29 Kasım 2008

Paskalya Coregi ve Ayin Kitaplari

Bu ayin nasil gectigini ben bile farketmedim...Cok cok yogundu. Bir yandan dernek calismalari, bir ayndan katildigimiz yemekler, bir yandan cadilar gunu bayrami, kizimin dogum gunu, vs. vs.... Cok ilginctir tum bu yogun kosusturmanin arasinda bir de kendimi kitaplara kaptirmisim. Uzunca bir suredir kitap okuyamamanin acisini bu ay cikardim. Okudugum iki kitabi herkese tavsiye ediyorum. Elhamra'da Hazan ve Erguvan Guzeli...Elhamra'da Hazan, 1492 yilinda, Endulus'un Arap hakimiyetinden cikip, tam 780 yil sonra Ispanya hakimiyetine gecisini anlatan hazin bir kitap. Baba ogul arasindaki taht kavgalari, Peygamber soyundan gelen Ayse'nin taht hirsi ve Fas'tan beklenen yardimin gelmemesi ve sonunda son Granada Emiri Ebu Abdullah Muhammed diger adiyla Boabdil'in Endulus'u birakip gitmek zorunda kalisi...Muhammed ailesiyle, Granada'yi terk ederken, bir tepeden sehre bakar ve gizli gizli aglar. Onu goren annesi ise "Agla oglum agla. Savunamadiklarin icin bir kadin gibi agla. Bir erkek gibi davranip da savunamadiklarin icin".
Kitab da ayrica Elhamra sarayinin guzelligi ise oldukca detayli olarak anlatilmisti. Kitabi okuduktan sonra Elhamra sarayini gormek istemeyecek kimseyi dusunemiyorum:).

Erguvan Guzeli ise 700'lu yillarda Istanbul'da geciyor. Isaurali coban Leon, Bizans Imparatorluguna kadar yukselmistir. Sehri Rum atesi sayesinde, Araplardan kurtarir. Tabii bundan 1400 sene once de birilerinin Ayasofya'da, Adalar'da, Sultanahmet'de, Halic'te yasamis olmasi, insana hayal gibi geliyor.

Saraylilar ise, Osmanlinin son donemlerini anlatiyor. Takibi biraz zor bir kitap ama yine de o gunleri bilen, yasamis, duymus bir kisinin kaleminden oldugu icin daha da ilginc geliyor.

Murathan Munga'in Kadindan Kentler kitabi ise hala zevkle okudugum ve henuz bitirmedigim bir kitap..

Bu ayin kitap ozetleri bu sekilde, gelelim bugunun tarifine....

Paskalya coregini cok severim. Yurt disinda en cok aradigim tatlardan biri de paskalya coregidir. Neyseki Ayse Tuter'in tarifiyle bu ozlemimizi de giderdik. Nefis bir tarif. http://arsiv.sabah.com.tr/2007/09/13/gny/tuter.html
Ben farkli olarak icine uzum koydum ve tarifteki damla sakizini koymadim. Hamurun kabarmasi en onemli nokta. Hamurun iyi kabarmasi icin ara sira hamuru tekrar yogurdum ve beklettim. Bu hamurdan iki tane paskalya coregi cikiyor. O yuzden olculerin yarisini uygulamanizi onerecegim. Bir de tekrar yapsam icindeki maya miktarini artirirdim veya da bir paket kabartma tozu eklerdim. Sanki biraz daha yumusak olmaliydi gibi geldi bana. Ben hamurun yarisiyla paskalya coregi, diger yarisiyla da uzumlu yuvarlak corekler yaptim. Fakat ne yazik ki resimleri cekilemeden corekler bitti:).
Gelelim , Paskalyanin anlamina. Internetten buldugum bilgiler su sekilde:
Paskalya Hristiyanlıkta önemli bir bayramdır. Hristiyanlar her yılın Mart sonundan Nisan sonuna (Doğu Hristiyanlığında Nisan başından Mayıs başına) kadar olan döneme denk gelen Paskalya'da İsa'nın çarmıha gerilip ölmesinden sonra yeniden dirilişini kutlarlar. Perhizle gecen 5 haftalik bir hazirlik donemi ile son haftayi kapsar. Bu 50 gunluk doneme paskalya donemi denir ve paskalya gununde ise evlerde ozel paskalya corekleri yapilir, boyali paskalya yumurtalari haslanir.
Paskalya günü, Diriliş Pazarı ya da Diriliş günü olarak adlandırılır.
Paskalya tüm Hristiyanlar tarafından kutlanır. Yaygın olarak kiliselerde düzenlenen ayinlerin dışında, kutlandığı ülkeye göre değişik adetleri vardır.
Bu yaziyi buraya aktarirken, Arso teyzenin tuttugu oruclar ve hasladigi boyali yumurtalar geldi aklima birden. Annem cok iyi bir musluman ve Arso teyze cok iyi bir hiristiyan iken, ayni mahallede senelerce birbirlerinin dinine saygi gostererek yasadilar. Birbirlerine bayramlarinda yumurta, tatli, helva, lokma ikram ettiler. Birbirlerini Ramazan yemeklerine davet ettiler. Birbirlerinin kalbini kirmadilar, Yaradilani sevdiler, Yaradandan oturu...
Keske annemlerin mahallesindeki o hosgoru tum dunyaya yayilabilseydi...

8 yorum:

Damak Tadı dedi ki...

Tuba'cığım,yoğunluğundan dolayı geçmiş olsun..Kızına mutlu yıllar diliyorum ve yanaklarından öpüyorum..


Kıtaplarına gelince sadece Kadından kentleri okumuştum..M.Mungan'ı çok sevdiğimden kitaplarını takip ederim.Diğer kitapları okumamıştım..Verdiğin bilgelerden dolayı teşekkürler canım..

Paskalya çöreği çok nefis..Ellerine sağlık..Bizimde İna teyzemiz vardı..Tıpkı anlattığın komşunuz gibiydi..


Sevgilerle kal canım..Çok öpüyorum seni..

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

CANIM TUBACIĞIMM..
YAZINI HAYRANLIKLA OKUDUM.HELE SONUNU KALBEN HİSSEDEREK :((
BENDE MUNGANIN KİTABINI OKUMAKTAYIM BİTMEDİ. DİĞER KİTAPLARINDA GEÇMİŞİ ANLATAN HOŞ ANLATIMLARMIŞ DOĞRUSU.
BLOGDAN BİR MÜDDET UZAKTAYIM,AMA SEVDİĞİM DOSTLARDAN ASLA :))
EVLADININ DOĞUMGÜNÜNÜ TEKRAR KUTLUYOR SANA SEVGİLER YOLLUYORUM..
GÖRŞMEK ÜZERE CANIM.
nUnU

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

bu arada güzelim paskalya çöreğini az kalsın unutuyordum !!!!
kim sevmezki bu zatı şahanelerini :))
ellerine sağlık canım,
bende üzümlüsünü çok severim..
sevgiler NuNu

durutarifler dedi ki...

Eşim ve oğlum çok sever paskalya çöreğini. Ben ne tatlı ne tuzlu tadından dolayı bir türlü kanım kaynamadı bu çöreğe. Elektronikçi olunca dijital yaşıyorum galiba . Ya 1 ya 0 . Grilere yer yok :)))

Kültür mozaiği Türkiye'de insanlar arasında hiç bir sorun yokken hep karıştırmak istediler. İnsanlar arasında ne baş örütüsü ne de din farkı sorun olagelmişti. Hala da yok aslında. Olduğunu göstermek isteyenler var. İnşallah tadımız tuzumuz bozulmaz. Sevgiler

Adsız dedi ki...

İnsan yoğun olunca, zamanı değerlendirmek adına daha çok ortaya çıkarabiliyor gibi geliyor bana. Sonunda dinlenebildiğim yoğunlukları seviyorum bu yüzden.
Kızınızada mutlu yıllar diliyorum.
Sevgiler

Damak Tadı dedi ki...

Tuba'm,şimdiden senin ve güzel ailenin Kurban bayramını kutluyorum canım..


Seni ve tatlı kızlarını öpüyorum..

Sevgilerin en güzelleri sizlerle olsun..

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Sevgili Tuba kitapları çok merak ettim özellikle ilki gerçekten çok hazin bir öykü.

paskalyan nefis olmuş canım.ellerine sağlık.

işlerinde kolaylıklar diliyorum...

iyi bayramlar.sevgilerimle...

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

tubacığım ailen ve sevdiklerinle bayramınızı kutluyorum.
çok sevgiler NuNu