3 Mayıs 2007

Osmanli usulu Dugun Corbasi, Osmanli usulu Soganli Yumurta ve Amerika'da ogrencilik

Amerika'da her on kisiden biri Koreli imis, biri kesin Cinli, biri kesin Vietnamli, biri Filipinli, ikisi Meksikali, biri Ingiliz, biri Hintli, biri Kanadali'dir. Yani her on kisi icine bir Turk henuz girmiyor!
Bu demektir ki, Turkiye hala kendi kendine yeten bir ulkedir. Insanlar hayatlarindan memnunlar ve baska bir yere goc etmeyi de pek dusunmuyorlar.

Bu demektir ki, Amerikaya goc eden diger gocmenler coktan kulturlerini Amerika'ya yaymayi basarmislardir.

Bu demektir ki, buraya gelen Turklerin en az iki kat daha fazla calismasi lazimdir, kendi kulturunu, kendi varligini gostermek icin, diger milletlerle arayi kapatabilmek icin.

Amerika'ya goc etmenin en kolay yolu, buraya okumaya gelip, kalmak.
Mayis ayi bana, hep okul bitislerini hatirlatir. Simdilede eminim pek cok ogrenci vardir, "acaba yurt disina gidip yuksek lisans yapabilir miyim" diye dusunen. Onlara bir parca faydam olur belki diyerek, bu yollarda dirsek curutmus biri olarak, bir kac satir yazmak istiyorum.

Eger muhendislik okumussaniz ve bu konuda yuksek lisans yapmak istiyorsaniz, universitede not ortalamaniz yuksek ise ve TOEFL ve GRE'den yuksek not almissaniz, burs kazanma sansiniz da yuksektir. Cogu universiteye girmenin sarti TOEFL'dan en az 550 almak, ve iyi bir GRE notu almaktir. GRE'nin, hatirladigim kadariyla, ingilizce kismindan zaten 300'un uzerinde almak pek mumkun degil (Amerikalilar bile zorlaniyor), analitik ve matematikten ise 750 ve uzeri not isteniyor.

Tabii, eger parayi verip, yuksek lisans yapmak istiyorsaniz, minimum notlari tutturmaniz yeterli. Universiteler zaten parali ogrenci aradiklari icin, "buyrun gelin, basimizin uzerinde yeriniz var" diyeceklerdir. Ama burs ariyorsaniz, o zaman da konunuzla ilgili butun universitelere yazip, asistanlik isteyeceksiniz. Burada da oneri, oncelikle Turk hocalara yazmaniz. Yunanli hocalarla calisan Turkler de cok duydum. Ama Cinliler ve Hintliler genelde hep kendi milletinde ki ogrencilerine asistanlik vermeyi tercih ediyorlar. Calisilmasi en kolay kisiler ise Amerikalilar. Cunku adamlarda ogrenciye karsi bir minimum saygi var. Universite arastirirken bir diger oneri ise, buyuk sehirlerden zira kucuk yerlere bakmak. Buyuk sehirler, L.A., NW, San Diego, San Fransisko, vb. cok pahali. Aldiginiz burs ancak ev kirasini odemenize yeter veya da yetmez. Simdilik burslarla ilgili bilgiler bunlar.
Devam edecek.
Bu konuda sorusu olan herkese de yardima hazirim.

Simdi gelelim bugunun menusune.

Osmanli usulu Dugun corbasi ve Osmanli usulu Soganli Yumurta.

Dugun corbasi Marianna Yerasimov'un kitabindan. Yani Osmalilarda yapilan sekli ile. Ama cok ilginctir ki, bu corba demek ki bayagi bir halka malolmus. Cunku annem de bu corbayi aynen bu sekilde yapar. Tarifi corbalar kisminda.

Soganli Yumurta deyip gecmeyin. Marianna'nin kitabina gore, Ramazanin on besinde padisaha sunulan iftar yemekleri arasinda soganli yumurta da bulunurmus. Padisah eger soganli yumurtayi begenirse, yemegi pisiren kisiyi kendisine Kilercibasi olarak atarmis. Yani kilerden sorumlu kisi. Asil tarifte soganin uc saat kizartilmasi yaziyor. Mariaanna ve ekibi bu sabri gosterememis ve 1,5 saat kizartmislar. Ben ise sirf merakimdan tam uc saat pisirdim. Komik yani ise, sogan kendisini rahatsiz eden esim, soganlari ayiklayip, yalnizca yumurtayi yedi:)). Tarif, baska bir yer bulamadigimdan, salatalar kisminda.

16 yorum:

Adsız dedi ki...

yumurta yapmak için soganı üç saat pişirmek ve sonra da ayıklanmasını izlemek çok üzücü olsa gerek..tuba canım çok sabırlısın,benim eşim menemen yaparken domatesi neredeyse bir saat pişirir,ben sıkılırım..soğanı üç saat pişirmek ise düşünemeyeceğim bir şey ama padişahın kilercibaşısı olmak hatırına belki denerim,ya da bu payeyi sana devredeyim..bu arada tarifleri okuyamadım,linklerde problem var herhalde.selamlar.

Adsız dedi ki...

Merhaba
Bloguma uğrayıp yorum yazdığınız için çok teşekkürler.
Yurtdışında okumak insana çok şey kattıyor. Sadece bilgi edinmek değil başka bir kültürü öğrenip hayat felsefeniz değişiyor. Bu konuda şanslısınız. Ben de odtü fen öğret. yeni mezunum, Mesleğimden dolayı yurt dışını pek düşünmedim. Odtü birinci sınıf işletmede bir kardeşim var. Yaz Stajı yapmak istiyor. Bu konuda bilginiz varsa bir dahaki yazınızda bunu paylaşırsanız sevinirim.
Osmanlıların yemeklerine diyecek yok. Özellikle padişahlar ağızlarının tadını biliyorlarmış. Ellerinize sağlık.
Sevgilerle...

Bir Derin Masalı dedi ki...

Çok enteresan geldi Tuba cığım bana bu soğanlı yumurta...3 saat pişirince soğandan eser kaldı mı:) Tadı nasıl oldu peki?

aslı dedi ki...

Tuba'cım harika iki tarif daha ve çokta güzel anlatmışsın ne kadar yumurta sevmesemde eşim için deneye bilirim ama çorbayı denemeliyim ellerine yüreğine sağlık....iyi bir hafta sonu geçirmenizi diliyorum....

Aybike Ceylan dedi ki...

Tuba'cigim,
Ellerine saglik, gene harikalar yapmissin ve ne guzel bilgiler vermissin ihtiyaci olanlara. Senin sayfana yonlendirme yapmak lazim isteyenlere.
Sevgilerimi gonderiyor, cok guzel bir hafta sonu diliyorum.

Hülya dedi ki...

Osmanl usul yemeklerin süper de ben öğrencilere verdiğin önerileri dikkatle okudum.
Hani şöyle pasta işinde cebelleşen bana bu işin cenneti orlarda pastacılık bursu var mıdır;)bir öneri alaydık senden;)Ahhh ne güzel olurdu...

Bocuruk dedi ki...

Tuba'cığım,
sağol çok güzel bilgiler vermişsin gerçekten. Soğanlı yumurta ben de yapıyorum ama Osmanlı usulü gibi 3 saat kızatmıyorum. Ocağı en kısığa alıp soğanlar pembeleşince ocağın altını açıp yumurtaları kırıyorum. Ellerine sağlık canım:)

hayat dedi ki...

Tuba'cığım,çorba da soğanlı yumurta da pek lezzetli görünüyor.Ellerine sağlık ve sabrına da nasıl bekledin üç saat:))helal olsun sana hakikaten soğanlar üç saatte erimedimi.Afiyetler olsun. Uzaklardaki dostuma.
Sevgilerimle...

HULYA dedi ki...

Tuba'cığım,
soğanlar kırmızı soğanmı yoksa tarçınmı onlara bu rengi verdi?Annemler ramazanda tarçınlı kıymalı ve soğanlı olarak çok yaparlar bunu.Babam her akşam ister.Görünce onlar aklıma geldi şimdi.Çorba da mis gibi kokuyor(kokusu burnuma geldi adeta:-))olmalı.Ellerine sağlık

ycurl dedi ki...

Merhaba Tuba,
Amerika'da okuma uzerine Amerikalilarla calismak kolay demissin. Ama benim doktora tecrubem bunun pek dogru olmadigini gosterdi bana :) Doktoraya baslamadan bir arkadasim bak doktora hocasi evlenmek gibi bir sey o yuzden dikkatli olmalisin demisti. Sonunda hakli cikti. O yuzden firsatini bulup calismak istedikleri hocalarinin eski ogrencileri ile nasil tecrube yasadiklarini ogrenmeleri onemli bir nokta. Umarim devam yazinda bunu vurgularsin. selamlar..

ayseyaman dedi ki...

canım sen engin öğrenci işlerini anlat, ben de bakıcılık tekniklerini anlatayım..:) Sen okul bul, ben de aile bulayım..:)Canim yardim severliğini gönülden tebrik ederim.
Ayrıca Osmanlı usulu yemekleri yaparkende bilgi vermen çok hoş, soğanlı yumurta olayına şaşırdım kaldım..Nasıl üç saat pişebilir ki..yanar yahuu! küllenir kalır :)
Canım özetle ellerine sağlık
herşey nefis görünüyor
sevgilerle

kamiş dedi ki...

Tubacığım, ben de severim osmanlı yemeklerini. Ellerine sağlık. Eğitim işleriyle ilgili bilgilerini de çevreme duyurucam sayende, aklına sağlık. Sevgiler :)
Umarım yorgunluk kalmamıştır artık , havalar da iyice düzeldiya ;)

Adsız dedi ki...

Tubacım yine çok değişik yemekler tanıtmışsın.. özellikle soğanlı yumurta çok hoş.. soğanları 3 saat kızarttığın için tebrik ediyorum seni:)) çok merak ettim tadını..
güzel yazılarını da zevkle okuyorum..
sevgiler..

SEDA dedi ki...

Pişmiş soğanı çok sevdiğimden yemekler tam damak zevkime göre ama doğrusu 3 saat pişirilmesi ilginç geldi. Yani soğan dediğin 30 dakikada da pişmiş olur zaten, 3 saat pişirilince tadındaki farklılık ne ola ki acaba? :) Ellerine sağlık. Bu arada ben arada mutlaka sana uğruyorum haberin olsun :) Sevgiler

serinmavi dedi ki...

Eline sağlık canım.Bu soğanın hikayesini kızkardeşimde anlatır hep.Saraya aşçı alınacağı zaman soğanı ne kadar sürede kavurduğuna bakılırmış.

selam ve sevgiler...

Tuba dedi ki...

Anlastik Suheyla, ben kilercibasi olayim. Sen de cesnicibasi, he he he:)). Bu arada esini tebrik ediyorum, soganlari kavurmasinda ki sabrindan dolayi. Benim esim bes dakika zor kavurur ve genelde cig soganli menemen yeriz:))

Kesinlikle katiliyorum Isil. Bir baska deyisle insanin ufku genisliyor. isletme konusunu pek bilmiyorum. Ama yine de bir sorusturacagim. sevgilerimle,

Kaldi kaldi Hande. Yumusacik bir sogan oldu, icine tarcin nefis bir tad katti. Sogan yedigini anlamiyorsun bile:))

Umarim esin sogan da seviyordur Asli. Sonra 3 saatin sonunda soganlari ayirip, yumurtayi yemesin benim esim gibi:))

Aybike:))

Aslinda pastacilik okulunun en iyisi Fransa'da idi degil mi? Hatirla sevgili filminden hatirladigim kadariyla. Ne faydali oluyor su dizi filmler:))

Olmaz oyle Elvan hanimcigim, senin yaptigin soganli yumurta ile kilercibasiligi ancak ruyanda gorursun:))

Ayy beklemedim Hayat'cigim. Ben de ne arar o sabir? Attim ocaga, kimkisik ateste, arada bir karistirdim o kadar. Uc saat sonra da yumurtalari kiriverdim:)) sevgilerimle,

Hulya'cigim soganlar kirmizi. Yoksa tarcin bu rengi vermedi. Valla ben tarcinli yumurtayi hic bilmiyordum, bu kitapda okuyana dek. Demek annenler biliyor ve ozellikle de ramazanda yapiyorlarmis. sevgilerimle,

Ycurl, cok guzel bir noktaya degindin. Kesinlikle haklisin ve bu noktayi vurgulayacagim. Ama su problem var. Acaba doktora hocasindan memnun olan biri var midir bu dunyada? Bak ben de benimkiyle ayni cati altinda kalmamak icin ulke degistirdim:)) ziyaretine cok sevindim, yine beklerim.

Yanmadi Yaman Ayse, tecrubeyle tesbit edilmistir:))

Sevgili Kamile, havalar misss gibi oldu. Yorgunluk bitti, bahar geldi. Bahcemde ki hanimeli acti, mis gibi kokuyor. sevgiler..

Cok tesekkur ediyorum Aysegul. Valla Hande'ye de yazdigim gibi, uc saat sonunda sogan yedigimi, hic anlamadim, nefis bir sey oldu:)).

Bilmiyorum Seda'cigim sorunun cevabini. Bu soruyu bu isin uzmanlarina birakiyorum:)). Ziyaretine tesekkurler. Arada bir geldigini belli etde, ben de mutlu olayim:)).

Oya'cigim, galiba uzun sure kavuran asci bu yarisi kazaniyor:)). Acaba bir cesit sabir denemesi mi bu? Yoksa en baba sogan Seda'nin da dedigi gibi yarim saatde bayilir gider:)).