10 Mayıs 2007

Patlicanli, peynirli borek, zeytinli ekmek, anneler gunu pastasi ve Julian

Bazen uzunca sure ofiste kaldigimda, bana afakanlar basiyor. Oyle zamanlarda disar islerinden birini icat ederek, kendimi ofis disina atiyorum. Gecen haftada havalarin isinmasiyla birlikte, bunalima girdigim gunlerimden birinde, bir is icin resmen sehir disina kactim. Country dedigimiz, virajli, tek seritli koy yollarinda yarim saatlik yolculuk yaptiktan sonra Julian'a vardim. Julian dag basinda, cok hos bir kasaba.


Yolda nasil olduysa onume cikan bes arabalik bir konvoyu uzunca bir sure takip etmek zorunda kaldim. Yollar virajli, kesinlikle gecilmez isareti var. O yuzden buyuk bir sabirla Vons market arabasinin pesinde ~30 km hizla uzunca bir sure herkes gibi ben de gitmek zorunda kaldim. Etrafta poliste yoktu!, yani insanlar sirf tehlikeli oldugunu dusundugu icin, kurallar oyle oldugu icin birbirlerini sollamadilar. Ilginc degil mi:))



Julian'in elmali, visneli, bir baska deyisle meyvali tartlari cok meshurdur. Is donusu, iyi bir cilekli-rhubarb (sozluge gore turkcesi ravent imis) tarti hakettigimi dusunerek, bol dondurma ve kahve esliginde tartimi yedim. Acik havadan midir, pastanin bereketi midir, dondurmanin bollugunda midir bilinmez, kendimi daha bir enerjik, calisma istegi ile dolu olarak tekrar yollara attim.


Yine bir suru guzel, sehirde rastlanamayacak manzaralar esliginde donus yolculugu yaptim. Eski Amerikan kovboy filmlerinde oldugunu sandigimiz bu posta kutulari gercekten varmis!

Insanlarin mektuplari bu kutularin icinde kaybolmaz mi diye dusunmeden edemedim dogrusu. Cunku annemlerin binasinda, merakli komsular olmasindan midir nedir, genelde ortada kalan mektuplar hep acilirdi:)). Burada ise yanyana belki 20 tane posta kutusu var ve kimse de sikayetci degil. Posta kutularinin kilidi de yok, isteyen gayet rahat acip mektuplari alabilir.



Otlayan inekleri, ata binen cocuklari, anneleri, babalari, kistan cikip baharin keyfini cikaran canlilari, tabiat anayi seyrederek bir is gununu de bitirmis oldum. Tabiat anaya bir kere daha hayran oldum. Daha uc sene once tamamen yanmis olan agaclar, cimenler, tekrar yesile donmustu. Tabiat ana biz insanogluna ihtiyacimiz olan enerjiyi vermenin yanisira, bir de surekli kendini yenilemekteydi.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Hafta sonu icin bir kac onerim var! Onerilerimden biri eger havalar guzelse, soooyle, kendinizi daglara, tepelere atip, tabiat ana ile basbasa kalip, enerji depolamaniz. Enerji depolamanin bir diger yolu da yemek yemek tabii. Onun icin onerilerimden biri Patlicanli ve peynirli borek. Eger daha once denemediyseniz, mutlaka tavsiye ediyorum. Tarifi hamur isleri kisminda.



Zeytinli ekmegi cok severim. Epeyi bir tarif denedikten sonra, en sonunda kendi damak zevkime gore bir tarif gelistirdim. Tarifin ozelligi, icine sevdigim tum malzemeyi eklemek oldu. Parmesan peyniri, bolca zeytin, bolca feslegen, azicik sarmisak, vs. vs. Daha onceden de aslinda bu ekmegin tarifini vermistim. Bu sefer cavdar unu ile beyaz unu karistirarak yaptim, bir de somun seklinde bir baska deyisle cicek ekmek olarak yaptim. Tarifi hamur isleri kisminda.

Ve son olarak, anneler gunu pastasi. Hem pratik, herkesin yapabilecegi turden, hem cok lezzetli hem de cok guzel sunumlu. Damla sakizli, joleli, likapali ve bogurtlenli pasta. Tabii siz likapa ve bogurtlen yerine ayni pastayi cilekli veya visneli de yapabilirsiniz. Tarifi tatlilar kisminda.

Efendim, basta, hayatimin iyi ve kotu gunlerinde hep yanimda olan, sevgili annemin ve sevgili kayinvalidemin anneler gununu kutluyorum. Sonra da cocuklarini seven, koruyan, kollayan, onlara sevgi ve sefkat gosteren tum annelerin anneler gununu kutluyorum.

15 yorum:

Betül dedi ki...

Tubacım bende şimdiden anneler gününü kutluyorum.Çocuklarınla beraber nice güzel günlere...

Damak Tadı dedi ki...

Canım Tuba'cığım,
Sayfana gelince inan kendimi farklı diyarlarda hissediyorum.Öyle değilmi?
Resimlerine bayıldım okudukça mutlu oldum adeta.Çok teşekkürler canım bizlerle paylaşıp mutlu ettiğin için.
Kendini ne kadar güzel ödüllendirmişsin afiyetler olsun.
Ben Amerika'ya ilk gittiğimde porsiyonların büyüklüğünü görünce nasıl şaşkın olmuştum ve aaa hepsini ben nasıl yerim diye de tepkim olmuştu..))
Tabağına bakınca birden o anımı hatırladım canım.
Posta kutuları çok şirin ve enteresan geldi bana.
Tüm yaptıkların ve anneler günü pastan da çok şık olmuş canım ellerine sağlık.Tekrar afiyetler olsun Tuba'cığım.

Bende buradan senin,anneciğinin ve yine diğer anneciğinin ANNELER gününüzü kutlayıp nice nice birlikte kutlamalar diliyorum.

Çiceklerle bezenmiş bir hafta sonun olsun canım.

Sevgiler.

Minik Kus dedi ki...

Ne guzel bir kacis olmus :) Insan ihtiyac duyuyor arada degil mi? Ben de North Carolina tarafalarinda bir country road'da giderken boyle evleri, posta kutularini gorunce "aaa bunlar ayni filmelerdeki gibi" diye sasirip kalmistim.

Borek ve pasta da cok guzel gorunuyor. Ben de burda bir arkadasimda yemistim ilk kez patlicanli borek, ne kadar da guzel oluyormus. Hic aklima gelmezdi. Ellerine saglik, tum annelerin anneler gunu kutlu olsun :)

ayseyaman dedi ki...

Canım hızına yetişilmez senin, yazını bir solukta okudum, dolu dolu geçirmişsin gününü. Bir an için dedim ki bu kız ata da binmiş. Yoksa bindin mi? Pahalı olmasa yarın gidip binmek istiyorum. O posta kutuları burada da bolca mevcut ama o kadarını yan yana hiç görmedim sanki satışa çıkmışlar. :)
Mamalardan en şaşalısı pasta olmuş, gözümü alamadım canım..Biz birer birer tarif eklerken sen onca işinin arasında nasıl bunca şey yapıyorsun anlamıyorum..Maşallah diyim nazarım değmesin..:) Ellerine sağlık canım.
Tüm annelerimizin anneler günü kutlu olsun..
öptm sevgilerle

Aybike Ceylan dedi ki...

Tuba'cigim,
Yaptiklarin her zamanki gibi harika. Ellerine saglik.

su Julian'a, Ozlem dedi durdu ama San Diego'dayken bir turlu ayarlayip gidememistik. Hep aklimda guzel paylari var diye kalmis, yanilmamisim.
Sevgilerimi gonderiyorum ve anneler gununu en icten dileklerimle kutluyor, seni ve aileni opuyorum.
Sevgiler

umran dedi ki...

Tuba'cigim,
Bende senin anneler gununu kutluyorum ...

Hülya dedi ki...

''...Sonra da cocuklarini seven, koruyan, kollayan, onlara sevgi ve sefkat gosteren tum annelerin anneler gununu kutluyorum.''
Şu cümleni döndüm döndüm okudum;)Şu sıralar bu vasıflara hasıl olmayan anneler görüp okudukca yarabbim diyorum herkes üreme hakkını kullanmalı mı?Elbette bu bana sorulacak asla benim takdirim de olacak birşey değil ama en son oğlumun ana sınıfı toplantısında annesi hiçbir zaman okula gelmeyen bir kız çocuğu hıçkıra hıçkıra ağlarken bunu düşünmeye başladım.O kızın ağlaması sebebi de bu olunca üstelik,anneyi tanıyor olmamın,kadının pervasızlığı kanıma dokundu işte.Haddim değil belki de biliyorum ama değil mi ağlayan bir çocuk ve değil mi ki yıllar sonra bu anı hatırlıyor olabilecek.Üzüldüm işte.
Ben de senin gibi düşünüyorum Tuba.Anneler gününü hakeden annlerin gününü can-yürekten kutluyorum.

Özlem dedi ki...

Sevgili Tuba, anneler günü pastası harika gözüküyor. Mutlaka tadı da öyle olmalı. Ellerine sağlık, sevgiler.

munevver dedi ki...

Tuba'cığım, ben de senin anneler gününü kutluyorum.Yavruların, hep yüzünü güldürsün inşallah.
Sevgiyle, Nane Limon

Bir Derin Masalı dedi ki...

SEVGİLİ TUBA, ANNELER GÜNÜNÜ EN İÇTEN DİLEKLERİMLE KUTLUYORUM VE ÇOCUKLARINLA BİRLİKTE SAĞLIKLI, MUTLU VE HUZURLU BİR ÖMÜR DİLİYORUM...

Unknown dedi ki...

Sevgili Tuba'cığım. Ne güzel bir yere gitmişsin. Allah içinize sindirsin der anneannem böyle durumlarda... Sonra ben de senin anneler gününü kutlarım yanaklarından öperek...

Adsız dedi ki...

Tubacığım posta kutuları gerçekten çok ilginçmiş ne güzel bir yolculuk yapmışsın ve anneler günü pastan harika kalbin etrafını ne güzel süslemişsin ellerine sağlık canım bütün annelerin anneler günü kutlu olsun
sevgiler

Adsız dedi ki...

sevgili arkadaşım şahane resimler..çok güzel tarifler..bu sayfa farklı bir aleme kapılar açıyor sürekli ve ben buradan çok rahatlamış olarak ayrılıyorum.pozitif enerjini resimlere vve yazına aktarmıssın.selamlar..

Meriç Rodoplu dedi ki...

Merhaba,

Değişik forumlarda gördüğüm kadarıyla bu "kap" ölçüsü standart değil. farklı marka ekmek makinalarının kapları farklı ölçüde olabiliyo. Senin zeytinli ekmek için verdiğin ölçüde 1 kap kaç ml?
Bir de somun büyüklüğü nedir? 750 gr, 900 gr, 1000 gr? :)

Cevaplar için şimdiden teşekkürler.

Tuba dedi ki...

Tesekkur ediyorum Betul'cugum.

Gul'cugum, Ne yazik ki Amerika'da ogunler, bes kisilik bir aileye yetecek kadar. Sonra da insanlar fitness center'lardan cikamiyorlar:)) Sagolasin canim, guzel yorumun icin.

Minik Kus, tesekkur ediyorum. Bloglar sayesinde cok seyler ogreniyoruz degil mi? Sevgilerle,

Ayse'cigim, ben atlarin 100 m yanina yaklasamam:)) Ama kizlarim neredeyse jokey olabilecek durumda:)) Evet, nazar etme ne olur, calis senin de olur:)). Ne yapalim kizim, gece 1'lere kadar tarif koymaya calisiyoruz iste, sankim madalya veriyorlarmis gibi:)) Ben de gelecegin annesinin anneler gununu kutluyorum. Sevgilerimle,

Sevgili Aybike, ziyaretimize gelmen icin bir neden daha iste:)) Sevgilerimle,

Umran:))

Cok uzucu, ama ne yazik ki cok var boyleleri, hatta daha da kotuleri. O yuzden hep soylerim, dogurmakla ana olunmuyor diye. Neyse, derin konular bunlar, sevgilerimle,

Tesekkur ediyorum ozlem'cigim.

Amin sevgili Munevver, cumlemizinkini insallah.

Cok tesekkur ediyorum Hande'cigim. Ben de seninkini kutluyorum.

Coook tesekkur ediyorum sevgili Prenses, sevgilerimle,

Cook tesekkurler sevgili Seda'cigim, begenmene sevindim. Sevgilerimle,

Sevgili Suheyla, bunlari duymak ne guzel. Insan emeginin takdir edilmesine cok seviniyor, tum yorgunluklarini unutuyor, cok sevgilerimle,

Sevgili Meric, ziyaretin ve yorumun icin cok tesekkur ediyorum. Olculerle ilgili bilgiyi bu hafta sonu blogumun ana sayfasina koymayi planliyorum. Sevgilerimle, yine beklerim.