16 Ocak 2008

Ye:30 - Dunya Mutfaklari (10-20)

11.) Sevda Mavisi blogunun, cici ascisi Sevda bize mud-cake-camur kek getiriyor. Yanilmiyorsam bu kek Amerikan mutfagina ait olmali. Resimler benim istahima istah katti dogrusu, simdide tarifi yazmak icin kalem aramaya gidiyorum. Tesekkurler Sevda'cigim.


12.) Dunyanin bir tadindan oburune dogru kosturuyoruz. Iste simdi de Arap mutfagindayiz. Deniz Sefasi blogunun ascisi Sevgili Sema bize, Humus getirmis. Sema diyor ki "aslen Arap mutfagindan olup memleketim adana ve annemin memleketi tarsusta da sikça yapilan, tüketilen bir mezedir humus. Bayram, yilbasi gibi özel günlerde sofranin olmazsa olmazlarindadir".


Amerika'da da Humus oldukca yaygin bilinen bir meze. Burada bir de kirmizi biber katilarak da yapilani var.Tesekkurler Sema'cigim bilgiler icin.

13.) Nar Taneleri blogundan sevgili Yildiz (nam-i diger The Suuur) bizlere nefis bir kiymali Cannelloni getirmis. Esim ve cocuklarim cok sever diyor. Eeee ne diyeyim, haklilar. Ellerine saglik Yildiz'cigim.



14.) Gaye, Amerika'da yasayan, okuyan bir ogrenci. Once blogundan bahsetmeye cekindi sanirim. Sonra sohbet sirasinda, Cin mutfagina ait bu nefis Noodle Soup (Nudul Corba) yi icerken ogrendik blogunu. Tesekkurler Gaye.


15.) Etkinligin ilk Fransiz mutfagina ait tarifi, Chaplin Cafe'nin sahibi, sevgili Burcu'dan geldi. Hoş ve hafif bir sütlü tatlı olan bavarez...Bizler icin Burcu vişneli yapmis. Bence cok guzel olmus tadi, siz ne dersiniz? Bu kadarla bitmedi. Gelirken Burcu, Meksika uzerinden gelmis. Bizler icin bir de Cinnamon Crispas ogrenmis, yapmis ve getirmis. Simdi diyeceksiniz ki, bu da ne ola? Burcu diyor ki "Tarçınlı tortilla gevreği " olarak Türkçeye çevirebileceğim bu tarif Meksika'dan...Gerçekten çok basit,hem lezzetli,hem hafif bir atıştırmalık.Cips gibi kıtır kıtır bir tatlı yemek isterseniz haydi mutfağa...". Ben de Burcu "cok hakli" diyorum.



16.) Yaman Ayse'miz bize artik tek Turkiye'de degil, dunyanin her tarafinda "in:))" olan ve neredeyse sosyeteye giris sartlarindan biri haline gelen sushi tarifini gondermis diyemeyecegim. Sushi ile ilgili blogunda bu konuda hic bir sey bilmeyen birini neredeyse profesor yapacak seviyede, bol bol bilgiler verdikten sonra, yalanci sushi (krep roll) tarifi gondermis. Ayse'cigim, ben sushi yiyemedigim icin, sosyeteden atildim:)). Ama yalanci sushiye bayildim dogrusu. Ellerine saglik, tam benlik bir tarif bu.



17.) Isvicre'den sevgili Dilek, bize Raclette getirmis. Dilek diyor ki "Raclette (raklet) hem isvicre peynirlerinden birinin ismi hem de sadece onunla hazirlanilan bir yemegin daha dogrusu bu peynirin yeme sekline verilen isim. Fondü ve raclette Isvicre'nin en taninmis yemeklerinden.Raclette özel kis aksamlarinda yenilebilecegi gibi hafta icinde bir ögle yemeginde de yenilebilecek bir yemek. Klasik olarak haslanmis patates, raclette peyniri ve peynir dilimlerini eritecegimiz raclette aleti disinda hicbirseye ihtiyaciniz yok"... devami Dilekce'de.. Tesekkurler Dilek'cigim..


18.) MonnaRoza blogunun ascisi, sevgili Yasemin, Almanya'da yasayan bir Cecen kizi. Bize nefis iki tarifle gelmis, ustelik bir de hikayeleri var. Ilk tarif Gilnish, ikinci tarifi ise Kurzunush.

Gelelim Yasemin'in agzindan, nefis hikayesine "Benim babam ve annem de cecen olduklari icin, bu yemekler bizim evdede yapilip yeniliyor. Gilnish tek bir tepsiden yenilir ve herkes sofrada otururken, Baba seslenir: Yiyin yiyin de asker gibi güclü olun, ruslari sasirttin..... :) merakla bir gün sordum ve babam basladi anlatmaya.... tüm cecen babalarin cocuklarina anlattigi bir hikaye vardir.... halkalarinin ruslarla savastigi ilk dönemlerde, ruslar cecen savascilarin kampini gözetlemek üzere muhbirler göndermis. O siradada savascilar Gilnish yiyorlarmis. "........hikayenin devami MonnaRoza'da. Tesekkurler Yasemin'cigim.



19.) Eya's cookies'den sevgili Zehra nefis Kizarmis Muz ile gelmis. Zehra Cin Lokantasinda cok severek yedigi kizarmis muzu bizler icin yapmis ve diyor ki isterseniz, muz yerine ananasla da yapabilirsiniz. Ellerine saglik, tadi da, fotografi da cok guzel.

20.) Maksat Muhabbet Olsun diyor sevgili Pinar (nam-i diger Tombuk). Ben de oyle diyorum Tombuk'cugum. Ama muhabbet ederken, pisirdigin bu nefis Cin mutfagina ait tatli eksi soslu tavuk yemegini de servis yapmadan duramayacagim. Ustelik bir de arkadasin Jack Bourdain 'de yardim etmis:)). Bu yemek yenilmez mi simdi? Buyrun arkadaslar..


*****

2 yorum:

Hülya dedi ki...

Herbiri çok farklı bu tariflerin sahiplerini ve seni kutlarım canım.Benim dünya mutfağı kültürüm hiç yok galiba:(Bunu farkettim...

cincinsfikirli dedi ki...

çok geç kaldım di mi ama mazaretim var, benim de ET FAJITAS'ımı kabul edermisin...kolay gelsin sevgiler...iZMİRDEN BANU