9 Haziran 2007

Batirik Corbasi ve Batirik Koftesi



Gecen hafta sonu Naciye teyze Turkiye'ye geri dondu. Tatilini yapip, kismetse sonbahar gibi geri gelecek. Naciye teyze Mersin, Silifke'den. Bugun bloga ne yazayim diye dusunurken, gecen haftalardan birinde, onun kendi elleriyle bize yaptigi batirik corbasi ve batirik koftesi geldi aklima. Naciye teyze, Mersin'de misafire ilk once soguk batirik corbasi ikram ettiklerini soyledi. Hatta misafirlige gittiklerinde, kendilerine batirik verilmemisse, eve donuste hemen batirik yapip yerlermis. Yani benim anladigim bir Karadenizli icin cay ne ise, Silifkeli icinde batirik o.

Mersin sokaklarinda kavrulmus susam ve tahin kokusu kaplarmis ortaligi batirik yapildiginda. Evlerin onunden gecildiginde, o evde batirik yapildigi anlasilirmis. Susam kavrularak yapildigi gibi, fistik ve badem ezmesinden de yapilirmis. Naciye teyze bize hazir fistik ezmesini kullanarak, tahinle beraber kavurup yapti.

Tabii senelerin batirik ustasi, 75 yasinda ki Naciye teyzenin elinden batirik yedigim icin kendimi cok sansli hissettim. Benim ona pek fazla yardimim da olamadi, tek tahini kavurdum o kadar:)).

Batirik corbasi, batirik koftesinin sulu hali. Guney Ispanya'da Andalusia yoresine ait, ozellikle sicak yaz gunlerinde soguk servis edilen gazpacho corbasini da biraz andiriyor. Belki her iki yerde de insanlar, iklim kosullarina uygun olarak bu soguk corbayi icat etmislerdir kimbilir. Birinde ekmek kullaniliyor digerinde de bulgur. Tabii bizim batirik corbasi, malzemeleri acisindan cok daha zengin. Tarifi corbalar kisminda.



27 yorum:

Minik Kus dedi ki...

Daha once hic duymamistim batirik corbasi ve koftesini. Bizim oralarda da batirik benzeri bir seyler yaparlar ama tarifi farkli. Tuba Abla, bence de sanslisin, bu yemekleri ustasindan yemek bence de bir ayricalik. Naciye Teyzenin ellerine saglik, tabi senin de :)

ayseyaman dedi ki...

Sevgili Tuba'cım,
yazını ve resimleri görünce çok sevindim hemen eşimi çağırdım, bak dedim arkadasım neler yapmış, aslında bu yorumu ona yaptırmak istedim ama yazmaz ki hayatta. :) Geçen sene Mersin Mut'a gidince bende ilk defa Batırık yemiştim. Dediğin gibi köftesinin sulusu. İkram edilirken ekmek olmayısı ilgimi cekmişti, utandım mı nedir ekmek isteyememistim. Nede olsa herkes ekmeksiz yiyiyor demek özelliği bu demiştim. Sonra bir baktım batırıklar bitti, çay eşliğinde köy ekmekleri peynirleri geldi.:)Tadını çok beğenmiştim, kalabalıkta yenince tadına tad katmıştı.
Canım beni taa nerelere götürdün :) Şimdi köy ne güzeldir, kayısılar da toplanmıştır. mis..:(
Canim uzun lafin kisasi Naciye teyzenin güzel ellerine, senin güzel kalemine saglik..
sevgilerle

Tuba dedi ki...

Sen nerelisin Minik Kus ben de onu merak ettim simdi. Guney Ispanya degil degil mi:)) Sevgilerle,

Yaman Ayse, demek ayni siralar da birbirimizin bloglarini gezer dururmusuz:)). Tarifin seni guzel hatiralara suruklemesine sevindim. Tarif var ustelik 75 yasinda ki ustadan. Artik yaparsin sende:)). Guzel hafta sonlari...

Hülya dedi ki...

Tuba'cığım,ben yüksekokulu Silifke'de okudum.Taşucu'nda yani.Oralı bir arkadaşım vardı okulda.Yaz dönemi annemler yanıma geldiğinde o bizi evlerine davet etmiş bu çorbayı yemiştik.Farklı gelmişti bana çok sevmediğimi hatırlıyorum.Çanakkale yemeklerine göre soğuk bir çorba bana çok farklı gelmişti...
Ama yıllarca yeni lezzetlere kapalı olan damak tadımın yaşla birlikte değiştiğinin farkındayım.Yine de kendimi o tadı o kültürde yiyebilmiş olmaktan dolayı şanslı sayıyorum.Hatta çilek tarlalarında mis gibi çilek kokularıyla kendimizden geçtiğimizi hatırladım bak şimdi.Nasıl da bir resim,bir yazı,bir anı biz çoook farklı diyarlara götürüveriyor di mi?

yemek dedi ki...

Tuğba, çok ilginç bit tarif. Hiç yemedim, ve ilgimi çekti doğrusu. Annem kısıra su ekleyip sulu bir kıvamda yerdi, bana onu hatırlattı.
Selamaetle...

canan kufer dedi ki...

sevgili tuba,
senin sayfana girince hangi birine yorum birakayim diye sasiriyorum...ne kadar cesitli harikalar bizlerle paylasiyorsun yarabbim.

ellerine saglik,
sevgiler canan

Selcen Şenocak dedi ki...

Çok güzeldir bilirim bu tadları :)Konya'da Ermenek'li tanıdıklarımızda yemiştik.Naciye teyzenin ellerine sağlık sevgilerimle iyi haftalar...

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Tuba batırık hiç yemedim ama bir ay kadar sonra yiyebilirim sanırım :))
Sayfanda her nevi dünya lezzetini bir arada görmek tanımak çok güzel
Ellerine, parmaklarına sağlık :))

Adsız dedi ki...

merhaba arkadaşım,
çok güzel bir blog hazırlamışsın ellerine sağlık.

batırıkta çok lezzetli görünüyor. ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

tubacığım çok ilginç geldi bu çorba bana hiç duymamıştım Naciye teyzeninde seninde ellerine sağlık yeni birşey öğrenmiş oldum yine :)
Sevgiler

Unknown dedi ki...

Sevgili Tubacım;

Farklı yörelere ait, değişik yemekleri tanımak ilginç. Hİç denemedim ve ne yalan söyliyeyim hiç duymadığım bir yemek bu. Mutlaka denemeyi isterim, sevgiler...

Defne dedi ki...

Tubacığım, sen beni unuttun ama ben seni her fırsatta ziyaret ediyorum. Yine herşey çok güzel , yetişmek mümkün değil hızına. Naciye teyzenin de, senin de ellerinizee sağlık.

limoncicegi dedi ki...

Tuba sok oldum... Benim annemin adi da Naciye ve mersinden (zaman yanilsamasi mi diye dusunmedim degil) neyseki bizimki degil :)) bizimki aralikta gelmisti geriye :))

badırık'ı da ogrendiysen cukurovali oldun demektir :)) ellerinize saglik

Neslihan dedi ki...

Tuba tarife bayıldım, bulgurla yapılan herşeyi çok severim. Kısırı sulunadırıp lahana ve asma yaprağıyla yeriz ama tahin ve fıstık ezmesini duymamıştım. Bu şekilde en kısa sürede deneyeceğim.
Naciye Teyze'nin ellerine sağlık:)
Sevgiler

Adsız dedi ki...

canım,batırık diye bir şey duydum ama nasıl oldugnu tam olrak bilemiyorum..tarifi de açamadım bir türlü.artık dener dururum açılana kadar.teyzemizin ellerine sağlık.ne kadar becerikli..maaşallah..selamlar..

Adsız dedi ki...

Canım Tuğba, ne güzel tarifler bunlar. Batırık ismi de çok hoş..

Naciye teyze çok şeker çıkmış. naciye teyzenin ellerine sağlık, sıcacık sevgiler...

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Tuba'cığım,
85 yılında Mersin'e gittiğimizde bizlere batırık yapmışlardı.Ben biraz secici olduğum için merakla yaparlarken onları incelemek için izin almıştım. Benim için sulandırılmadan kuru yenileni lezzetli idi.Sulu olanını nedense yiyemedim, sanırım herkesin bir yerden yemesi etken olmuştu.))
Gelinimiz Mersin'de büyüdüğü için biz onu Mersin'li olarak görüyoruz ve oranın tüm güzel yemeklerini 15 yıldır tadıyoruz.Naciye hanımında ellerine sağlık.Umarım güzel bir yolculuk yapıp döner.))

Sevgiyle kal Tuba'cığım..

Cafe Gusto dedi ki...

evgili Tuba
batırık çorbasını hep duymuştum ama neye benzediğini bilmiyordum.Naciye teyzenin de senin de ellerinize sağlık.Artık bizde bu ymekleri yapabiliriz.
Sevgiyle kal...

MUTFAK SAYFASI dedi ki...

Sevgili Tuba,
ben aslen Karaman´li oldugum icin "batirigi " iyi bilirim. Eminim sende begendin. Bizde cok yapariz, hatta sitede yayinlamistim. Simdi bak sen anlatinca yine canim cekti, güzel güzel bize anlatmissin.
Yanliz biz fistik degilde ceviz dövüp koyariz, batiriga.
Ben en cok sulu batirik severim. Hele icine birde domates kurusu koyarsan iyice güzel olur.
Hepinizin eline saglik
sevgilerimle

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Tuba'cığım gerçekten çok değişik bir tarif. Böyle geleneksel yemekler ilgimi çekmiştir hep. Blogunu ilk fark ettiğim günden beri her zaman değişik ve güzel olan bütün tariferini ilgiyle takip ediyorum.
Naciye teyzenin ve senin ellerinize sağlık.
Sevgiler,

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Tuba'cığım Nacıye teyzenın ellerıne sağlık senınde yardımların unutulmamalı.Kucak dolusu sevgilerimi gonderiyorum..

Tuba dedi ki...

Hulya'cigim, tarifin seni de guzel anilarina goturmesine sevindim. Aslinda sicak yaz gunlerinde soguk corba olarak guzel oluyor. Ama tabii biz de soguk corba olayi biraz alisilmisin disinda galiba. Cok sevgilerimle,

Sevgili Lavantin, aslinda onun gibi bir sey zaten bu da. Sulandirilmis kisir gibi:))

Tesekkurler Canan...Begenmene sevindim. sevgilerle,

Memleketimizin her yaninda ne kadar farkli yemeklerimiz var degil mi Almula. Ve ne kadar zenginiz yemek konusunda. Sevgilerle,

Sevgili Burcu, 1 ay sonra yolculuk var galiba:)) sevgilerle,

Merhaba Deniz sefasi, hosgeldin. Tarifi begenmene sevindim. Yine beklerim, sevgilerimle,

Seda'cigim, Sevgili Prenses, yeni bir sey ogrettigime sevindim. Hep birbirimizden bir seyler ogrenmiyor muyuz zaten? Sevgilerimle,

Defne'cigim, sitem etmekte haklisin. Aslinda hep bakiyorum bloguna ama yorum yazamadim. Kusuruma bakma. Ama dun telafi ettim degil mi:)) Cok cok sevgilerimi gonderiyorum.

Limon cicegi, gercekten cok ilginc bir tesaduf olmus:)) Galiba cukurovali olduk bu durumda:)) sevgilerle,

Neslihan'cigim, bu da onlarin bir benzeri aslinda. burada da limonlu, haslanmis beyaz lahana yapraklariyla yeniliyor. Tabii kisir biraz daha zenginlestirilmis. Sevgilerle,

Suheyla'cigim, biraz evvel actim ben, problem yok gozukuyor. Sevgilerimle,

Zerrin'cigim, tesekkurler canim. Naciye teyze gercekten cok cici biri. Baldan tatli hos sohbeti var. Yavru vatana sevgilerle,

Dedim ya sevgili Gul'cugum, seni mutlaka ziyaret etmek lazim:)) Cok sevgilerimle,

Serpil'cigim, tesekkurler yorumun icin. Yeni bir bilgi olmasina sevindim. Sevgilerimle,

Suna'cigim, senin tarifini biliyorum. Senin de ellerine saglik. Cok cok sevgilerimle,

Sevgili Burcin, geleneksel yemekleri ben de cok seviyorum. Hele de onlari iyi bilen kisilerin elinden yedigimde kendimi cok sansli hissediyorum. Cok sevgilerimle,

Tesekkurler Ozay'cigim, benden de sevgiler..

HULYA dedi ki...

Tuba'cığım,
Daha önce duymuştum ama hiç görmemiştim nasıl bir şey olduğunu.Sayende onu da görüp tanımış oldum.Yapanın da yayınlayanın da ellerine sağlık.Sevgiler

umran dedi ki...

Tubacim , gelmeyeli neler yapmissin ve yemissin. Hepsi birbirinden lezzetli gorunuyor.
sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba Tubacığım, batırık çorbasıda çok ilginç bir tarifmiş eminim tadıda çok lezzetlidir. Pasylaşım için teşekkürler. Kendine iyi bak Nesrin

Selen dedi ki...

İlk defa duyuyorum batirik ismini. Naciye teyzenin ellerine sağlık, öpüyorum o ellerden. Çok şeker çıkmış fotoğrafta. Senin sayfandaki kadar çeşitli tarifi hiçbir yerde bulmak mümkün değil Tubacığım. Çok sevgiler

akdenizkizi.blogspot.com dedi ki...

merhaba, sayfanızla yeni tanıştım ve yorum yapmak için ilk sayfaya kadar devam ederken bir baktım batırık....bende anamurluyum ve orada doğup "batırık" la büyüyen biri olarak yorum yapmadan duramadım...batırık aslında sulu bir salata, kısır kıvamındadır....bir evde batırık yapılıyorsa kavrulmuş ve çekilen fıstıkla susamın kokusunu alırsınız....tazecik mis kokulu limonlar derkennn...:)))...sayfamı ziyaret ederseniz bende de batırık tarifini göreceksiniz...ayrıca Naciye hanım teyzemde yaşıyorsa ellerinden öperim....sevgiler...