6 Mayıs 2007

Bayrakli ve Haritali 23 Nisan Pastasi

23 Nisan'da San Diego'da ki Turk okulumuz her sene oldugu gibi yine buyuk bir gosteri hazirladi. Iki haftada bir pazar gunleri sabahtan ogleye kadar cocuklarimizi bu okula gonderiyoruz. Amacimiz, onlara kendi kulturumuzu ogretmek, cocuklar arasinda dayanisma yaratmak ve Amerika'da diger tum kulturlerin yaninda kendilerinin de bir kokleri oldugunu, bu koklerine sahip cikmalari gerektigini, kokleri ile gurur duymalari gerektigini onlara vermek. Eger biz bu duyguyu onlara vermezsek, onlarin koca Amerika kazaninda kaybolmalari icten bile degil. Bu ulkeyi guzel yapan, tum milletlerin kendi kulturlerine sahip cikarak, kulturlerini paylasmalari.

Gecen hafta sonu da cocuklarimiz bize, gurur duydugumuz bir gun yasattilar. Folklor oynadilar, siirler soylediler, yore kiyafetlerini tanittilar ve bir de koy dugunu yaptilar. Onlari bugune hazirlayan basta tum ogretmenlerimize, gonullulerimize ben de kendi adima cok tesekkur ediyorum.



Ben de cocuklarimiza, cikolatali bir pasta hazirladim. O kadar guzel bir pasta oldu ki, sahneye cikip oynamakta nazlanan benim minik kizim Merve bile, pastayi gorunce oynamaya karar verdi. Bazi anneler, cocuklarini yine benim gibi pasta ile tesvik ettiler (yada santaj yaptilar:)).



Pastayi yapmak uc gunumu aldi. Ilk gun pandispanyasini pastaci Burcu'nun cikolatali pandispanya tarifine gore yaptim. ilk defa yapiyordum ama Burcu'ya guvenim o kadar fazla idi ki, hic tatmadan yapip, goturdum.
Ben uc tane pandispanyayi ayri ayri pisirdim. Olcum 33x48 cm idi. Yani biraz buyuuukcee bir pasta oldu. . O gun 140 tane tabak goturmustum ve yalnizca 20-30 tane kaldi. Yani demek ki en az 100 kisi yedi.




Ikinci gun ara kremasini hazirladim. 6 tane muzu mikserde iyice cirpip, pure yaptim ve 250 gr hazir kremayla karistirdim. Buyukce bir levye ile once pandispanyalarin ustlerini duzelttim. Sonra ara katlari sulandirilmis portakal receli ile bir guzel islattim. Uzerine de kremayi surdum. En ust kati da ortup, tekrar portakal recelli sudan booolcaa surdum.

Dis kaplamasi icin beyaz cikolatali ganaj kullandim. Yani 200 gram beyaz cikolatayi benmari usulu erittim (kesinlikle kaynatmadim). Beyaz cikolata erir erimez, bunu 200 gram cig krema (hazir krema, Amerika'da iseniz whipped cream), ve 3 kasik dondurucu krema (frosting) ile karistirdim. Pastanin tum disini bununla kapladim. Pastanin alt dis kisimlarini pembe susleme sekeriyle kapladim.

Ucuncu gun misafirlerim vardi. Butun gun misafir hazirliklari ile ugrastim ve aksam misafirler gittikten sonra saat gece 2'ye dek suslemeleri yaptim. Suslemeler icin Wilton'un candy melts denilen sekerlemelerini kullandim. Her rengi var, cok guzel eriyor, cikolata gibi tadi var ve kagit uzerinde cok guzel kalibi cikiyor.

Turkiye haritasi icin, once resmi parsomen kagida tersten cizdim. Bir firca ile icini eritilmis kirmizi sekerleme ile boyadim. Ayni sekilde ay ve yildizi, erimis beyaz cikolata ile doldurdum. Yapraklar icin, zavalli kamelyami biraz aglattim. Onun yapraklari uzerine erimis beyaz cikolata ve kirmizi sekeri kullandim. Buzdolabinda donmalarini bekledikten sonra parsomen kagidi veya yapraklari cikarip, pastanin uzerine yerlestirdim.

Ve sonuc, cok yoruldum. Ama ertesi gun, okul mudurunun sahneye tasidigi pastaya cocuklarin attigi cigliklari duyunca, onlarin heyecanini gorunce yorgunlugumdan eser kalmadi. Canlarima helal, hos olsun. Allah hepsinin bize buyuk basarilarini, insanliga hayirlarini gostersin.

Iste, gurbet koselerinden birinde, gurbetci cocuklar ve gurbetci aileler arasinda, bir 23 Nisan'da bu sekilde kutlandi.







Fotograflarin buyuk halleri icin lutfen uzerlerine tiklayiniz.

26 yorum:

Bir Derin Masalı dedi ki...

Tuba2cığım harika bir iş çıkarmışsın. Bugüne kadar seni en gururlandıran pastan bu olmuştur herhalde...Ellerine sağlık...

Zeynep B. dedi ki...

ne büyük emek ! tebrik ederim.

munevver dedi ki...

Tuba,merhaba!Birkaç gündür İstanbulda değildim.Eve dönünce sayfana bakabildim.Ne güzel şeyler yapmışsın.Soğanlı yumurtayı ben de yayımlamak istiyordum.Sen çok güzel anlatmışsın.Bu sınav,hepimiz için geçerli değil mi?Hayatımızın her evresinde.

23 Nisan kutlaması için yaptığın pasta da çok güzel olmuş.Eline sağlık.Çocuklar nasıl mutlu olmuşlardır kim bilir?

Gelecek yıl, büyük oğlum yurt dışını düşünüyor.Burslu olarak ve tercihleri var elbette.Malzeme Bilimi ve Mühendisliği ile tasarım okuyor.Onunla görüşeyim,sana soracaklarım var.Çok yararlı bir iş yapmışın.Teşekkürler.
Sevgiyle,Nane Limon

Cafe Gusto dedi ki...

Merhaba Tuba
Ellerine sağlık pastan harika görünüyor.Bunca işinin arasında beni de farketmişsin teşekkür ederim.Sözünü dinledim herkese yorum yazıyorum.Eğer bir eğlenceyse bu blog dünyası ben de bu eğlencede varım...
Kendine iyi bak...

Adsız dedi ki...

Sevgili Tuba,
Yazını okurken çok duygulandım. Orada yaşayan Türklerle de gurur duydum. Nerede yaşarsak yaşayalım kültürümüze sahip çıkmalıyız.

Pastan ise muhteşem olmuş. Çok emek vermişsin ama değmiş. Görüntüsü çok güzel ve anlamlı. Pastanda oradaki kulamalarda beni çok gururlandırdı.

Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Sevgili Tuba'cığım,
Öncelikle çocuklarına kendi kültürünü aşılayıp onları bilgilendirdiğin için gönülden teşekkürler sana canım..

Etkinliğiniz çok güzel olmuş,çocuklarını kutluyorum geçde olsa..

Pastayı ne kadar güzel yapmışsın tam gününe yakışır bir şekilde.Canım inan çok duygulandım ben..Gurbette çok kaldığım için bu tür etkinlikler beni her zaman mutluluktan duygulandırır.Yanaklarından öpüyorum sevgiyle canım.
Tekrar elleribe ve gönlüne sağlık.

Harika bir hafta diliyorum.Sevgiyle kalın.

Gül/d.tadı

GANNE dedi ki...

Tubacım ellerine sağlık ya süper bir pasta olmuş. Süslemene bayıldım. Bu özel güne yakışan daha güzel bir pasta olamaz herhalde. Sevgiler...

Özlem dedi ki...

Tuba' cığım görüntü o kadar güzel ki. İşte sözün bittiği yerlerden biri. Ellerine sağlık canım.

kamiş dedi ki...

Sen çok yaşa Tuba! :)Başka bişey demicem.

Adsız dedi ki...

Merhaba Tuba,
Böyle güzel bir pastaya ne denilebilir ki?ellerine ve emeğine sağlık.
Her türlü övgüyü hak edecek güzellikte bir pasta ortaya çıkarmışsın.Seni tebrik ederim.
Çok zahmetli ama sonucunda gurur duyulacak bir esere imza atmışsın.

serinmavi dedi ki...

Canımm, ellerine emeğine sağlık,yorulmuşsun ama emeğine değmiş...

selam ve sevgiler...

Adsız dedi ki...

uzun süre gözlerimi alamadım pastandan.ne kadar harika olmuş.süpersin..ellerine sağlık..bayramı ne güzel kutlamıssınız..selamlar.

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Tuba'cığım,
Harika bir fikir.Kendi kültürümüzü çocuklara aktarabilmek için göstermiş olduğunuz çabadan dolayı yürekten tebrik ediyorum. Pasta da çok güzel olmuş. Özellikle Türkiye haritası ve ay yıldız çok muntazam durmuş ve yakışmış. Ellerine sağlık. Sevgiler,

Adsız dedi ki...

sevgili Tuba,
23 nisan kutlamaniz cok guzel gecmis.Pasta desen masallah dedirten cinsten.
Cocuklarin resimlerini buyutup baktim cok sekerler (kenardan fotograf cekmeye calisan anne ve babalari gorunce kendi halim aklima geldi) cocuklar dugulandirdilar beni.Hangisi senin kizin merve merak ettim.Benimde en kucuk kizimin adi da Merve de o acidan;)
Emegi gecen herkesi kutluyorum.
umran(evdemisiniz)

Adsız dedi ki...

çok duygulandım çok özel olmuş gururlandım
bir pasta bile bir güne ne büyük anlam katıyor

Adsız dedi ki...

Merhaba Tuba, çok güzel olmuş pastan ellerine sağlık. Orada kültürümüzü yaşatmak için verdiğiniz çaba içinde kutlarım.
Sevgiler.

Selen dedi ki...

Tubacığım merhaba,
Ellerine sağlık, emeklerine değmiş fazlasıyla. Yemeye kıyılmaz bir pasta olmuş.
Sevgiler

Minik Kus dedi ki...

Tuba Ablacim (umarim abla dedigim icin kizmazsin), ellerine kollarina saglik. Super bir pasta olmus. Cok ugrastirmis ama sonucta o mutluluga degmis. Ordaki cocuklar cok sansli senin gibi bir teyzeleri oldugu icin. Sevgiler...

LaMa dedi ki...

SOyleyecek soz bulamiyorum!
Emegine, dusuncene saglik, pasta enfes olmus!!!

Aybike Ceylan dedi ki...

Tuba'cigim,
Hem pastan ve hem de pastanin yapilis amaci tek kelime ile harika. Ellerine saglik, vallhi yukundum, keske bizde olabilseydik o anlamli ginde.
Sevgilerimi gonderiyoum, sana ve tum ailene.

Tuba dedi ki...

Nasilda bildin? Gercekten oyle oldu Hande'cigim.

Tesekkur ediyorum Zeynep'cigim. Emegin taktir edilmesi de cok guzel bir duygu.

Munevver'cigim, oyle ne sinavlardan gectik? Insallah o sinavlar bitmistir. Sorularin icin her zaman yardima hazirim. Bana e-mail de gonderebilirsin rahatlikla. Pasta icin de tesekkur ediyorum. sevgilerimle,

Ne demek Serpil'cigim. Aramiza hosgeldin. Hic birimizin blog isinden bir cikari yok. O yuzden cekinmeden herkese yaz. Vaktin oldukca ziyaret et, kendini tanit, (abla tavsiyeleri iste:)) Hepimiz birbirimizden az cok bir seyler ogreniyoruz. sevgilerimle,

Tesekkur ediyorum Isil'cigim. Elimizden geleni yapmaya calisiyoruz iste:))

Sevgili Gul, canim benim, sagolasin. Sen de yurt disinda yasadigin icin, bizim ruh halimizden de iyi anlarsin:)) sevgilerimle,

Ganne, Ozlem, Kamile, cok cok tesekkur ediyorum. Emek verdim ama yorgunluguma da degdi dogrusu. Taktir edilmek de cok guzel bir duygu. Sagolun, varolun.

Cok tesekkur ediyorum Muhterem.

Oya'cigim cok sagolasin. sevgilerimle,

Valla sevgili Suheyla, elimizden geleni hep beraber yaptik. Cocuklara bu guzel gunu coskulu yasatmak icin. Gercekten cok gurur duydugumuz bir gun oldu.

Tesekkur ediyorum Burcin'cigim.

Umran'cigim, Cocuklarin icinde en minik olani benimkisi:)) Sinifin da en kucugu. Hani su kaslarini catip, heyecanla pastayi yemegi bekleyen (gerci hepsi oyle ya:)). Demek senin kizinin ismi de Merve. Hayat'in kzinin adi da Merve biliyorsun degil mi? Sevgilerimle,

Kesinlikle haklisin Aynur. Hele de su siralar...

Tesekkur ediyorum Lale'cigim, benden de sevgilerle,

Tesekkurler Selen'cigim. Ama biz yedik, hele de cocuklar:)) Bir dilim kalmadigi gibi, yiyemeyenler bile vardi:)) sevgilerle,

Canim, nasil rahat ediyorsan oyle soyle. Abla desen de demesen de benim icin hic farketmez:)). Cocuklarimiz cok guzel gosteri yaptilar, butun bir sene hazirlandilar. O pastayi coktan haketmislerdi. Hele de o heyecanlarini gormeye degerdi:)).

Lama'cigim, tesekkur ediyorum.

Sevgili Aybike, keske sizler de orada bu tip aktiviteleri gerceklestirebilecek kadar cok ve birlik/beraberlik icinde olabilseniz. San Diego'da da aslinda cok uzun zaman aldi ama sonunda basi ceken bir gurup insanla simdilerde cok guzel seyler yapabiliyoruz. Ne diyeyim, darisi basiniza arkadasim:)). Benden de kucak dolusu sevgiler, cocuklari opuyorum.

Sanem dedi ki...

Burda hic boyle bir kutlama olmadi, cok imrendim. Hic bir aile cikip da, bugun icin bisiler yapalim demedi, dediyse de ben gormedim, demek ki cok sesli olmamis. Boyle nitelikli olmasi ayri hos olmus, senin de katkilarin yadsinamaz, ellerine, gonlune, ve beynine saglik Tuba.
S.

Nukhet dedi ki...

Tubacim Ne guzel olmus, ne kadar anlamli bir gun icin yapmissin bu pastayi elerne , aklina saglik canim. Sevgiler

Pembelinin Mutfağı dedi ki...

Sevgili Tuba, pasta muhtesem olmus, ozellikle turk bayragina bayildim. Emegine saglik.

Hülya dedi ki...

Akıllı kadının pratik çözümleri.Çok beğendim harita transferini.Eline emeğine sağlık Tuba'cığım;)Kızını bilemedim ama hangisiydi;)Var mı resimde?

Tuba dedi ki...

Sevgili Sanem, Nukhet, Nazife, Hulya, cok cok tesekkurler.. Hulya'cigim kizim fotografta, en minik olani:))