10 Mart 2007

Oreo Cheesecake

Haftaya guzel bir tatli ile baslayayim istedim. Oreo Cheesecake tarifi.
Her ne kadar Turkce karsiligi peykek olarak bilinse de, cogunlukla dilimize cheesecake olarak yerlesmis.

Peynirli tatlilarin tarihi daha Romalilara kadar uzaniyormus. Romalilar, minik keklerin icine peynir koyarak pisiriyorlarmis. Sonra ortacaglardan pek cok peynirli tarif gunumuze kadar ulasmis.

Wikipedia'ya gore, Amerika'da ki cheesecake'ler, genellikle cream cheese (labne peyniri) ile yapilmakta ve Fransiz Neufchatel tatlisina alternatif olarak 1872'de uretilmis. Cheesecake'in gunumuzde artik bir suru cesidi var:

New York, Sikago, Pennsylvania Dutch, Philadelphia, Sour cream, Roma (bal ve lor peynirine benzer bir peynir kullanilarak yapiliyormus), Italyan (Roma cheesecake'in gunumuze uyarlanmis hali. Lor peyniri ve mascarpone peyniri kullaniliyor, bal kullanimindan ise vazgecilmis), Fransiz, Yunan (Mizithra peyniri ve Mascarpone peyniri kullaniliyor), Alman (Käsekuchen- quark peyniri kullaniliyor), Danimarka/Belcika (erimis bittersweet cikolata kullaniliyor), Brezilya (guava marmelati kullaniliyor), Kanada (maple syrup kullaniliyor), Japon, Asya (Japon yesil cay (matcha) ve mangodan olusuyor), Vegan (cream cheese yerine, silken tofu veya tofutti kullaniliyor),

Amerika'da ki neredeyse butun cheesecake'lerde cream cheese (labne peyniri) kullaniliyor, Italya 'da lor peyniri (ricotta cheese) ve Almanya'da quark peyniri kullaniliyormus (wikipedia'ya gore).

Turkiye'de yapilanlar ise genelde labne peyniri kullanilarak yapilan, Amerikan usulu cheesecake'lerdir.

Cheesecake yaparken, en buyuk tehlike, firindan cikan kekik oda sicakligina geldiginde catlamasi ihtimalidir. Bunun onlenmesi icin kullanilan yontemler" yumurtalar cirpilirken jelatin eklemek, veya misir nisastasi eklemektir, bir diger yontemde keki, ici su dolu baska bir kabin icine koyarak firinda pisirmektir.

Benim tarifim, Oreo kurabiyelerinin patentli tarifi. Internetten buldum ve ayni sekilde yaptim. Nefis bir peykek oldu. Tarife tatlilar kismindan ulasabilirsiniz.

21 yorum:

NiNo dedi ki...

cok tesekkur ederim sicak karsilamaniz icin cheesecake harika gorunuyor bir dilimini ben aldim :) sevgiler

munevver dedi ki...

Tubacığım,peykekin içine kurabiyelerden de koymuşsun.O ilgimi çekti.Çok lezzetli olmalı,eline sağlık.
Nane Limon.

Unknown dedi ki...

Sevgili Tuba;

Yine nefis bir tatlı. Pazar günü denenecekler listesine girmeli.

Bu arada yeni bir oyun var ve ben senin de katılmanı çok istiyorum. Detayı sayfamda bekliyorum

Sevgiler

Adsız dedi ki...

Tubacım ellerine sağlık harika görünüyor.

Zeynep B. dedi ki...

offf Tuba ! canım çekti sabah sabah valla...

Bu arada sana bi şey sormak istiyorum USA de yaşadığın için. Butternut Squash diye bir şey kullanılıyor yemeklerde çoğu tarifte gördüğüm. Araştırdım ama nedir, neye benzer bulamadım. Bilgin var mı ?

tata dedi ki...

Aferin Tuba, cok güzel görünüyor, kimbilir tadi nasildir, ay bir de canim cekti ki sorma! Neyse ki hamilelik yasim gecti...
Sevgiler

Hesna dedi ki...

Tubacığım ne güzel bir pasta olmuş bol çikolatalı kremalı. Eline sağlık.

Hesna

Unknown dedi ki...

Tuba inanmiycaksin daha dun raflardaa oreaolu keklereee sooyllee uzaktan uzaga bakmis azimin sularini bir nebeze akitmistim:)bir baktim Tuba'cim yapmazmi birde guzel bilgiler vermezmi:)seninki diyet degil galia heheh:))))ellerine saglik canimcim...

Adsız dedi ki...

Merhaba... paykek harika görünüyor, çikolata oldu m uzaten dayanamam...
Bu arada gözünüz aydın,Allah analı babalı büyütsün.. çok güzel yazmışsın duygularını duygulandım.. Umarım ço kdaha güzel sevinçleri paylaşırsınız hep birlikte...

Adsız dedi ki...

Tuba'cım nefis görünüyor,oreo bisküvinin ne olduğunu anlamadım, bizim buralarda varmı, ellerine sağlık,bu arada hala olmuşsun tebrik ederim canım, sevgiler..

HULYA dedi ki...

Tuba'cığım cheesecake'in çok nefis görünüyor ellerine sağlık.Türkiye'de bu bisküviden var mı bilmiyorum ama yoksa yerine ne koymamızı önerirsin?

Adsız dedi ki...

Tuba'cim ellerine saglik. Kizlarim oreo'yo yu zaten cok seviyorlar, bir de bunu tatsalar eminim ki hep isterler. Cok sevgiler ve iyi haftalar.

Tuba dedi ki...

Tesekkur ediyorum Nihan'cigim, blogun tekrar hayirli, ugurlu olsun, aramiza hosgeldin.

Munevver'cigim, oreo cheesecake, Amerika'da cok yaygin olarak satilan bir tur ve krema kismina biskuvilerden de kirilarak koyuluyor. Ve muhtesem bir tad. sevgilerle,

Sevgili Prenses, canim cok sagolasin guzel sozlerin icin ve beni de oyuna dahil ettigin icin. Cok cok mutlu oldum. Ben de seni seviyorum. Ama oyununa katilamayacagim icin lutfen bana darilma. Baska bir oyun olsaydi seve seve katilirdim. Ama arkadaslarimin icinden birilerini secersem, digerleri kirilabilir. Buralarda dertlerimi,
mutluluklarimi benimle paylasan hic bir arkadasimi ise kirmak istemem, sanal bile olsak. Beni anlayacagini umit ediyorum ve bana kirilmayacagina eminim. Insallah bir daha ki oyuna. Canim kendine iyi bak, cok cok sevgilerimi gonderiyorum sana. Uzaklarda ki dostun Tuba.

Sagolasin Nazife'cigim, gercekten de cok guzel oldu.

Zeynep'cigim, sana detayli bilgi hatta fotografi ile beraber gonderecegim, sevgilerle,

Tata'm benim, neyse ki dedigin gibi hamilelik donemin gecti, bayagi guldurdun beni yine:)) cok sevgilerle,

Valla oyle oldu Hesna'cigim:)) sevgiyle,

Gulenay'cigim, yiyorum, spor yapiyorum:)), artik yeni program boyle. Baktim yememi kesemiyorum:)) Bu arada, oreo'lara bakip, almadiysan seni gercekten tebrik ediyorum. Demek bayagi ciddi bir rejimdesin. Ama dun pelteyi goturdun tabii, gozumden kacti sanma, he he he:))

Tesekkurler Aysegul'cugum guzel dileklerin icin. Ben de tam bir cikolata hastasiyim. O yuzden bu tarif ilac gibi geldi bana:))

Ebru'cugum, bugun biskuvinin resmini de ekleyecegim bloga. Ici kremali, cikolatali biskuvi. sevgilerle,

Hulya'cigim, vardir diye tahmin ediyorum. Illa da oreo olmasi gerekmiyor zaten. Cikolatali herhangi bir biskuvi turu olabilir. sevgiyle,

Adsız dedi ki...

Merhaba Tuğbacığım, öncelikle... ne mutlu sana yeğenin dünyaya gelmiş. Hala ve teyze olmak müthiş bir duygu...

Ayrıca paykek ile ilgili verdiğin öneriler için çok teşekkürler..

Sımsıcak sevgiler...

limoncicegi dedi ki...

Valla haftaya degil aya baslanir bu tatli ile :)) Ellerine saplik, ogleye dogru bakinca daha da bir dibim dustu .. ayy..

Adsız dedi ki...

Merhaba Tuba,
Cheesecake harika görünüyor,ellerine sağlık.
Bu arada hala olmuşsun,tebrik ederim.Bebeğe ailesiyle birlikte sağlıklı ve huzurlu bir ömür diliyorum.

kamiş dedi ki...

Tuba, çok lezizi bir tarif olmuş, ellerine sağlık:)

Selen dedi ki...

Tubacım,
Ben de tarifi okur okumaz TR'de hangi bisküviyi kullanabiliriz diye düşündüm. Sence Eti Negro'dan olur mu bu tarif? (http://www.etietieti.com/urunler/biskuviler_negro.asp). Ya da ben bi deneyeyim, sana haber veririm :)
sevgiler

Tuba dedi ki...

Zerrin, Limon cicegi, Muhterem, Kamile cok cok tesekkur ediyorum, guzel yorumlariniz ve dilekleriniz icin, sevgilerle,

Selen'cigim, eti negroyu hatirlamiyorum. Ama olur herhalde neden olmasin? Eger yaparsan lutfen bana da haber et, yemek icin degil tabii:)), bir resmine bakarim, segilerle,

Tulosh dedi ki...

Tuba ben cheesecake bayılırım. Hangi çeşit olursa olsun. Evde yeni yapılmış cheesecake varken dahi dışarı çıktığımda menülerde hep gözlerim cheesecake arar. Bu bisküvi ile de deneyeceğim inşallah..

Adsız dedi ki...

bu tarifte ve benzer diğer bazı tatlı tariflerinde adı geçen "matcha" çayını uzun bir süredir arıyorum.
www.chado.com.tr adresinde buldum, ilgilenenler için paylaşmak istedim. Sevgiler,