10 Aralık 2007

Klasik Sukran Gunu Menusu: Hindi, Yesil Fasulye Kaserol, Cranberry (Yaban Mersini) Sos, Gravy, Balkabakli Pay

Sukran Gunu haftasi, erkekler de dahil olmak uzere, isyerinde vaktimiz, yemek tarifi alisverisi yapmakla gecti. Yok hindiyi nasil pisirirsin, yok fasulyeyi soganli yedin mi? Bazilari bir gun onceden izin aldi, pay pisirmek icin. Geleneklerine gore, eve yemege gelen misafirlere giderken bir de ev yapimi pay verirlermis. Tabii bu gelenekleri artik kac kisi devam ettiriyor supheli. Sukran gununde yemege davetliydik ama sukran gunu ertesi, ben de klasik bir Sukran Gunu sofrasi hazirlamak istedim.

Bir Sukran Gunu sofrasinda mutlaka hindi bulunmasi gerekiyor. Hindiyi sabah 11.30'da firina verdim ve 180 oC'de tam 5 saat pisti, hindiyi nasil mi sosladim? Tarife ve detaylara buradan ulasabilirsiniz.


Patates puresi ve yesil fasulye kaserol ise diger klasik yemekler. Ben bunlara ilaveten bir de, zeytinyagli brokoli ve karnabahari ekledim.


Cranberry sos (eski adiyla yaban mersini yeni bicilmis adiyla turnayemisi-bilgi asagida), hindiyle beraber yenilmesi gereken ve mideyi rahatlatan baska bir yiyecek. Gravy ise hindinin suyu ile yapilan sos ve patates puresi ile servis yapiliyor.


Bunlarin uzerine betty crocker'in sayfalarindan buldugum, balkabakli pay yaptim. Yine Sukran gununde mutlaka yapilmasi gerekenlerden biri:)).

Bir internet sitesinde tesadufen asagidaki bilgiyi buldum. Umarim merak edenlerin isine yarar.
Vaccinium ların genel adı yabanmersinidir. Maalesef Vaccinium türlerinde isim kargaşası bulunmaktadır. Bugünlerde türkçe isimlendirme çalışmaları devam etmektedir.Vaccinium macrocarpon diye bilinen, ABD de çokça yetişen ve tüketilen ve Cranberry ing adı olan tür “TURNAYEMİŞİ” olarak isimlendirilmiştir. crane=turna demektir. Daha önce “iri meyveli bataklık yabanmersini” olarak isimlendirilmişti.bilginize…Doç.Dr. Ali İSLAM


7 yorum:

Betül İnce dedi ki...

Sevgili Tuba,

Sofran çok güzel, ellerine sağlık.
Bu gün bende de balkabağı var. Önce pie düşündüm, ama cesaret edemeyip, aslında üşenip, kolay olanları yaptım.
Ellerine sağlık.
Sevgilerimle.

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Yine enfes bir sofra hazırlamışsın Tuba'cığım. Ellerine sağlık. Berry ailesini ilk başlarda ben de hep birbirine karıştırıyordum. Sonra fotoğraflı yabancı yemek kitaplarını karıştıra karıştıra kafamda şekkillendiler çok şükür. Bu güzel bilgi için de ayrıca teşekkürler.
Sevgiler kocaman,

NESRIN dedi ki...

Bu guzel sofraya beni davet etmedin oylemi?Tubacigim hani komsundum kustum valla.Gorusmek uzere canim.

Beyhan dedi ki...

Tuba'cığım;
Harika bir sofra hazırlamışsın,ellerine sağlık canım.

Damak Tadı dedi ki...

Tuba'm,biraz rahatsızdım ve haliyle uzak kaldım sizlerden canım.Seni ve tatlı kızlarını kocaman öpüyorum canım benim.
Klasik şükran sofran çok nefis yiyeceklerle donanmış canım benim.Ellerinize sağlık.Bayılıyorum sizin bu tür etkinliklerinize.Bir seferinde bende katılmıştım orada iken ve çok hoşuma gitmişti.
Yaban Mersini meyvesiyle bende 78 yılında Almanya'da tanışmıştım.Hemen alışmıştım fakat isimlerini uzun yıllar karıştırmaya devam etmiştim.


Canım seni ve tatlı kızlarını kocaman öpüyorum ve sevgilerimi gönderiyorum.

Leziz Tarifler dedi ki...

Tuğba'cım, sofranız çok güzel, ağzınızın tadı her daim eksim olmasın.Balkabaklı pay sanırım Şükran Gününün vazgeçilmezi, Cranberry ise pek bizim buralarda bulunmuyor. Kurusu var Macro markette. Ben de bir yaşını bulsam bir şeyler yapacağım ama maalesef..:))Sevgiler..

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Sevgili Tuba harıka bır sofra .Guzel bır hafta sonu dılıyorum..