16 Ocak 2008

Ye:30 - Dunya Mutfaklari (1-10)

Hosgeldiiiniiiizzz...

Hosgeldiniz efendim, buyruuunnnn.

Soyle gecin lutfeeeennnn...

Yok, yok, lutfen ayakkabilarinizi cikarmayin..


1.) Ilk tarifimiz Yemeksever blogunun sahibi Sevgili Funda'dan geldi. Funda bize nefissss bir Pakistan yemegi getirdi: Chicken Tikka. Ustelik yanina da esinin cektigi harika Pakistan resimlerini eklemeyi de unutmamis. Ben kendimi Pakistan'a kadar gitmis hissettim dogrusu. Cok tesekkurler Funda'cigim, hem sana hem de esine.


2) Pakistan'dan sonra yolumuz Italyan mutfagina dusuyor. Daha dogrusu Italya'nin Piedmont Bolgesine dusuyor. Piedmont, Italya'nin unlu kirmizi saraplari Barolo ve Barbaresco'nun uretildigi bolge imis. Sarap baglari ile kapli yemyesil tepe, vadiler ve korulara sahipmis. Yunkabu blogunun sahibi sevgili Fulya, "Baci Di Dama" diger adiyla "Ladies' Kisses" yapmis bize. Hatta efsanesi bile varmis. Iste sevgili Fulya'nin agzindan hikayesi: Kraliyet ailesinin ascisi, Kral Vittorio Emanuele'yi etkilemek icin yapmis bu kurabiyeyi. Iki sevgilinin opusmesini simgeliyor ve sekil olarak da leydi dudaklarina benzetilmis.

Fulya bize bir de hindistan cevizli piramitler getirmis. Bu kurabiyenin ozelligi ise suymus: "Bir cok ulkede bilinen bir tarif ancak..." devami Fulya'nin sayfalarinda.

Ne diyeyim boyle misafir her zaman gelsin:)).


3.) Hazir Italyan mutfagina giris yapmisiz, Ayselin Mutfagi 'nda pisen Cannelloni'lerden yemeden edemiyoruz. Aysel, Italya'da iken yedigi ve tadi damaginda kalan, Ispanakli Cannelloni hazirlamis. Aysel'cigim, lokantalardakinden bile nefis olmus, ellerine saglik.


4.) Lezzetin Adresi' nden Emine bize nefis bir Donauwellen (Tuna Dalgalari) gondermis. Donauwellen, bilmeyenler icin, cok meshur bir Alman keki. Icinde hem visne, hem cikolata hem de vanilyali puding var. Ismini ise uzerinde ki dalga sekillerinden aliyor. Tesekkurler Emine'cigim, bu unlu Alman kekini bizimle paylastigin icin.


5.) Artik Avrupa'dan ayrilip, soooyle Uzak Dogu mutfagina dogru yola cikmaya karar verdik. Ezgi'cigim mutfaginda. Tang Su Yuk ( tatli eksi soslu tavuk) yapmis bizim icin. Uzakdogu mutfagina bayiliyorum dogrusu. Ezgi'cigim ellerine saglik, muzigin ruhumuza, yemegin midemize ilac gibi geldi.



6.) Kristal Kelebek'ten Sevgili Asli, bize bir Hint tatlisi ikram ediyor. Uzum, ceviz ve tarcin uclusunun bulustugu bu nefis tatlinin adi Havuc Helvasi. Asli'nin enistesinin yaptigi Hindistan yolculuklari sayesinde, biz de bu tarifle tanismis olduk. Tesekkurler Asli'cigim, hem sana, hem enistene, hem de halana.




7.) Isvicre'den Kizilcik Surubu'nun ascisi, sevgili Senem diyor ki "Isvicre mutfagina ait lezzetlerden bir tanesi de soguk kis günlerinin vazgecilmezlerinden olan raklet. Raklet Isvicre'ye ait bir peynir cesidi olup resimde gördügünüz bir cesit izgara olan özel makinelerinde eritilerek yenir". Bu kadarla bitmedi tabii. Senem'in ikinci tarifi ise, nefis bir corba: Zrcher. Biz de bu nefis tarifler icin Senem'e tesekkur ediyoruz.



8.) Keyfimce'den, Sevgili Cevver bize Waffle tarifi gondermis. Tarifi gondermekle kalmamis bir de tarihcesini gondermis. Diyor ki "Türk lezzeti degil aslinda. 13. yüzyilda eski Yunanlilar, iki metalin arasinda kek pisirirlermis ve içine peynirle birlikte kekik gibi çesitli otlar koyarlarmis. O zamanlarda waffle degil; "obleios"mus adi. Waffle 1620'de seyyahlar tarafindan Hollanda'dan Amerikaya tasinmis. 1735'te "waffle" olarak anilmaya baslandiginda; ..."..devami Cevver'in sayfalarinda...


9.) Hazir Avrupadayiz. Yine Italyan mutfagina gitmeden edemiyoruz. Cunku Mutfaktayim blogunun ascisi, sevgili Ozlem, bize firinlanmis Ravioli yapmis. Hem de hamurunu kendi eliyle acmis. Nasil hayir diyebiliriz? Merak ediyorsaniz tarif hemen bir tik ileride. Ellerine saglik Ozlem'cigim.10.) Muhterem'le Afiyetle blogunun sevgili ascisi Muhterem, misafirler vardi, yemek yapamadim, diyor, Arnavut cigerinin Arnavutluga ait oldugunu umit ederek tarifini gonderiyor. Ask olsun Muhterem'cigim, sen ugrasmissin, yapmissin, getirmissin, biz yemez miyiz simdi bu Arnavut cigerini?



*****

6 yorum:

Adsız dedi ki...

dün gece size iran mutfağı ile ilgili bilgi ve resim göndermiştim acaba mailimi aldınız mı Banneri de siteme ekledim etkinlik harika ben de dahil olmayı çok isterim benim bloğum www.turkuaz37.blogcu.com bilgi verirseniz çok sevinirim.

Cafe Gusto dedi ki...

Tubacığım ben iş yoğunluğu nedeniyle bu etkinliğe katılamadım .Etkinliklerde ev sahibesi olmak biraz uğraştırıcı.O nedenle hem ellerine sağlık hem de kolay gelsin.sevgiler...

Tuba dedi ki...

Turkuaz, emailin elime gecmedi. Bloguna da mesaj biraktim. Ricam etsem tekrar gonderebilir misin?

fundaozkancollu dedi ki...

Tubacığım, güzel sunumun için çok teşekkürler.Tüm işlerinde kolaylıklar dilerim.
Sevgiler.
Funda

ev perisi;) dedi ki...

Hepsi birbirinden nefis gözüküyor...
bayıldımmmm;)
Ellere sağlık, gözlere ve mideye şenlik babından;)
Muhabbetle...

keskinli dedi ki...

selamlar etkinline bende katilmak istiyorum canim bilgi verirsen sevinirim selamlar