18 Kasım 2009

Kitaplarim ve Yumurtali, Etli Gozleme (Burrito)


Bir pazar sabahi kahvaltisi icin cok guzel ve degisik bir alternatif de yumurtali, etli gozleme (burrito). Isterseniz, parca et yerine, tavuk da kullanabilirsiniz. Tarife buradaki linkten ulasabilirsiniz.


Gecen sure icinde yukaridaki kitaplari okudum. Ne mutlu bana ki hala kitap okumaktan buyuk zevk alabiliyorum. Hala tipki cocuklugumdaki gibi, okudugum kitaplarla cok farkli alemlere gidebiliyorum. Is yerinde oglen tatilinde, hala kitabimi aldigim gibi, denizin uzerindeki kafeye gidip, denizin kokusu ve martilarin cigliklari arasinda, tamamen yabanci dunyalara dalabiliyorum, bu dunyanin degistiremeyecegim butun sorunlarini unutarak...
Gelelim yukarida okudugum kitaplara. Ayse Kulin'in daha once okudugum bir kac kitabini cok sevmeme ragmen, Veda ve Umut kitaplarini begenmedim. Buyuk buyuk dedesinden baslayarak, kendi gecmisini, teyzelerini, annesini anlatiyor. Hepsine saygi duymakla beraber, Ayse Kulin'in yazim tarzi beni rahatsiz etti. Istanbul'da burjuva tarzi bir ailesini ovguyle anlatirken, buyuk dedesi sarayda calistigi icin gurur duyarken, teyzeleri, piyanomu yoksa keman mi calsinlar diye tartismalarin icine girerken, acaba Anadolu'nun bir yerlerinde de insanlarin hastalarina doktor bulamadiklari icin sevdiklerinin goz gore gore olume gidisine seyirci kalmak zorunda kaldiklarini biliyormu? Istanbul'da bir koskte, savas sartlari geregi, evlerindeki hizmetcileri gondermek zorunda kalan ve buna cok uzulen fertler, acaba Anadoluda bazi insanlarin ayaklarina giyecek ayakkabi bile bulamadiklarini biliyorlar mi?
Oldum olasi, burjuva tarzi yasam ve birde bundan gurur duyulmasi beni rahatsiz etmistir. Bu sanirim Arap kulturunden bizede gecmis. Belkide o yuzden, bu iki kitap beni cok rahatsiz etti.
Kiralik Adam kitabini cok merak ediyordum. Cunku neredeyse butun kose yazarlari bu kitap hakkinda olumlu bir seyler yazdilar. Dolayisiyla kitap da epeyi bir basim yapti. Ama dogrusu hic begenmedim. Evet surukleyici bir kitap. Ama kitabi bitirince, "bu kitap bana ne anlatti, ne ogrendim" sorularina cevap bulamadim. Hani yazar, bir cinsel terapi uzmani olsa ve binlerce hastayi tedavi etse ve sonuclarini da daha genis bir capta ortaya koysa, anlayacagim. Ama oyle bir sey yok. Biraz ondan, biraz bundan kitap bitmis. Sonundada yazar, kadini oldurdu. Tam Turk filmi gibi bir bitis olmus.
Masumiyet Muzesini bir haftada bitirdim. 500 yuz sayfalik bir kitap. Yazari Orhan Pamuk dedigimde, bir arkadasim onun kitabini ancak 2 senede okuyabildigini soyledi:). Her ne kadar Orhan Pamuk icin olumsuz bir suru seyler soylensede, Orhan Pamuk'un yazilarini cok seviyorum. 500 sayfa boyunca, bir erkegin bir kadina duydugu umutsuz, (genellikle) karsiliksiz olan aski anlatip durdu. En kucuk bir detayi atlamadan. Seneler once okudugum, Balzac'in Vadideki Zambak kitabini hatirlatti bana aslinda. Bence okunmaya deger.
Nuveyre'de Ayse Kulin'in Veda ve Umut kitaplarina cok cok benzeyen bir kitap. Yazar, sarayda nazir olarak calisan buyuk dedesini, onun soylulugunu, soylu gecmisini anlatmis. Daha mutevazi bir dille yazilmis olsaydi eminim cok severdim. Ustelik yazarin kitap icinde cerkez kadinlariyla ilgili yaptigi bazi genellemelerin hic bir dayanagi da yok.
Balatli Maria cok severek okudugum, cok begendigim bir kitapdi. Yazari tebrik ediyorum. Binlerce yil onceki Istanbul'u okumak, Maria'nin hikayesini dinlemek ve Eyup'deki o kiliseyi ogrenmek buyuk zevkti.
3000 yillik hayattan Gercek Yasam Oykuleri..iddiali bir baslik ama kitabin o kadar iddiali oldugunu dusunmuyorum.
Coelho'nun Portobello Cadisi, bazi yerleri cok sikici olmakla beraber, yine degisik bir anlatim tarzi. Kendini bulmaya calisan bir kadinin baskalarinin agzindan anlatilmis romani. Simyaci kadar olmasada, yine surukleyici.
Simdilik bu kadar, baska kitaplarda bulusmak uzere :).




14 yorum:

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

tUBAcığım bende şu 6 günlük nekahat devremde kitaplarıma dalmış durumdayım..DEDİĞİN GİBİ insanı alemden alemlere sürüklüyor beyin jimnastiği yaptırıyor satırlar.....
Lakin ''fikrini'' asla eleştirmek adına söylemiyorum !!!!
ne olursa olsun önyargıyla ''okumaya şiddetle ''karşıyım. sonuçta yaşanmışlık herkesin kendi çerçevesinde kalıyor, ayşe kulinde keni çerçeve içini anlatıyor, bunu hep yapıyor aslında !
Kısacası eleştirmeden anlamaya çalışmaktan yanayım ''BUNU '' belirtmek istiyorum.
Hayatları dünyaya gelirken seçememiyoruz ki...
her haliyle yaşıyoruz anları-günleri-yılları...
Ben o yıllara ait her çerçeveyi çok seviyorum,
Acısıyla, tatlısıyla..

SEVGİLER BOL PAYLAŞIMLAR KEYİFLE OKUMALAR CANIM..

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

:)))
tabiikide etli gözlemeyede haksızlık yapmayalım :)))
afiyetle elelrine sağlık tubacığım.

müjde dedi ki...

Buritos harika görünüyor.Resmen canım çekti.:((

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

iyi bayramlar sevgili arkadaşım..
afiyetle..
sevgiler güzellikler dilerim.

nuray dedi ki...

Yine ayşe kulin okumak gibi bir hata yaptım. Aslında tabii, böyle söylemek yazara haksızlık oluyor da çok kitap okuyan bir arkadaşın dolduruşuna gelerek (ve 'Köprü' isimli güzelim öyküyü bu kadar kötü kaleme almış bir yazarı bir daha okumamak konusunda kararlı iken) umut adlı kitabını okudum. nedir bu yaa... biyografi mi, roman mı, sanki ailesinden birkaç kişinin günlüklerinden parça parça bölümler almış, biraraya getirmiş gibi. Bu yazar gerçekten de oturup herşeyi araştırıp kendisi bu kurguyu yapmış ve yazmış ise sadece emeği ve cesareti için saygı duyarım, edebiyat adına beklentiniz yoksa okursunuz... Ya da Hakkı Devrim'in dediği gibi konaklarla ilgilenirseniz....

Adsız dedi ki...

Kurban bayramin kutlu olsun canim, daha nice bayramlar görmen dilegiyle...

ozlemhan dedi ki...

Canım benim geçmiş bayramın kutlu olsun daha nice güzel bayramlara

durutarifler dedi ki...

Geçmiş bayramın kutlu olsun. Her gün bayram tadında olsun.
Sevgiler
Bu arada bende Orhan Pamuk okuyamayanlardanım. Ayşe Kulin'in on romanı Türkan çok güzzel, şiddetle tavsiye ederim.

Tijen dedi ki...

Çoook teşekkürler bayram mesajın için Tuba'cığım. Benimki evde çalışarak, sessiz geçti. Dilerim siz oralarda hissedebilmişsinizdir...

Bocuruk dedi ki...

Tubacım,
Ben de senin geçmiş bayramını kutluyor, nice bayramlara sağlıkla ve mutlulukla erişmeni diliyorum. Kiralık Adam kitabı konusunda tam da senin gibi düşünüyorum. Kendime de kızdım. Köşe yazarları bazı kitapları özellikle destekliyorlar iyi olması gerekmiyor. Bunu daha iyi anladım. Neyse bir daha seçimlerimizde daha dikkatli oluruz. Seni ve güzel kızlarını öpüyorum:)
Sevgilerimle...

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

tubacığım uzun zamandır sesini duyamadık !
her şey iyidir umarım..
sevgiler güzellikler canım.
( noel sokaklarını benim için yayınlarmısın :)))
ışıl ışıl sokaklar, mekanlar, merkezler başlamış hazırlığa :))))
sevgiler canım..

deryaligunler.forumlari dedi ki...

blogunuzu tanıtıp bizimle paylaşımda bulunmak isterseniz beklerim
http://deryaligunler.forumlari.net

Adsız dedi ki...

Ben de Orhan Pamuk kitaplarini severek okuyorum,benim de favorim"Benim adim Kirmizi", Masumiyet müzesini de cok kisa sürede bitirmistim.Ama sürükleyici olmayan kitaplari da var.Hic begenilmese de ben Elif Safak in yazdigi Baba ve Pic romanini da begenerek okumustum.Bir de Zülfü Livaneli nin Sevdalim Hayat adli kendi hayat hikayesini anlattigi romanini da begendim.Murathan Mungan dan "kadindan kentler" de güzeldi.Yaz yaz bitmiyor ama bizi vatanimizdan ayri olsak ta, okuduklarimiz tekrar yasadigimiz yerlere geri götürüyor galiba.Aslinda hic bir sey biraktigimiz gibi kalmamis olsa da.Sevgiler TUBA

Damak Tadı dedi ki...

Canım bende sizlerin geçmiş K.Bayramınızı kutlayıp öpüyorum sizleri..Tüm güzellikler sizlerle olsun..Kocaman sevgilerimi gönderiyorum..