13 Mart 2007

Dul Avrat Corbasi (Adana) ve Salgam Dolmasi (Erzurum)


Her aksam, isten geldikten sonra Turk cayimi yapip, saatlerimi Turk dizi filmlerini seyrederek gecirmek beni cok dinlendiriyor. O yuzden cogu zaman, gittikce babama daha cok benzemeye basladigimi dusunuyorum. Yas ilerleyince (malum artik 40'larada girdik!) insan kendine ayiracagi zamanlari artirmak mi istiyor ne. Babam olsa "kafalar yorgun" deyip cikardi isin icinden!.

Annemle telefonda konustugumda benim seyrettigim cogu filmlerden haberinin bile olmadigini ogreniyorum. Belki ben de Turkiye'de olsaydim bu kadar film seyretmezdim. Ama Uskudar'dan kalkan vapurlari gorurum, Bogaz koprusunden bir kare yakalarim diye gozumu ayirmadan seyrediyorum iste. Arada arkadaslarim sitem ediyor, onlara zaman ayirmadigim icin. Ben de onlari bize cagiriyorum. Televizyonun ilk yayina gectigi zamanlarda insanlarin toplanip televizyon seyretmeleri gibi, bazen biz de hep beraber Turk dizilerini seyrediyoruz:)).

Artik televizyon dizileri de daha fazla bilgi verici olmaya basladi! Ozellikle de "Beyaz Gelincik". Neredeyse, her bolumunde bir yemek isminden bahsediliyor. Eeee yemek konusunda kulaklari acik biri olarak! tabii bu tarifleri kacirmam imkansizdi. Dul Avrat corbasi da bir kac bolum oncesi verilmisti. Adana'ya ait bir corba ve icerigi oldukca zengin. Dul Avrat deyince, benim aklima savas sonrasi dul kalmis kadinlar geldi. Kimbilir o yokluk Turkiye'sinde, ne sikintilar icinde, evlerinde, ellerinde ne varsa bulup bulusturdular, katip karistirdilar ve bu besleyici corbayi cocuklari icin yaptilar diye dusundum.
Filmde yaninda da mumbar dolmasi yapmaktan bahsediyorlardi. Coook aradim San Diego'larda mumbari, ama bulamadim. Artik yaza kismetse. Mumbar yerine ben de Erzurum'un meshur salgam dolmasini yaptim. Cok da guzel oldu. Tariflere corbalar ve etli yemekler kismindan ulasabilirsiniz.

25 yorum:

Adsız dedi ki...

Tubacım ellerine sağlık. Tariflerinin ikiside ilk defa duyduğum lezzetler. Farklı şeyler hep ilgimi çekmiştir. Enfes görünüyorlar. Bu dul avrat çorbası da aşurenin ortaya çıkışı gibi değilmi. O yokluk zamanlarda ne bulunursa koyulmuş ve hayatta kalmak adına yapılmış. Biz şimdiki nesil her konuda gerçekten çok şanlıyız. Ama işte kıymetini bilip ona görede kullanmamız gerekiyor değilmi arkadaşım. Gelecek zaman için çok hoş söylenilmeyen şu zamanlarda gelecekteki insanlık ve evlatlarımız için bize bahşedilen bu güzellikleri sarfetmemeliyiz diye düşünüyorum. Nereden nerelere geldim bak.. :) Ben konuyu daha fazla dağıtmadan kaçtım.
Sevgiler.....

Hülya dedi ki...

Bu çorbayı duymuşluğum var ama hiç denemedim.Gerçekten sen oralarda bu gurbet durumu yüzünden bizden daha sahipsin köklerine.Film dizi merakına gelince,ben de her evden uzaklaştığımda çok yaşadım bu duyguları.Seni anlayabiliyorum...
Sevgilerimle taze halacık...

Yemekbahane dedi ki...

Tuba merhaba,
Ne kadar içten yazıyorsun yazılarını.Özlemini hissetmemek mümkün değil.Zordur elbette herşeyden herkesten uzak olmak.
Çok güzel gözüküyor, resimler de harika ..Özellikle dolma çok ilginç.

Ellerine sağlık.
Müge

Aybike Ceylan dedi ki...

Tuba'cim, ne degisik seyler yapmissin. Salgamin suyunu duydum ama hic yememistim. Ellerine saglik, cok degidik ve guzel olmuslar.
Sevgiler
Gideceginiz gun kesinlesti mi?

Adsız dedi ki...

sevgili tuba..tarflerin çk güzel görünüyor..çorbayı deneyecegim hemen..diziye gelince..içinde istanbul geçen filmleri eskide yeni de olsa ben de severim..organize işlere bayılmıştım mesela..istanbul orada oyunculardan biri gibiydi..neyse canım yaza az kaldı..selamlar..

Adsız dedi ki...

selam
bayildim bu tarife ellerine sağlık harika olmus ...

"hala olmusum" yazisida çok hostu umarim hasretlik biter en kisa zamanda
sevgiler
aslı

www.yumurtasepeti.net

Adsız dedi ki...

Tuba'cım çok değişik hiç tatmadığım lezzetler, ellerine sağlık, kolaylıklar,sevgiler..

Adsız dedi ki...

Tuba'cığım,
Bende ilk kez görüyorum,sadece duymuşluğum vardı tatlım..Bahar'ımın yazdıklarına da katılıyorum ayrıca...
Gurbette olunca insan yolda yürürken ayağına takılıp sendeleten o taşı,toprağı bile arıyor tatlım..Kaldıki ülkesinde seyredilen kanallardan 1-2 tanesi ordada olunca ben bile senin gibi yapardım herhalde.))(ailesine çok bağlı kişilerde bu gibi durumlar oluyor tatlım..)

Tekrar ellerine ve yüreğine sağlık canım benimm..Sevgilerimle..Gül

munevver dedi ki...

Sevgili Tuba,iki yemeğine de baktım.Yöresel yemekleri çok seviyorum ben de.Çorba,baklagiller ve nane ile nefis olmuş.Şalgam dolmasını ise hiç yemedim.Tadını merak ettim şimdi.
Ellerine sağlık.
Nane Limon

Nilüfer dedi ki...

Sevgili Tuba, tariflerin ikisini de bilmiyordum, ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık canım,değişik ve güzel tarifler vermişsin yine...

40 lı yaşlarda gibi görünmüyorsun buradan hiç ? :)Şaşırdım okuyunca...


Bumbar dolması için bumbarı İstanbul'da hemde temizlenmiş olarak bulabilirsin.Ama İstanbul
'dan geçecekmi yolun acaba?

Selam ve sevgiler...

karin dedi ki...

Ben bu corbayi beyrutlu komsularimdan ogrendim ve "nunuk" corbasi diye yapiyorum, ve cok lezzetli oluyor. Her yagmur yagdiginda veya soguk oldugunda hemen yaparim. Birtek hamur yerine, kucuk shell shape makarna kullaniyorum. Adana'da dogumluyum ama istanbulda buyudum, onun icin bu corbayi hic duymadim.
Sizin yazilariniz cok hosuma gidiyor, annemlerde eve gelir gelmez turk kanallarini seyrediyorlar, onlar aklima geldi.
Bende los angelesda yasiyorum, ve istanbulu cok ozluyorum
selamlar, karin

Tuba dedi ki...

Eeee ne diyeyim Bahar'cim, "bizi izlemeye devam edin":))) sevgilerle,

Aslinda gurbetten daha ziyade, degisik bir yemek yapmaktan daha cok zevk aliyorum Hulya'cigim. Yeni bir yemek benim icin laboratuvarda yeni bir sey kesfetmek gibi:)) benden de sevgiler,

Cok tesekkurler Muge'cigim, ne guzel boyle yorumlar okumak, sevgilerle,

Kesinlesti gbi sayilir Aybike'cigim, Mentor'dan aliyoruz kismetse, son confirmasyonu bekliyorum, sevgilerle,

Suheyla'cigim, corbayi denersen bana da haber ver, kacirmayayim:)) Dogru yaza az kaldi insallah, sevgilerle,

Merhaba Asli, oncelikle ziyaretine cok tesekkur ediyorum, galiba ilk defa yorum birakiyorsun. Tarifimi ve yazimi begenmen beni cok mutlu etti, sevgilerle, yine bekliyorum.

Tesekkurler Ebru..

Biliyorum Gul'cugum, cok haklisin yazdiklarinda. Neyse ne yapalim biz de yaza az kaldi diye avunuyoruz iste:)) sevgilerimle hemso,

Tadi muhtesem Munevver'cigim. Aslinda ben de ilk defa yaptim ve esimin onune koydugumda "vaaav" filan gibi bir cevap beklerken soyledigi "annem bunu hep yapardi, aynen onunki gibi olmus" oldu. Tabii ben bu cevabi bayagi bir ovgu olarak aldim:)) Cunku kayinvalidem Erzurum'lu ve bu da onlarin en iyi bildikleri yemek. sevgilerimle,

Nilufer'cigim, zaten hep birbirimizden bir seyler ogrenmek icin buralarda degil miyiz? Heee bir de bogazimiza fazlasiyla duskun oldugumuz icin:))) sevgilerle,

Oyle olacak Oya'cigim. Gidecegim yer Istanbul zaten. Aslinda getirebilirsem biraz da donuste getirsem diyorum:)) Saka saka, havaalaninda ki kurt kopeklerine bayagi bir eglence olur herhalde:))
Sevgilerle,

Merhaba Karin, bloguma yorum birakmana cok memnun oldum. Demek komsuyuz? Ne kadar guzel. Yolunuz hic San Diego'ya dusuyor mu? Tanismak isterdim.
Yazilarimi begendigine cok memnun oldum. Aslinda ozel bir caba harcamiyorum, icimden geldigi gibi yaziyorum. Hepimizin ortak noktasi oldugu icin "memleket ozlemi", belki de o yuzden sana sicak gelmistir yazdiklarim. Sevgilerimle,

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

İkiside harika olmuş şalgam dolması ilk defa gördüm ellerine sağlık.
Sevgiler…

*Ra dedi ki...

Tubacığım, gözlerim yaşardı yazdıklarını okuyunca. Bak ben mumbar bulabileceğim halde yapmak alıma dahi gelmiyor. Gurbet demek ki herşeyi özletiyor canım.
Sana minik bir süpriz yaptım sitemde. Öpüyorum.
Sevgilerimle...

Hesna dedi ki...

Tuba yemeklerin her ikiside değişik olmuş. Özellikle Şalgam dolmasını çok merak ettim doğrusu. Eline sağlık.

Hesna

Bocuruk dedi ki...

Tubacım,
Biz de geçen hafta şalgamın çorbasını yemiştik. Ellerine sağlık canım :)
Sevgilerimle...

limoncicegi dedi ki...

Aaaa Tuba bende beyaz gelincik syrediyorum.. Aslinda ben dizi saatinde takima soz verdigim icin her pazartesi evde olmuyorum ama youtube sagolsun.. ikinci gun izliyorum... Hem bizim oralar, hem yemekler, hem goruntu.. evime gidip geliyorum..bu bolumde cilek yediler ve ben bu haftasonu gitmeye karar verdim :)) bahar gelmis geciyor diye.. o diziyi sevmene cok sevindim. Dul avrat corbasinin tadi nasil ? besleyici olmasinin yaninda ? salgam dolmasi yerine acili salgam... ahhhh

sevdamavisi dedi ki...

Tubacığım,
ne ilginç tariflerle buluşturmuşsun bizleri. Ellerine sağlık. Özellikle şalgam dolmasını hiç duymamıştım daha önce. Değişik kültürlerle tanışmak hoş oluyor. sevgiler

hayat dedi ki...

Tubacığım, hiç bilmediğim tarifler ama iki tarifde çok lezzetli görünüyor.Ellerine sağlık.

Vatana yolculuk varmış.ne güzel inşallah sevdiklerinle çok güzel vakitler geçirir tatili doya doya yaşarsın yolun buralara düşerse beklediğimi unutma ablacım.

Sevgilerimle..

ev perisi;) dedi ki...

Sofranızdan bereket, gönlünüzden muhabbet, evinizden huzur eksik olmasın...
Muhabbetle...

NiNo dedi ki...

super goruntu yemekte sunumda bir sanattir sen bunu basarmissin canim tebrikler ellerinesaglik sevgiler

Tuba dedi ki...

Tesekkurler Perihan'cigim...

Rabia'cigim, uzulme yaaa, herhalde Turkiye'de yasasam benim de bin yilda aklima gelmez mumbar bulmak da, yemek de:)) Galiba benimkisi biraz da merak, yemek isteginden ziyade. Cok sevgilerimle,

Cok guzel oluyor Hesna'cigim, tavsiye ederim.

Bak ben de onu duymamistim Elvan'cigim.

Limon cicegi, bu ikinci seneleri, kacirmadan her bolumunu izliyorum:)) Mustafa'ya yazik oldu ama nedense hep film bitmeden cikip gelecekmis gibi geliyor. Dul avrat corbasi, tek kelimeyle super.Kesinlikle tavsiye ediyorum, sevgiler,

Tesekkurler Sevda'cigim, sizler icin degisik bir tarif olmasina ben de cok sevindim. sevgilerle,

Hayat'cigim, daha cok var. Temmuz'da insallah. Keske olsa oyle bir imkanda gorusebilsek. cok sevgilerle,

Ne guzel dualar Sukran'cigim, cok tesekkurler, sizlere de insallah,

tesekkurler Nihan'cigim, guzel yorumlarin icin, sevgilerle,

Burcu dedi ki...

Tuba, dizi seyredip bu tarifleri cikarmak da baska bir marifet. Ben de onca dizi seyrediyorum, daha bir tarif cikarmisligim yok. Sen nerden seyrediyorsun bilmiyorum ama benim takip ettigim uc dizi var 1001 gece, avrupa yakasi ve yabanci damat, hepsini youtube.com'dan seyrediyorum. Yuklemene falan gerek kalmiyor, cok rahat.

Tariflerine gelince, "dul avrat"in adina bayildim; nerden geldigini de merak ettim. Hamur yapilmasi gerektigini gorunce biraz uzulmustum--hamur yapmak nedense cok is gibi geliyor bana--ama lazanya secenegini gorunce bayildim. Kesin deneyecegim corbani. Ellerine saglik!

Tuba dedi ki...

Merhaba Sevgili Burcu, oncelikle sayfama hosgeldin ve mesaj biraktigin icin de cok tesekkurler.

Biz de Turk tv var, yani DFH. Ve ben her aksam neredeyse butun filmleri seyrediyorum. Gecen gun soyle bir dusundum de, 1001 gece, sila, hatirla sevgili, beyaz gelincik, iki aile, yaprak dokumu, sohret, tutsak, ihlamurlar altinda, yabanci damat, avrupa yakasi, hirsiz-polis, hemen aklima gelenler:)) Ve yeni baslayan Ayrilik dizisi, muhtesem bir film, mutlaka tavsiye ediyorum.

Genelde hem tv seyrederim, hem yemek hazirlarim, hem de blogumu yenilerim. Ayaklarimi uzatip tv seyrettigimi pek hatirlamam:)) Zaten baska turlusu de olamazdi:)). Neyse bu kadar reklam yeter:))

Dul-Avrat corbasinin tarihini cok bilmiyorum, Adana'ya ait oldugunu biliyorum ve benim tahminim de savas sonrasi icat edilmis bir corba. Guzel yorumuna cok tesekkur ediyorum ve yine bekliyorum, cok cok sevgilerle,