30 Ekim 2006

CADILAR BAYRAMINI KUTLUYORUZ
2000 yil once simdi ki Irlanda, Ingiltere ve Kuzey Fransa topraklarinda Keltler yasarlarmis ve onlar icin yeni yil 1.Kasim'da baslarmis. Bu gun yazin ve hasat sezonunun bittigi ve insanlarin en cok obur dunyaya goctugu soguk kis gecelerinin baslangiciymis. Keltler, 31 Ekim gecesi (yeni yildan onceki gece) ruhlarin geri gelerek tekrar yasam kazanacaklari beden aradiklarina inanirlamis. Bu sebeple evlerindeki isiklari sondurup, sessiz, karanlik bir hale burunurlermis. Daha sonra en cirkin kostumleri giyerek, hortlak, cadi kiliklarina girerek, ortaliklarda dolasir, atesler yakarlarmis, -ve bu sekilde ruhlari kacirmayi amaclarlarmis. Bu kutlamalarin oldugu geceye Samhain denilirmis.



Daha sonra Romalilar Keltlerin bu geleneklerini devam ettirmisler. 800 yillarinda hristiyanlik Keltlerin topraklarina da yayilmis. Papa Boniface IV, 1 Kasim'i Azizler Gunu (All-Hallows-Eve) olarak ilan etmis. Daha sonra ki yillarda bu 2 Kasim'a kaydirilmis. Gunumuzde ki Halloween kelimeside iste buradan All-hallows, All-hallowmass, All-hallows Eve kelimelerinden gelmektedir.


Halloween'in Amerika'ya gelisi ise, 1840'larda, kitlik nedeniyle Amerika'ya gocen Irlandalilar ile olmustur.Yani aslinda, asil kutlanilan, bundan yuzyillar once Irlandalilarin inandiklari bir mitolojiden baska bir sey degil. Gunumuzde ise bu gun, magazalarin kostum, seker ve aksesuar satmak icin ticari bir amac haline getirdikleri gun olmustur.Bu gunde, cocuklar ellerine kova, torba, bakrac ne bulurlarsa alir, kostumlerini giyer ve kapi kapi dolasarak seker toplarlar. Insanlar ise evlerini suslerler -resimlerde goruldugu gibi.

Yine bu hafta hemen her tarafta kostum yarismalari duzenlenir (kostum satislari artsin diye herhalde).

3 yorum:

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

Tubacim yeni blogun hayirli olsun, ben cok sevdim...
Ozlem

Tuba dedi ki...

Tesekkurler Ozlemcim.