2 Ekim 2009

ANALI KIZLI (NERMIN'de AKSAM YEMEGI)

Yillar once bir film seyretmistim. (Ne yazik ki filmin adini hatirlayamiyorum.).
Film konusu itibariyle beni cok etkilemisti. Hic evlenmemis iki kizkardes, bir gun kapilarini calan bir kadini eve alirlar. O kadina verebilecekleri pek bir seyleri yoktur. Kadin, evin temizligi ve yemek yapma karsiliginda, o iki yasli kizkardesin yaninda kalir. Iki yasli kizkardesin en buyuk amaclari Tanriya ibadet etmek ve cennete gitmektir.
Iki kizkardes yemeklerini yapan ve hizmetlerini goren, Paris'den gelmis bu kadinla ilgili hic bir sey bilmemektedir. Kadin o kadar guzel yemek yapmaktadir ki, bir gun onu kaybedecekleri korkusu icindedirler. Kadin ise surekli piyango bileti almakta (o zamanlar piyango biletine ne deniyordu hatirlamiyorum) ve kendisine para cikacagi ve cikan para ile de Paris'e gidecegi hayaliyle yasamaktadir.

Bir gun kadina gercekten para cikar ve kadin dusunur, tasinir. Sanilanin aksine Paris'e gitmez. O gune kadar hic kimsenin hayatinda gormedigi guzellikte yemekler yapar ve muhtesem bir masa hazirlar. Bu sofraya da koydeki tanidigi herkesi davet eder. Yemek yapmaktan helak olmustur, ama yemeklerin hic birini yemez bile. Insanlar merak icindedirler. Kadin herkese kendi hikayesini anlatir. 1789 Fransa ihtilali oncesinde, Paris'in en unlu ascisidir. Ihtilal sirasinda kocasi ve cocuklari oldurulur. O da kacar ve canini zor kurtarir. Sonra da bu iki kizkardesin yanina siginir. Iki kizkardesin yaninda bir sekilde huzur bulmustur. Geriye Paris'e donmesi icin hic bir nedeni yoktur, yalnizca acilarini hatirlayacaktir. Hayatlarinda en buyuk gayeleri Tanriya ibadet etmek olan bu iki kizkardes ise, bu kadina su aciklamayi yaparlar: Bu dunyada herkesin bir gorevi vardir. Tanri herkesi bir amac icin yaratmistir. Senin de gorevin guzel yemek yapmak ve bu yaptigin guzel yemeklerle cennete gideceksin.


Uzun lafin kisasi, ne kadar yemek tarifi ogrenirsek ogrenelim, yine de yemek yapmak icin bir yetenek de gerekiyor. Artik yemek yaparken icine sevgimizi mi katiyoruz, yoksa annelerimizden aldigimiz bir yetenek mi bilmem. Ama bazi insanlarin cok guzel yemek yaptiklari bir gercek.

Nermin, hayatimda gordugum en guzel yemek yapan ve de genis yemek bilgisi olan bir arkadasim..O bizi yemege cagirdigi zaman dogrusu, ne yapacagini heyecanla beklerim. O da bu huyumu bildigi icin, her seferinde genis yemek kulturu ile beni sasirtir. Hem dogu yemeklerini, hem de Izmir yemeklerini harika yapar. Sagolasin canim arkadasim...

Nermin'in menusu su sekildeydi:
Anali Kizli
Islim kebabi (Patlican kebabi)
Havuc borani (yogurtlu, zeytinyagli havuc salatasi)
Besamel soslu brokoli
Zeytinyagli pilaki
Pirinc pilavi
Pizza (ne yazikki fotografini cekemedim)
Tatli:
Kalbura basti
Bademli keskul (benim yaptigim)
Herkese guzel bir hafta sonu dilegiyle,

5 yorum:

Özlem dedi ki...

Ara vermeden okudum yazını ne güzel bir fimmiş...arkadaşının da eline sağlık,
sevgilerimle

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

ne haatlar ne hikayeler,
ne kaderler var şu yaşamın içinde... :((((

ama sizin gibi güzel , keifli akşamlar,
enfes türk yemekleride var iyiki..
afiyetler olsun tubacığım...
happy weekend :)

Esra dedi ki...

Merhaba, bahsettiginiz filmi ben de cok begenerek izlemistim. Ismi "Babette's Feast". Sevgiler...

http://www.imdb.com/title/tt0092603/plotsummary

Tuba dedi ki...

Supersin Esra. Cok tesekkurler paylasim icin.

Bocuruk dedi ki...

Tubacım,
Analı kızlıyı annem de çok güzel yapar ve ben bayılırım. Arkadaşın gerçekten usta işi bir sofra hazırlamış. Onun ellerine sağlık, sizlere de afiyet olsun.
Sevgilerimle...