20 Nisan 2008

Annemden Tarifler: Kuzu Guvec (Turlu), Ihlamur Yapragi Dolmasi



Gecen yaz annemin, bahcesindeki taze sebzelerle yaptigi kuzu guvecin tadi hala damagimdadir. Bu yemeklerin uzerinden neredeyse bir yil gecti. Ama hatiralari bitmedi. Canim annem ve babamla bu yemekleri, babamin minik el radyosundan gelen turkulerin esliginde yerken, biliyordum ki o sayili gunler de gecip gidecekti. Her ne kadar bu yemeklere bakarken, yuzumde gulumseme olusuyorsa da, ayni zamanda onlarla beraber olamamanin acisi yuregimi yakiyor. Yuregimdeki vicdan azabi ise hic ama hic bitmiyor.

Annem Refiye Turan, gelmis gecmis bildigim en iyi ascidir. Annemin Fehme babaannesi (Allah rahmet eylesin), koyun en guzel yemek yapan kadiniymis. O yuzden koy dugunlerinde yemek yapmasi icin cagirilirmis. Fehme babaanne, dugunlere giderken sari kuzusu annemi de hep yanina alirmis. Canim annemde, babaannesinden ogrendiklerini unutmamis tabii. Meraki ile ogrendiklerinin uzerine surekli ilaveler yapmis.

Ihlamur Yapragi Dolmasini ise ilk defa annemden ogrendim. Bu kadar yemek kitaplari okumama ragmen annemin bilgisi beni her seferinde sasirtiyor. Yemek tariflerini takip etmek, annemle aramda tatli bir rekabet haline geldi. "Bir yede bak" dedi. "Ihlamur yapragi nasil da guzel bir koku veriyor dolmaya". Gercekten de oyleymis. Ellerine saglik canim annem. Allah, senin ellerinden daha nice yemekler yememizi nasip eder insallah...

22 yorum:

MUTFAKTA HOŞ SEDA dedi ki...

Tuba; annelerimizin el lezzeti var sanıyorum ellerinden yenen bütün yemekler çok daha lezzetli oluyor allah onları başımızdan eksik etmesin, sizin ailede genetik olarak bir hamaratlık var demekki sana kadar uzanan :)
Sevgiler canım

HULYA dedi ki...

Tuba'cığım anneciğinin ellerine sağlık.İlk defa duyuyorum .Ne değişik bir tarif olmuş.Sevgiler..

Adsız dedi ki...

Selam sevgili Tugba ben firsat buldukca takip ederim seni gercekden yemekelrin harika,yemek resimelrinde muhtesem .Ama bu ihlamur yapragi domasi cok ilgimi cekti bende yazin deniycem bu tarifi . Annemim bahcesinde ihlamur agaci yok ama komsunun bahcesindeki hala duruyorsa yapip sneinde kulaklarini cinlaticam .Bende Virginia da yasiyorum .Allah nasip edersede iki ay sonra Turkuye ya yazlik izne gidicez. Sim diden oyle heyecanliyim ki gun saymaya basladim bile . bu guzel tarifler icin ben tekrar cok tesekur ediyorum .

Adsız dedi ki...

Cok nefis görünüyorlar, ellerine saglik canim.Sevgiler.

munevver dedi ki...

Tuba, ıhlamur yaprağından sarmayı çok merak ettim şimdi. Kesinlikle deneyeceğim.

Anne eli değen tüm yemekler bir başka olur. Allah uzun ve sağlıklı ömür versin anneciğine.

Sevgiyle, Nane Limon

Adsız dedi ki...

Merhaba adasim,
Ben Viyana da yasiyorum, ihlamur yapragi dolmasini görünce cok heyecanlandim, yapraklar dolma icin cok kücük degil mi ? Selamlar
Tuba

Hülya dedi ki...

Tuba'cığım,ıhlamur yaprağında dolmayı hiç duymamıştım.Öyle merak ettim ki tadını şimdi.Bu yaz Allah nasip ederse Trabzon'a gideceğiz.Oralarda yeme şansım olur mu sence?
Anneciğinin ellerine sağlık.Selâmlarımı ilet lütfen.

Yazın da bir burukluk hissettim.Sen çok özlemişsin memleketini canım arkadaşım.Hele el radyosundan gelen türküler demişsin ya.Ben de bir hoş oldum işte.

Aybike Ceylan dedi ki...

Tuba'cigim,
Elinize kolunuza saglik, her biri harika olmus. Ama su ihlamur yapragi dolmasini ne duydum ve ne de taddim. Tekrar elinize saglik.

Bu arada Ozlem'ler buradaydi bir 15 gun once, kulaklarini cinlattik. Sevgi ve selamlar ailene.

yaban mersini dedi ki...

cnm ya nasıl ilginç bir tarif bu böyle..ıhlamur yaprağı dolması,hiç duymadım,çok ilginç geldi ama Türk hanımları dolma deyince akla gelen her şeyi yapabiliyor ben de kiraz yaprağı dolması duymuştum mesela,slmlar.

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

cnm benim özellikle ıhlamur yaprağı dolmana bayıldım ama tarifini göremedim.dolma olsun nasıl olursa olsun diyenlerdenim.tarifi yayınlarsan memnun olurum özellikle yapraklar hazırlanırken özel birşey yapılıyormu?

Beyhan dedi ki...

Tuba,
Annenin ellerine sağlık,güveç de dolma da nefis görünüyor.Ihlamur yaprağından dolma yapıldığını ilk kez duydum,merak ettim tadını.

angel dedi ki...

Seni çok seviyorum arkadaşım DOSTUM :)))Kuşlar gibi
> > uçmayı, balıklar gibi yüzmeyi öğrendik ama basit bir
> > sanatı unuttuk. İNSAN gibi YAŞAMAYI biliyor musun BU
> > HAFTA DÜNYA DOSTLAR HAFTASI bu mesajı sevdiğin
> > doslarına gönder eğer BEN de SEN in Yakın
> > arkadaşınsam dostunsam banada yolla Bunu
> > arkadaşlarına gönder bakalım kaç Cvp gelecek eğer 7
> > den fazlaysa çookkk sevilen birisisin demektir.
> > Dostluk Sabah öperek uyandırmaktır...Aynı dala
> > tutunmaktır kimi zaman aynı bisikleti sürmektir.
> > Ayağınız yetişmese bile...Dans etmektir kolkala...
> > küçük hediyeler almaktır... ve Kimi zaman aynı kalbi
> > paylaşmaktır.. Öpmektir onu doyasıya Ve bunu
> > söyleyebilmektir'Dostlugun en büyük Armağan Bana'
iyiki varsııınnn.sevgilerimle

Damak Tadı dedi ki...

Canım Tuba'm,
Çok değişik bir dolma tarifi bu..Bende ilk kez duydum ve gördüm blogunda..Anneciğinin ellerine sağlık canım..Allah başınızdan eksik etmesin canım..Anne yemekleri bir başka oluyor canım..

Kocaman sevgilerle..Öpüyorum sizleri..

Özlem dedi ki...

Sevgili Tuba, ıhlamur yaprağı dolmasını ben de ilk kez duyuyorum. Kokusuyla muhteşem bir lezzet çıkmış olmalı ortaya. Annenin ellerine sağlık.

Görüşmek üzere, iyi haftalar.

Adsız dedi ki...

selam, çok güzel olmuş yemekler. anne gibisi varmı ve olabilirmi :)

hayat dedi ki...

Tuba'cığım, anneciğinin ellerine sağlık. Yemekler nefis görünüyor.
Sevgiler...

Aybike Ceylan dedi ki...

Anneler gunun kutlu, mutlu ve cok guzel olsun. Daha nicelerine hep birlikte.


Sevgiler ve guzel bir hafta dilegimle..

banu kırmızıgül dedi ki...

merhaba,
nefis görunuyor herşey.Annenin ellerin den öptum sevgilermle..

Tijen dedi ki...

Nicedir sesin çıkmıyordu Tuba'cığım, çok sevindim senden haber aldığıma. Annenin ıhlamur yaprağı dolmasına da bayıldım fikir olarak. Kimbilir ne yakışmıştır dolmaya.

Nalan Kaplan dedi ki...

Tuba'cığım yazlığa gider gitmez ilk iş ıhlamur yaprağı toplayıp deneyeceğim anneciğinin dolmasını.Fasülye yaprağı ile yapılanı yemiş ve çok beğenmiştim eminim buda güzel olacak.Paylaşımın için çok teşekkürler annenin ellerine sağlık !SEVGİLER...

Yaren dedi ki...

Kuzu güvec harika görünüyor,lezzeti de nefistir.Ihlamur yaprak dolmasini hic duymadim ama meraktta ettim:)Her iki tarifte cok güzel .Anneninde seninde ellerine saglik.

Neşeli Sesler dedi ki...

Canım ziyaretin için teşekkürler. Böylece bu muhteşem sayfa ile tanışmış oldum:)

Hep görüşmek üzere...
Sevgiler...