tekrar gelmis, sevgiyle, samimiyetle dostlugunu paylasmak istemis. Bazilari ise yapilan pek cok blog ziyaretine ragmen, birakilan onca yoruma ragmen, ne ugramis, ne aramis, ne sormus. "Ben kraliceyim kimseyi ziyaret etmem" havalarinda, tarif yazip durmus. Toplumla, yazdigi, icinde bulundugu gurupla bir iletisim kuramamislar..

Bazilari yemek tarifleri ile baslayan blogunu aile albumune, bazilari da gezi albumune cevirmis. Yemek etkinlikleri basta cok heyecanli baslamis. Tarifler degisik, insanlar cok ozenle hazirlanir olmus. Zaman icinde etkisini kaybetmis. Insanlar etkinliklere ya gec kalmislar, ya unutmuslar, ya zaman harcamak istememisler. Insanlarin hayat kosusturmacasi icinde, etkinlikler onemini-degerini yitirir olmus.

Cok guzel pastacilarin, pasta ustalarinin yetistigini hep beraber gormusuz, hep beraber takip etmisiz. Bloglarindaki ilk cirkin ordek gibi duran o pastalarin, nasil birer birer kugu haline gelislerini hayranlikla izlemisiz. Onlari hep desteklemisiz ve onlarla hep gurur duymusuz. Onlarda usta bir pastaci oduk diye havalara girmemisler, mutevaziliklerini hep surdurmusler.

Bir 3 yil gecti. Bir 3 yil sonra daha burada olur muyum bilmiyorum. Benim de blogu kapatmayi dusundugum pek cok zaman oldu. Ama harcadigim emegi ve bu hobiye olan ilgimi dusundukce her seferinde vazgectim. O yuzden yeni baslayanlara onerim sunlar:

1.) Ne icin blog aciyorsunuz? Amaciniz nedir? Bu amaci cok iyi belirlemek ve bunu hic unutmamak lazim. O amac, sizi 3 sene yada 5 sene sonrada hala buralarda yazmaniz icin ayakta tutacaktir.

2.) Blogu actiniz, yani dukkani actiniz, oyle dukkanda oturup musteri beklemeyeceksiniz. Gidin diger bloglara, kendinizi tanitin, "linklere beni eklermisiniz" diye sorun? Hepimiz boyle basladik ve bunda cekinilecek hic bir sey yok. Heee bastan soyleyeyim, bazi blog sahipleri bencildir. "Beni eklermisiniz" diye sordugunuz halde, sizi eklemezler, size hatta cevap bile vermezler. Ustunde durmayacaksiniz, onlarin kalitesi diye yolunuza devam edeceksiniz. Ama sunu bilinki %90 blog sahibi linklerine seve seve sizi ekleyecektir.

3.) Blog dunyasinda oyle kirilmaca, kusmece filan yapmayacaksiniz. Yazdiginiz insanlarin ozel hayatlarini bilmiyorsunuz, ne yasadiklarini bilmiyorsunuz. O yuzden kirilmadan, yorum birakmaya devam. Pek cok blog sahibi bilirim ki, yorumuna cevap yazamadigim icin beni linklerinden cikarmislardir. Saglik olsun.

4.) Bloglar dunyasinda bazilari da sadece bir kac arkadas edip, onlari takip eden ve onlarin disinda hic kimseyi ziyaret etmeyen, onlarin disinda kimseyi linklerine eklemeyen kisilerdir. Bu kisileri de zaten farkedersiniz. Onlara da saygimiz sonsuz deyip, yolunuza devam edeceksiniz.

Butun bunlara hazirsaniz, blog dunyasina bekleriz. Gercekten cok guzel dostluklarda kurmak mumkun. Gercek hayatta, hani aradan aylar gecer, yillar gecer, hayat kosusturmacasi icinde gorusemezsiniz, kendi derdinize dusmussunuzdur. Ama o kosusturmaca bitip de rahatladiginizda, dostlariniza gittiginizde yine ayni yerden baslarsiniz ya, iste bu blog dunyasinda onu bulmak mumkundur. gercek hayatta bile, bir elin parmagini gecemeyen dostluklari, blog ortaminda bulabildigimizi dusununce, bu kadar emege degermis demeden edemiyorum.

Benden simdilik bu kadar. Umarim tariflerim birilerinin isine yariyordur. Herkese bol kismetli masalar ve afiyetle yemeler diliyorum.

27 yorum:

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Ne güzel bir özet ve blog yazarları adına öz eleştiri olmuş Tubacığım. Yazdıklarına sonuna kadar katılıyorum. Şimdilerde o eski heves ve heyecan kalmadı bir çok yazar arkadaşımızda ama yine de verilen onca emek hatırına devam etmek gerekir diye düşünüyorum ben de.

Tuba'nın Penceresinden benim ilk takip etmeye başladığım yemek bloglarından birisidir.
Tarif çeşitliliğini, sayfa düzenini ve uslubunu büyük bir beğeni ve keyifle izlerim.

Nice 3'lü seneler dilerim.

münevver dedi ki...

Nice yıllara Tuba!

Bereketli sofralar olsun mutfağında hep. Paylaştığın reçeteler için teşekkürler.

Sevgiler İstanbul'dan.

Damak Tadı dedi ki...

Canımmmm,
Öyle güzel dile getirmişsin duygularını ki,sanki benden de bahsetmişsin gibi hissettim..O derece yani..))

Nice güzel tariflerinle çokkk uzun yıllar paylaşman dileğiyle Tuba'mm..

Kocaman öpüyorum seni ve kızlarını..Sevgilerle..

Unknown dedi ki...

Canım nice güzel yıllara ve payla
şımlara inşallah öpüyorum...

GANNE dedi ki...

Sevgili Tuba, senin gibi degerli ve bilincli bir blog arkadasina sahip olmak buyuk sans! Guzel yazi ve yorumlarinla cevrendekileri aydinlatmaya devam edebilmen dilegiyle! Nice senelere Tuba`nin Penceresi! Sevgiler...

Kübra dedi ki...

Nice yıllara Tuba'cım, nice güzel yemek tariflerine, bizde seni takip etmeye...Sevgiler

bir demet feslegen dedi ki...

Tubacım ne güzel özetlemişsin :) Açıkçası kendimin hangi kategoriye girdiğni düşünmeden edemedim. Keşke bir güç olsa da hiç bir blogu atlayamadan okuyabilsek ama ben bazen kendi site güncellememe bile vakit ayıramayabiliyorum. Paylaşım olmasa derdimiz ne işimiz var burada değil mi, haklısın ben de çok kez kapamayı düşündüm. Ama hep erteledim.
Nice 3 ve katları yıllara sevgili blog arkadaşım :)

kuzine dedi ki...

Tuğba'cığım,
hepinizi çok yakından izliyorum. Yazın çok etkileyici, sanki bir bölümü benim için yazılmış gibi ya da ben öyle hissettim, içimden yazmak geldi.
Gönlüm sizinle,bloğunun 3 yaşı kutlu olsun, nice nice senelere.

Muhterem'le Afiyetle dedi ki...

Sevgili Tuba,
Öncelikle blogunun yeni yaşı kutlu olsun, daha nice nice yıllara...
Yazından öyle etkilendim ki, çok doğru bir yazı yazmışsın.
Bende Haziran ayında 3. yaşımı kutladım.
Senin yazında bahsettiğin konular benide hep düşündürmüştür.
Bir hevesle başlayıp bırakılan bloglar,yorum yazmayana kesilen ziyaretler, en fazla 10-15 tarifle geçirilen etkinlikler.
Hey gidi günler hey!
İnşallah daha uzun yıllar aramızda olur ve tariflerini bizimle paylaşmaya devam edersin.

Eya dedi ki...

Tubacigim...iyiki varsin ve blogunu acmissin, nice güzel paylasimlara...sevgiler

zehra

ufukmutfakta dedi ki...

Öyle güzel yazmışsın ki, büyük bir keyifle okudum. Hepimizin hislerine tercüman olmuşsun adeta. Sen hep buralarda kal bir yere gitme olur mu? Biz yine hep gelelim. Nice senelere.....Sevgilerimle....

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Tuba hanım,
Öncelikle bloğunuzun yeni yaşını kutlar nice üç seneler dilerim.
Herkes gibi ben de çok etkilendim ve kendimden çok şey buldum yazdıklarınızda. Tabii şimdiye kadar yazdıklarınızı ve tariflerinizi büyük bir zevkle takip ediyor olsam da size hiç yazamamış olmanın da mahcubiyetini yaşadım. Çok haklısınız, belki heyecanın azalması belki de sosyal ve ailevi olaylar zaman zaman herkesi etkiliyor. Ama lütfen siz burda kalın ve o güzel tariflerinizi paylaşın bizlerle.
Sevgi ve selamlar,

Not: Pek çok yorumumu şu kelime doğrulama olayı nedeniyle gönderemediğimi eklemek isterim.

Unknown dedi ki...

Tuba ne kadar dokunaklı ve tam ınce noktalara degınmıs.Dogrusu tek tek okudum ve senınle aynı fıkırlerı paylasıyorum...

Fakat benımde soyle bır dusuncem var blog dunyası bır derya cok buyuk cok genıs ama gercekten sanalda sansak bazı dostluklar daım kalıyor...bazıları ıse gercek hayattakınden daha kıymetlı dostluklara donusuyor.
Ben de bu sebeplerden dolayı cok mutluyum bu dunyada kendı kendımede olsa varolmaktan.

Blogununun yasını tebrık ederıım...daha nıce yıllar boyle tebrık edebılelım bırbırmızı...

Turkıye tatılınde olan Gulenay oper senı;)

KİZHATCE dedi ki...

güzel yorumuna tşkler tuğba,kocamannn sevgiler...

Selma - DUSBAHCESI dedi ki...

Daha nice senelere! :) Hollandadan sevgiler

Müge Hüner dedi ki...

Tubacım;
Yazını okurken, bir çok yerde kendimden öyle çok şey buldumki.
Hatta, kızma ama üzerime de alındım, bir çok şeyi :(

Bende bir heves başladım blog yazmaya hala da ilk gunku hevesim kalmasada seyrekte olsa yazmaya devam ediyorum. Yılların emeğini, "artık sıkıldım yazmayacağım" diye bir köşeye atmak haksızlık geliyor bana.

Kendi bloguma bile ilk gunku hevesim kalmamışken, takdir edersinki, etkinliklere katılmak yada komşuları ziyaret edip yorum bırakmak çoğu zaman zor geliyor. (Dikkat edersen iş koşturmacası vs. vs. gibi bahanelerin arkasına da sıgınmıyorum) Direk zor geliyor diyorum :)
Birde şu bloglines cıktı mertlik bozuldu. Listemde ikiyüz küsür blog var, fırsat buldukça okuyorum hepsini ama belirli bir zamanda ne kadar cok blog okusam kardır diye dusundugumden, sayfalara gidip yorum yazamıyorum.
İnan kesinlikle, ben kraliçeyim, sadece tarif yazarım" gibi bir dusunce asla yok. Kendi blogumda soru soran yorumlara, maillere mutlaka yanıt veriyorum. Yeni blog acmış kişilere bazen saatlerce ugrasıp destek oluyorum, seve seve.
Ama işte yorum yazmayınca anlaşılmıyor bunlar öyle değilmi ? :((

Senin yerin bende çok çok ayrıdır Tubacım.
Blogumu ilk açtıgım gunlerde, sayfamda aynı anda 4 kişi online olunca sevinç çığlıkları attığım günlerde, senden bir yorum almış ve koşarak eşime; "düşünebiliyormusun tee abd den bana yorum geldi inanamıyorum" demiştim, o gun ne kadar mutlu olmuştum.
Pikniğimizde muhteşemdi hatırlarsan, bir daha olamadı öyle bir organisazyon :)

Bunları sana uzun uzun yazmak istedim.
Yorum yazamıyorum diye, "blog sayesinde bir kaç arkadas buldu diğerlerini tanımıyor" grubuna beni sokma ne olur, üzülürüm.

Öperim seni çok çok.
Güzel tariflerini bundan sonrada takip etmeye devam edeceğim.

hayat dedi ki...

Güzel kardeşim bloğunun yeni yaşı kutlu olsun.
İyiki varsın canım ben seni sanal bile olsa tanımaktan çok mutluyum.
Çok öpüyorum seni ve sevgilerimi gönderiyorum...

Hülya dedi ki...

3.yaşın kutlu olsun Tuba'cığım.

Öylesine net yazmışsın ki blog dünyasını dikkatle okudum.Sana sonuna kadar katılıyorum.

sevgilerimle...

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

güzelciğim,
ttlıcığım..
hep sizlerin güzellikleri değilmiydi, sizlerin candan-kalben samimiyetleri, CÖMERT DUYGULARI değilmiyid banada BLOG açtırıp herşeyi paylaşalım dedirten..

SENİ KALBEN TEBRİK EDERİM. BENİM BİZİM DUYGULARIMIZADA SAMİMİYETLE TERCÜMAN OLDUĞUN İÇİN.
Bu yüzden harikasın.
cansın
özlenensin....
YOLUN AÇIK- PAYLAŞIMLARIN ÇOK OLSUN TUBAĞIM.
PENCEREN HEP AYDINLIK
HEP IŞIK DOLSUN.....

Bocuruk dedi ki...

:) Tuba'cığım,
Güzel bir yıldönümü yazısı olmuş:) Yüreğine sağlık. Blogunun yeni yaşı kutlu olsun. Nice seneler yeni yaşları için yorum bırakabilmeyi diliyorum. Hep birlikte güzel paylaşımlara :)
Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

tuba cnm yazdıklarına tamamiyle katılıyorum,bu zor bir iş ama ben de üç yılı aşkın bir süredir hala buralardayım,zaman zaman ilgilenmek zorlaşsa da ,bazen hiç bir şeye vakit yetmese de burası benim için her zaman bir ev gibi..slmlar ve nice yıllar diliyorum..

Aybike Ceylan dedi ki...

Nice seneler Tuba'cigim,
Ne zamandir gelemedim, saglik problemlerinde, nice senelere diyorum, saglkikla, agiz tadiyla...

Yelish dedi ki...

Iy ki dogdun Tuba'nin penceresi
Benim blog acmadan taa yillaronce , belkide blogunu ilk actigin zamanlarda okuyup, yorum biraktigim blog

Bide destek olmaklazim blog yazarlarina.Bu kadar emek veriyorlar ,emeklerinin karsiligi icin bir tik,bin tik olur ..
Bunuda unutmamak lazim dimi ama:)

sevgilerr

bir dilim bir tutam dedi ki...

Tubacim yazin muhtesem di.zevkle okudum.Diger yazarlar gibi ben acaba hangi kategoriye giriyorum? diyekendime soramadan edemedim.
Ayrica etkinlik hakkinda yazdiklarin nekadarda dogru biliyormusun? yaklasik 4 yildir etkinlilere düzenli katiliyorum
Son zamanlarda maalesef katilim sayisi bir elin parmagini gecmeyecek kadar azaldi....
Lütfen aramizdan ayrilma......
Seni seviyoruz....
Kucak dolusu sevgiler

Tijen dedi ki...

Seni iyi ki tanıdık Tuba'cığım. Ben kendi adıma çok çok mutluyum!

FİGEN KARAVAŞ dedi ki...

Tuğba cım ben de bugun vakit bulup bakındım bloglara ve senin bu yazını yenig ordum.
Cok guzek özetlemişsin arkadasım super.Aynen o Cool takılan uzgunum yabancı terim kullandım Türkçe olarak tam istedigim karsılıgı bulamam diye bunu yazdım takılan kişiler gercekten hos olmuyor.Ben de artık ciddi olarak bu konuya takılmaya basladım bir endam bir hava içinde...Ne gerek var, hayat kısa ve yaşam son derece canlı o yuzden biz bizden gitmeden olumsuz değişimlere ugramadan devam edelim.

Yeni yasın kutlu olsun guzel blog:)
operim seni canımmmm,

Figen Karavaş

akasyakokusu dedi ki...

Sevgili Tuğba yemek davetin yazını gördüm listelerde..
Bir bakayım dedim..
Bakına bakına gelmişim bu yazına...Önce ağzına ellerine parmaklarına klavyene sağlık güzelim... diyorum..
Ocak 6.sında buralarda 4 yılımı dolduracağım..En en başlarda yazdığın gibi kimler geldi kimler geçti buralarda..Önce yeni blog açılır gelinir gidilir çevre genişleyince unutulursun hep..Kısaca yeni blog açanlara tavsiyelerine tüm kalbinle katılıyorum canım...Ben ilk zamanlar hobi diye açtım..Burda o kadar paylaşım ve dostluk vardıki yaşamak istedim..Uykusuz geceleri çok iyi bilirim..Blogcudan blogspoa geçince çoğunluk tariflerim oldu..Olsun bana özel şeyler hepside..Gelende yazanda saolsun diyorum..Nice 3'lü yıllar dilerim canım..Bak biz hiiçç karşılaşmamışız senle:(